Ako vybrať obuv na snowboard

Redakcia Sportisimo

17.10.2023 • 11 min čítania

Snowboardová obuv je zodpovedná za prenos energie na snowboard. Výrazne ovplyvňuje úroveň jazdy a celkový komfort. Pri jej kúpe sa zamerajte najmä na výber správnej veľkosti, tuhosti a systému uťahovania.

Ako si vybrať snowboard sme si už ukázali. Teraz prichádza na rad snowboardová obuv. Ak si zaobstarávate kompletnú snowboardovú výbavu, začnite práve obuvou. Uľahčuje výber vhodného viazania a snowboardu.

Snowboardovú obuv si kupujete na niekoľko sezón. Snažiť sa usporiť niekoľko stoviek korún na úkor komfortu alebo jazdných vlastností sa tu určite neoplatí. Na druhej strane nemá zmysel míňať závratné sumy za obuv, ktorej vlastnosti pri svojom štýle jazdy nevyužijete. Obuv by skrátka mala zodpovedať vašim schopnostiam.

Ukázať obuv na snowboard

Zhrnutie

  • Veľkosť – Obuv vás nesmie nikde tlačiť, ale chodidlá musia byť dobre zafixované. Medzi prstami a koncom obuvi si nechajte asi 0,5 cm voľného priestoru. Päta sa nesmie zdvíhať o viac ako 2 cm. Obuv si skúšajte so snowboardovými ponožkami. Pri skúšaní sa snažte napodobniť pohyb na svahu.
  • Tuhosť – Ako začiatočník siahnite po mäkšej obuvi, ktorá vám odpustí chyby na svahu. Mäkká obuv je vhodná aj na freestyle, pretože lepšie tlmí nárazy. Na druhej strane si vyberte tvrdšiu obuv na freeride alebo agresívne zjazdy. Zabezpečuje presný a rýchly prenos sily na váš snowboard.
  • Využitie – Pre freestylerov je vhodná mäkká snowboardová obuv so systémom tlmenia nárazov a nízkoprofilovou podrážkou, ktorá zvyšuje cit pre snowboard. Freerideri ocenia odolnú obuv a podrážky určené na náročné výstupy. V kategórii all-mountain sú k dispozícii rôzne modely. Pri ich výbere by sa mali zohľadniť jazdecké schopnosti.
  • Systém uťahovania – Šnúrky sú osvedčenou klasikou. Dajú sa ľahko vymeniť, ale ich uťahovanie vás unaví. Okrem toho existuje riziko, že sa uvoľnia. S rýchlouťahovacím šnurovaním môžete nohu v obuvi zafixovať aj v rukaviciach, stačí zatiahnuť za lanko. Ešte pohodlnejší je systém boa, pri ktorom sa lanko doťahuje pomocou ovládacieho kolieska.
  • Vnútorná obuv – Pri vnútornej obuvi sa zamerajte na systém sťahovania. Suchý zips je pre väčšinu jazdcov dostatočný. Šnúrky alebo sofistikovanejšie systémy šnurovania zabezpečujú lepšiu fixáciu chodidla. Vítaným doplnkom je tepelne tvarovateľná obuv, ktorá sa po nahriatí a obutí za pár minút prispôsobí vašim nohám.
  • Vonkajšia obuv – Oblasti pod viazacími pásikmi musia byť dostatočne pevné, aby nedochádzalo k odieraniu. K pohodliu prispieva aj mäkký jazyk. Spracovanie podrážky môže podporiť chôdzu v teréne alebo zmierniť nárazy. Robustná a pevná konštrukcia prispieva k ochrane chodidla.
  • Kombinácia s ostatným vybavením – Snowboardová obuv musí tvoriť vyvážený celok s viazaním a snowboardom. Predovšetkým musí byť zosúladená tuhosť všetkých prvkov. Pre veľkú obuv (EUR 45 a väčšia) je potrebný širší snowboard. Pri výbere viazania skontrolujte predpísaný rozsah veľkostí obuvi a spôsob fixácie.

Veľkosť

Nie je prekvapujúce, že pri výbere obuvi je kľúčový výber správnej veľkosti. Nepodceňujte však veľkosť snowboardovej obuvi. Vaša jazda by sa mohla zmeniť na utrpenie alebo nebezpečný hazard s vaším zdravím.

Určite odporúčame, aby ste si obuv pred kúpou dôkladne vyskúšali. V našom e-shope nájdete veľkosť vnútornej obuv v centimetroch, ale až počas osobného vyskúšania zistíte, či vám model sedí aj svojim tvarom. Obuv si obujte na ponožky, v ktorých plánujete jazdiť. Obujte si obe obuvi, zafixujte ich ako na svahu a chvíľu v nich zostaňte.

Ak vás obuv nikde netlačí a noha sa v nich nehýbe, ste na správnej ceste. Zamerajte sa predovšetkým na tieto oblasti.

  • Priestor okolo prstov – Prsty nesmú byť stlačené k sebe. Pri jazde prenášate váhu medzi pätou a špičkou, preto by sa prsty na nohách nemali dotýkať konca obuvi, keď stojíte. Nechajte asi 0,5 cm voľného miesta, takže obuv bude tesnejšia ako bežná obuv. Skúste pokrčiť kolená a napodobniť pohyb na snowboarde. Je obuv v tejto polohe pohodlná?
  • Päta – Zadná časť chodidla nesmie byť voľná. Miernemu pohybu chodidla vo vložke smerom nahor úplne nezabránite. Päta by sa však nemala zdvíhať o viac ako 2 cm. V opačnom prípade bude prenos sily na snowboard nepresný a, čo je dôležitejšie, oneskorený, čo môže mať za následok pád alebo kolíziu.
  • Obvyklé miesta tlaku – Okrem vyššie uvedených častí chodidla sú to najmä priehlavok a členky. Obuv musí byť celkovo pohodlná. Ak už pri skúšaní cítite niekde tlak, vyhľadajte iný model.

Ako si vybrať veľkosť bez skúšania obuvi

Nemôžete si obuv vyskúšať osobne? Potom si zmerajte presnú dĺžku chodidla. Potrebujete len pravítko, papier a ceruzku. Položte papier na zem a postavte sa naň v ponožkách na snowboard. Pätu držte úplne pri stene alebo inej rovnej hrane. Označte si miesto v najdlhšom bode chodidla a zmerajte jeho vzdialenosť od okraja papiera. K tejto hodnote pripočítajte 0,5 cm a získate približnú veľkosť obuvi.

Opäť však zdôrazňujeme, že ide skôr o núdzový postup. Dokonca aj obuv so správnou veľkosťou vám nemusí dobre sedieť. Problém môže byť napríklad v jej šírke, výške alebo tvare.

Tuhosť

Tuhosť (flex) určuje, aká je obuv pružná alebo ohybná. V mäkších modeloch sa prenášaná sila čiastočne stráca v ohybe obuvi. V praxi vám viac odpustia technické chyby, takže sú vhodnejšie pre začiatočníkov. Na druhej strane, pri tvrdej obuvi je prenos sily rýchly a presný, čo ocenia skúsení jazdci.

Mäkšia obuv sa odporúča aj na freestyle, pretože lepšie tlmí nárazy. Tvrdšia obuv je zas vhodnejšia na freeride alebo agresívnu jazdu na zjazdovke, pretože v rýchlosti poskytuje väčšiu oporu cez jazyk a členky. Okrem týchto faktorov má na výber tuhosti vplyv aj hmotnosť jazdca. Stokilový začiatočník bude určite potrebovať tvrdšiu obuv ako jeho o 30 kg ľahší kamarát s rovnakými schopnosťami.

Výrobcovia uvádzajú údaj o tuhosti dvoma rôznymi spôsobmi. Narazíte na slovné označenie stiff (tvrdé), mid-stiff (stredne tvrdé) a soft (mäkké). Alternatívne uvidíte číselnú stupnicu od 1 (najmäkšie) do 10 (najtvrdšie).

Flex index Tuhosť
1 – 3

Mäkké

4 – 7

Stredne tvrdé

8 – 10 Tvrdé 

Ak výrobca neuviedol žiadne informácie, ide pravdepodobne o mäkšie modely. Bohužiaľ, neexistuje žiadny všeobecný štandard pre flex. Obuv s rovnakým flex indexom od rôznych značiek nemusí byť rovnako tvrdá. Tuhosť snowboardovej obuvi môžete posúdiť aj tak, že si ju vyskúšate. Jediné, čo musíte urobiť, je tlačiť obuv dopredu v pozícii drepu. V tom momente pocítite, aký veľký odpor kladie obuv.

Využitie

Tejto téme sme sa už venovali v časti o tuhosti. Výber obuvi musí byť prispôsobený konkrétnym aktivitám. Freestyleri sa spoliehajú na mäkkú obuv s lepším tlmením a systémom na tlmenie nárazov pri dopade. V obuvi sa používajú nízkoprofilové podrážky, ktoré zvyšujú cit pre snowboard.

Potreby freeriderov sú úplne odlišné. Pri jazde vo voľnom teréne je dôležitá dokonalá kontrola nad snowboardom. Rýchly a presný prenos energie zabezpečuje tvrdá obuv, ktorá dokonale sadne na nohu. Výrobcovia doplňujú podrážku prispôsobenú pre hiking, s ktorou sa freerider môže lepšie pohybovať počas náročných výstupov.

Univerzálna kategória all-mountain zahŕňa rôzne typy obuvi určenej predovšetkým na upravené zjazdovky. Ide najmä o zhodnotenie jazdeckých schopností a prevládajúceho využívania. Ak jazdíte rýchlo a občas sa vydávate do terénu, hľadajte tvrdšiu obuv s freeridovými prvkami. Rekreační jazdci budú hľadať skôr mäkšie modely.

Systém uťahovania

Uťahovanie obuvi môže mať niekoľko rôznych foriem. Rozdiely spočívajú najmä v rýchlosti uťahovania alebo úrovni fixácie.

Šnúrky

Osvedčená klasika. Šnúrky potešia nízkou cenou a možnosťou rýchlej výmeny. Okrem toho môžete nastaviť stupeň utiahnutia na rôznych miestach obuvi. Pri zaväzovaní však musíte vynaložiť väčšiu silu a uťahovanie v rukaviciach nie je veľmi jednoduché. V prípade nesprávneho utiahnutia sa bude obuv uvoľňovať.

Rýchlouťahovacie šnurovanie

Zvyčajne sa označuje ako Fast Lace, Speed Lace, Fast Lock alebo Fast Track. Vyhotovenie sa môže u rôznych výrobcov líšiť. Základom je však vždy systém vysokopevnostných laniek, ktorý je zabudovaný do skeletu obuvi. Lanká sú vybavené držadlami. Keď za ne zatiahnete, obuv sa utiahne. Držadlá sú potom ukryté vo vrecku na komíne obuvi.

Lanká sa často delia na dve zóny. Jedna sa používa na utiahnutie spodnej časti obuvi, druhá na fixáciu lýtka a predkolenia. Hlavnými výhodami systému je rýchle a pohodlné uťahovanie, ktoré možno bez problémov vykonávať aj v rukaviciach. Prípadné poškodenie lanka sa však nedá vyriešiť tak rýchlo ako pri šnúrkach.

Boa

Patentovaná technológia, ktorá utiahne obuv pomocou integrovaných laniek. Na ich ovládanie slúži praktické koliesko. Pri doťahovaní sa koliesko stlačí a potom sa otáča, kým sa nedosiahne požadovaná poloha. Po vytiahnutí kolieska sa podrážka opäť uvoľní.

Boa poskytuje rýchle, jednoduché a fyzicky nenáročné utiahnutie obuvi. Podobne aj rýchloupínacie šnurovanie minimalizuje riziko nesprávneho šnurovania. Tento systém je veľmi obľúbený a môžete ho vidieť napríklad na kolieskových korčuliach,. Opäť sa dá rozdeliť na viacero nezávislých zón. Hlavná nevýhoda spočíva v možnej poruche systému, ktorú musíte riešiť s predajcom. Na podobnom princípe ako boa funguje aj systém atop.

Vnútorná obuv

Snowboardová obuv sa skladá z dvoch hlavných častí – vnútornej a vonkajšej obuvi. Vnútorná obuv vás chráni pred chladom, tlmí nárazy a zabraňuje pohybu nohy v obuvi. Mala by dokonale obopínať nohu. Pri výbere sa uistite, že vnútorná obuv je odnímateľná. Po náročnom dni na svahu sa ľahšie suší.

Noha je vo vnútornej obuvi zvyčajne upevnená na suchý zips. Tým sa tiež zabezpečí, že sa jazyk počas jazdy nebude pohybovať do strán. Niekedy je vnútorná obuv vybavená šnúrkami alebo technicky zložitejšími systémami šnurovania. Spravidla poskytujú lepšiu fixáciu chodidla, čo je vždy žiaduce. Vo všeobecnosti je však dôležité, aby mala obuv aspoň nejaký systém uťahovania. Berte do úvahy, že použité riešenie môže ovplyvniť čas strávený obúvaním.

Vnútorná obuv sa po niekoľkých jazdách prispôsobí vašej nohe. Jazdný komfort by preto mal byť vyšší ako pri prvom skúšaní. Nespoliehajte sa však na tvarovanie. Ak vás obuv hneď tlačí, radšej sa poobzerajte po inom type obuvi. Na vybraných modeloch je vnútorná obuv tepelne tvarovateľná (Heat Moldable). Nahrieva sa horúcim vzduchom alebo iným spôsobom, nasadíte si ju a obuv sa za niekoľko minút prispôsobí tvaru vašej nohy.

Vonkajšia obuv

Okrem systému uťahovania sa zamerajte na celkové spracovanie vonkajšej obuvi. Obzvlášť sa zaujímajte o oblasti, ktoré obopína pásik viazania. Musí byť dostatočne pevná, aby zabránila vzniku bolestivých pľuzgierov. Materiály použité v týchto oblastiach by mali byť odolné. V opačnom prípade nevydržia dlho v neustálom kontakte s viazaním.

K pohodliu pri jazde prispieva mäkký jazyk. Pevná a robustná konštrukcia obuvi pomáha prenášať silu a zároveň chráni chodidlo. Pozornosť venujte aj podrážke. V závislosti od účelu použitia si vyberte univerzálny dizajn, podrážku, ktorá podporuje chôdzu v teréne, alebo podrážku, ktorá zmierňuje nárazy a otrasy. Tú možno doplniť napríklad vzduchovými alebo gélovými výplňami.

Kombinácia s ostatným vybavením

Snowboardová obuv sa nepoužíva samostatne. Preto je potrebné, aby dobre dopĺňala vaše viazanie a snowboard. Na čo sa zamerať pri kombinácii vybavenia?

  • Veľká obuv – Kupujete obuv na snowboard vo veľkosti EUR 45 a väčšej? Potom hľadajte snowboardy s označením W alebo wide (široký). Pri štandardných širokých snowboardoch by obuv mohla presahovať cez snowboard takým spôsobom, že by ste ju odierali o zjazdovku. Maximálny presah vpredu a vzadu je približne 1 až 2 cm.
  • Veľkosť viazania – Viazanie sa zvyčajne vyrába v 2 až 3 veľkostiach. Každé z nich je určené pre určitý rozsah veľkostí obuvi. Samozrejme, predpísané údaje musia navzájom korešpondovať, aby ste si mohli nastaviť viazanie podľa veľkosti obuvi.
  • Tvar obuvi a viazania – Tvar a zakrivenie zadnej časti obuvi by mali čo najviac kopírovať podperu viazania. V opačnom prípade budete mať problémy s ovládaním oblúka na pätách. Zároveň by sa obuv nemala trieť o bočnú stranu viazania. Mohla by sa rýchlo opotrebovať.
  • Fixácia – Snowboardová obuv sa k viazaniu zvyčajne pripája pomocou popruhov s prackami. Aj keď sa tu problémy zvyčajne nevyskytujú, nie je zlé zistiť, či obuv a viazanie tvoria kompaktný celok. Alternatívou k pásikom sú rýchloupínacie systémy (napr. Step on, Clicker), pri ktorých sa obuv upevňuje jednoduchým našliapnutím viazania. Obuv a viazanie musia, samozrejme, používať rovnaký systém.

  • Tuhosť ostatných prvkov – Vybrali ste si tvrdú obuv na rýchlu jazdu? Ak ju skombinujete s mäkkým viazaním a snowboardom, tak vám nijako nepomôžu. Prenos sily (váš povel snowboardu) sa cestou spomalí a zmierni. To isté platí aj naopak – s mäkkou obuvou nebudete schopní držať tvrdý snowboard a budete mať problémy so zatáčaním.

Ako sme už spomenuli v úvode, najlepšie je najprv si zaobstarať si snowboardovú obuv. V závislosti od jej veľkosti a tvaru si môžete ľahko vybrať vhodné viazanie a snowboard.

Starostlivosť o snowboardovú obuv

Podporte dlhšiu životnosť svojej snowboardovej obuvi správnou starostlivosťou. Kľúčové je predovšetkým sušenie obuvi po každom použití. Vlhkosti sa ľahšie zbavíte, keď sa odstráni vnútorná obuv. Obuv nesušte v blízkosti priameho zdroja tepla, pretože by sa mohla zdeformovať. Vnútorná obuv je obzvlášť náchylná na vysoké teploty. Pri sušení rozviažte šnúrky a čo najviac ich roztvorte. Vrchná časť obuvi by sa mala z času na čas impregnovať, aby sa zachovala jej odolnosť proti vlhkosti.

Ukázať obuv na snowboard

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov