Ako vybrať veľkosť obuvi

Redakcia Sportisimo

28.8.2022 • 3 min čítania ▸ 1 min videa

Kus papiera, meter, pero a stena. Táto výbava stačí na to, aby ste si doma zmerali nohy a vybrali správnu veľkosť obuvi. Pozrime sa však na výber veľkostí trochu podrobnejšie.

Výber správnej veľkosti je pri nákupe obuvi veľmi dôležitý. Ale bohužiaľ, neexistuje jednotná veľkostná tabuľka. Z tohto dôvodu sa veľkosti môžu u jednotlivých výrobcov líšiť a je potrebné dbať na správny výber. Nie vždy máte možnosť vyskúšať si obuv v kamennom obchode. V nasledujúcich odsekoch vám poradíme, ako vybrať správnu veľkosť.

Nákupu obuvi online sa nemusíte obávať. Nevhodnú veľkosť môžete vždy vrátiť alebo vymeniť do 14 dní v ktorejkoľvek predajni Sportisimo.

Rôzne označenia veľkosti

Na internete, ale aj v obchodoch nájdete niekoľko označení veľkostí. Prejdime si ich teda jednu po druhej.

  • CM (tiež Mondo Point) – najjednoduchšie označenie udáva odporúčanú dĺžku chodidla pre danú obuv (v centimetroch), Mondo Point sa začal používať najmä pre lyžiarsku obuv.
  • EU (FR) – najbežnejšie označenie v Európe, založené na francúzskej dĺžke stehu 6,66 mm.
  • US/UK – označenia založené na imperiálnych jednotkách (palcoch), ktoré sa mierne líšia v závislosti od spôsobu merania obuvi.
  • JPN – označenie pre japonský trh, zodpovedajúce meraniu v centimetroch.

Výber správnej veľkosti

Ako sme už spomenuli, najmä pri výbere cez e-shop je nevyhnutné meranie a výber správnej veľkosti. Preto poskytujeme prepočty na jednotlivé veľkostné jednotky pre každý výrobok. Tie sa môžu u jednotlivých výrobcov líšiť a neexistuje jednotná tabuľka veľkostí.

Vhodná veľkosť hotovej obuvi sa môže mierne líšiť v závislosti od konštrukcie, výrobného procesu a zloženia materiálu. Ako pomôcku môžete použiť rozmer v centimetroch, ktorý v prípade obuvi udáva približnú odporúčanú dĺžku chodidla alebo stielky (vložky) pre danú veľkosť. V popise výrobku by malo byť uvedené, či ide o dĺžku chodidla, alebo stielky.

Meranie chodidla

Na zistenie dĺžky chodidla doma potrebujete len stenu a kus papiera (alebo papierovú škatuľu od obuvi), pravítko alebo meter a obyčajné pero. Pozrite si video, je to jednoduché.

  • Uistite sa, že máte na sebe rovnaké ponožky, aké zvyčajne nosíte.
  • V týchto ponožkách sa postavte na list papiera a pritlačte vonkajšiu stranu chodidla k stene alebo položte chodidlo do škatule a pevne pritlačte pätu k zadnej stene.
  • Potom pomocou pera a pravítka nakreslite čiaru tesne pred najdlhším prstom.
  • Odmerajte vzdialenosť medzi stenou alebo stranou škatule a čiarou, ktorú ste práve nakreslili.
  • V obchode si vyberte vhodnú veľkosť obuvi.

TIP: Ak si vyberáte obuv od výrobcu, u ktorého ste si už vyskúšali veľkosť, ktorá vám sedí, zvyčajne by mala sedieť aj na iné modely tejto značky.

Ukázať výber obuvi

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov