Balíme sa na tábor: Bez čoho sa malý táborník nezaobíde?

Petr Pohůdka

15.5.2024 • 3 min čítania

Letné tábory už niekoľkým generáciám priniesli nezabudnuteľné zážitky a nových priateľov. Aby sa deti mohli bez obáv sústrediť na svoje dobrodružstvá, musia mať so sebou všetko, čo potrebujú. Čo si zbaliť do tábora a na čo nezabudnúť?

Tábory môžu mať rôzne zamerania. Preto sa potrebné veci do určitej miery líšia v závislosti od konkrétneho programu. Základ však bude vo všetkých prípadoch veľmi podobný:

  • oblečenie a obuv,
  • veci na spanie,
  • hygienické potreby,
  • vybavenie pre táborový život,
  • osobné veci.

Tričká, šortky, ale aj plavky alebo šiltovka

Aké oblečenie by nemalo chýbať v batožine vášho dieťaťa?

Prispôsobte množstvo oblečenia dĺžke tábora. Okrem uvedených vecí sa môžu hodiť aj plavky – ak budú mať deti príležitosť plávať. V takom prípade rovno pribaľte ešte osušku k vode. Pred horúcim letným slnkom ochráni deti šiltovka alebo klobúk a slnečné okuliare. Z obuvi by mali stačiť tenisky, ľahká turistická obuv, čižmy, sandále a papuče.

Vyberajte oblečenie na spanie podľa konkrétnych podmienok, rovnako ako ďalšie veci potrebné na pohodlný spánok. V niektorých táboroch sa deti nezaobídu bez karimatky a spacieho vaku. Inde bude treba prestieradlo na matrac či deku. Obľúbený vankúš si určite zaslúži miesto v batožine.

Nezabudnite ani na repelent a opaľovací krém

Oblečenie a veci na spanie máte pripravené, teraz prichádzajú na rad hygienické potreby. Určite by ste mali zabaliť:

  • uterák,
  • zubnú kefku a zubnú pastu,
  • mydlo, sprchovací gél a šampón,
  • hrebeň,
  • papierové vreckovky,
  • repelent,
  • opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom,
  • vrecko na špinavú bielizeň.

Drogériu zabaľte tak, aby sa jej obsah nemohol vyliať do batožiny. Vhodným riešením sú klasické cestovné kozmetické tašky. Deti budú aktívne väčšinu dňa, takže ani detský dezodorant nie je zlý nápad. Ak váš malý táborník potrebuje užívať nejaké lieky, nezabudnite mu ich dať so sebou. Zároveň o tom informovať aj vedúceho tábora. Lieky na bežné ochorenia si baliť nemusíte, zvyčajne sú súčasťou táborovej lekárničky.

Baterka áno, mobil s otáznikom

Život v tábore prináša určité špecifiká. Pri dlhodobom pobyte v prírode sa vám budú hodiť veci, ktoré by inak tak nevyužijú. Do tejto kategórie patria napríklad baterka, nerozbitný hrnček alebo iné kempingové potreby. Na prípadné výlety bude dieťa potrebovať malý batoh a fľašu na vodu.

Aj v čase moderných technológií je posielanie pohľadníc a listov neoddeliteľnou súčasťou táborov. Deti tak využijú písacie potreby, listový papier, obálky a známky. Ak plánujete nahradiť tradičnú komunikáciu v tábore telefonátmi a textovými správami prostredníctvom mobilného telefónu, najprv si overte, či to bude možné. Organizátori táborov často mobilné telefóny zakazujú, ako aj tablety, notebooky a inú elektroniku.

Niekedy tieto moderné vychytávky nie sú síce zakázané, ale deti môžu mať problémy s ich nabíjaním. Podobné situácie môže vyriešiť powerbanka. Vo všeobecnosti však zvážte, či si vaše dieťa naozaj potrebuje vziať so sebou mobilný telefón a inú elektroniku. Možno by mu neublížilo, keby si na chvíľu od online sveta oddýchlo. Postupujte však, samozrejme, podľa pravidiel tábora a ostatných rodičov. Ak si každý zoberie mobilný telefón, nemá zmysel vylučovať dieťa z kolektívu v tomto smere.

Pár drobností na zábavu a rozumné vreckové

Namiesto mobilného telefónu pribaľte dieťaťu karty, obľúbenú spoločenskú hru alebo knihu. Príjemné strávený voľný čas zaistí aj lopta či frisbee. Dieťa by malo mať pri sebe malé vreckové. Jeho výšku zvyčajne odporúčajú samotní organizátori, zvyčajne v nižších desiatkach eur. Ide o to, aby si táborníci mohli na výlete kúpiť pohľadnicu alebo nejakú drobnosť. Deti však zvyčajne nemajú veľa príležitostí nakupovať.

Ostatné veci závisia od aktivít tábora. Obsah batožiny pre športovýtábor pod stanom bude, samozrejme, vyzerať inak ako počítačový tábor, ktorý sa koná v oblasti s tradičným ubytovaním.

Do balenia sa ideálne pusťte spolu s deťmi. Určite ich poteší, keď si budú môcť vybrať svoje obľúbené oblečenie alebo iné drobnosti. Okrem toho získajú predstavu o tom, ako vyzerá balenie do tábora. Nabudúce to možno zvládnu z veľkej časti sami.

Vybaviť sa do tábora

Páčil sa článok?

Petr Pohůdka

Športový nadšenec, milovník cestovania a fotografovania