Bezpečnosť pri vode: Ako si užiť kúpanie bez problémov?

Petr Pohůdka

29.5.2024 • 4 min čítania

Tešíte sa k moru, neďalekému rybníku alebo na miestne kúpalisko? K horúcim letným dňom neodmysliteľne patrí oddych pri vode. Na pamäti by ste však mali mať aj bezpečnosť, najmä ak si vodné radovánky užívate s deťmi. Mnohé výlety k vode sa, žiaľ, končia tragicky.

Na Slovensku sa ročný počet utopených pohybuje medzi 100 a 200, medziobete patria aj deti.Mnohým tragickým príbehom sa dalo predísť dodržiavaním základných bezpečnostných pravidiel. Ako vyzerajú najdôležitejšie dávané rady? Zamerali sme sa predovšetkým na bezpečnosť detí.

Dozor dospelých je nevyhnutným základom

Deti si správne návyky pri vode musia najprv osvojiť. Ešte v mladom školskom veku často nedokážu odhadnúť vzdialenosť, hĺbku, silu vĺn a hlavne svoje schopnosti. Preto je dôležité, aby boli pod neustálym dohľadom dospelej osoby – ideálne jedného konkrétneho človeka. Na prvý pohľad bezpečnejší dozor niekoľkých dospelých vedie podľa záchranárov v praxi skôr k tomu, že je dieťa strážené menej.

Mladšie deti do vody sprevádzajte a u starších detí sledujte, kedy a kde sú vo vode. Hoci staršie deti vedia plávať a lepšie odhadujú svoje schopnosti, zvyčajne ešte nie sú schopné adekvátne reagovať v prípade nebezpečenstva. Aj v týchto situáciách môže byť prítomnosť dospelej osoby absolútne kľúčová.

Najmä u menších detí nepodceňujte domáce riziká spojené s vodou. Žiaľ, prípady utopenia vo vani, záhradnom jazierku alebo bazéne nie sú výnimkou. Opäť platí, že jediným riešením je neustály dohľad a budovanie bezpečného prostredia s minimálnymi nástrahami.

Rukávniky alebo nafukovací kruh? Skôr hračka

Rodičia často dávajú svojim deťom do vody rukávniky, kruhy alebo iné nafukovacie doplnky. Odborníci však upozorňujú, že nejde o pomôcku, ktorá by zachránila život, a varujú pred falošným pocitom bezpečia, ktorý takéto príslušenstvo vzbudzuje. Nafukovacie pomôcky dostatočnú ochranu neposkytujú – môžu prasknúť alebo z nich dieťa môže ľahko vykĺznuť. Ide skôr o hračky a doplnky určené na zábavu alebo na prvé chvíle v plytkej vode.

Medzi vhodnejšie pomôcky patrí napríklad plavecký pás, doska, vodná tyč alebo plavecká vesta. Nemala by však byť nafukovacia, ale ideálne so všitou penou a tiež s nastaviteľným popruhom, ktorý ide medzi nohy.

Odovzdajte svoje skúsenosti svojim deťom

Udržať deti pri vode pod neustálym dohľadom nie je jednoduché. Navyše, aj tak príde čas, keď sa pôjdu kúpať bez dospelých. Preto postupne odovzdávajte deťom svoje skúsenosti a vedomosti. Čo by určite malo zaznieť?

  • Neskáčte do vody na neznámych miestach. Nikdy neviete, čo sa skrýva pod hladinou.
  • Neplávajte v blízkosti priehrad alebo hrádzí. Silné prúdy vás môžu stiahnuť pod hladinu vody.
  • Nechoďte do vody, keď ste unavení, malátni alebo rozpálení. Po jedle si pred plávaním urobte aspoň hodinovú prestávku.
  • Nepreceňujte svoje sily a neplávajte ďaleko od brehu. Ak je vo vode vymedzený bezpečný priestor (napr. bójkami), pohybujte sa len v jeho vnútri.
  • Vždy počúvajte pokyny plavčíkov a vodných záchranárov.

Odporúčaných pravidiel by sa dalo uviesť omnoho viac. Inštrukcie do značnej miery vychádzajú z toho, kde sa práve kúpete. Na väčších vodných plochách sa môžu vyskytnúť hrozby v podobe člnov alebo vĺn, s ktorými sa v bazéne nemusíte stretnúť. Preto nezabudnite deťom zdôrazniť konkrétne riziká na danom mieste. 

Čo robiť, ak sa niekto topí

Samozrejme, najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom pri vode, je úplne im predísť. Preto by ste mali vedieť, ako reagovať, keď sa niekto topí. Predovšetkým neočakávajte od topiaceho sa prílišné volanie o pomoc alebo hlasné plieskanie vo vode. Takto vyzerá situácia v filmoch ale skutočnosť je zvyčajne iná. Topiaci sa snaží dýchať nad hladinou a nedokáže ešte aj kričať. Utopenie môže byť veľmi tiché a pokojné. Ľudia v okolí musia byť o to pozornejší.

Keď si všimnete, že má niekto vo vode problémy, musíte rýchlo konať. Topiaci sa neudrží na hladine minúty, ale skôr desiatky sekúnd. Hrá sa teda o čas. Najprv upozornite okolie, aby ste osobu nezachraňovali sami. Jedna osoba by mala okamžite zavolať záchranný tím, zatiaľ čo ostatní sa snažia pomôcť topiacemu sa mužovi.

Je ťažké vytiahnuť človeka na breh a nie každý plavec to dokáže. Záchrana preto môže byť účinnejšia z brehu. Najmä pri tečúcich vodách je to bezpečnejšia možnosť. Hoďte topiacemu sa predmet, ktorého sa môže držať (konár, lano), alebo pomôcku, ktorá ho môže nadnášať (nafukovacie príslušenstvo, vodné tyče, PET fľaše uzavreté v batohu). Keď sa predmetu chytí, bude sa môcť lepšie nadýchnuť, upokojí sa a s vašou pomocou v prípade potreby sa dostane do bezpečia.

Naučte sa vznášať na chrbte

Kľúčom k úspechu v krízovej situácii môže byť tzv. samozáchranná pozícia. Mali by si ho osvojiť plavci všetkých vekových kategórií. Ako vyzerá? Stačí sa dostať na chrbát a roztiahnuť horné a dolné končatiny. V tejto polohe vás voda nadnáša a vaša tvár zostáva nad hladinou.

V polohe pre sebazáchranu môžete dýchať, privolať pomoc alebo dlhšie čakať na záchranu. Táto pozícia pomôže aj neplavcom alebo ľuďom, ktorí nevydržia dlho plávať. Netreba dodávať, že by ste mali cvičiť najprv na plytčine a najmä za okolností, keď nič nehrozí.

Vybaviť sa k vode

Páčil sa článok?

Petr Pohůdka

Športový nadšenec, milovník cestovania a fotografovania