Rada fyzioterapeutky: Uvoľnite chodidlá, výber obuvi je zásadný

Klára Vomáčková

11.4.2024 • 4 min čítania

Nie je to zase tak dávno, kedy sa človek postavil zo štyroch končatín na dve. A až do súčasnosti sa nás držia problémy s chôdzou na dvoch nohách. Najdôležitejšie je pochopiť význam pohyblivosti nohy a chodidla, s čím súvisí aj výber vhodnej obuvi, najmä pre deti. Do sveta zdravého prístupu k chôdzi vás pozýva fyzioterapeutka Klára Vomáčková.

Noha je pre veľa ľudí len koncová časť dolnej končatiny, pritom zabúdajú na fakt, že noha je ako koreň, ktorý ovplyvňuje všetko, čo je nad ňou. Každú nohu tvorí 26 kostí, 33 kĺbov, 18 svalov a 107 väzov. Ide teda o veľmi pohyblivú časť tela. Prečo? Pretože vyrovnáva nerovnosti, ktoré na ceste stretne. Obsahuje tiež veľké množstvo nervových zakončení a receptorov. Prečo potrebujeme takú pohyblivosť a citlivosť?

Trochu histórie

Chodidlo, teda plocha nohy, je styčné miesto tela s podložkou. Celá naše hmota stojí na dvoch pomerne malých plochách vzhľadom k veľkosti nášho tela. Nie je to tak dlho, kedy sme sa zo štyroch dostali na dve nohy. Je to približne nejakých 5 miliónov rokov a stále máme s bipedálnou chôdzou problémy.

Za túto dobu sa noha veľmi zmenila. Je omnoho menšia, prsty sú kratšie a viac pri sebe, koža je jemnejšia, chýba ochlpenie. Nohou už síce neuchopujeme predmety, ale stále ju potrebujeme na vnímanie okolia. Nervové zakončenie a proprioceptory získavajú informácie z okolia (typ povrchu, teplota, klzkosť, stabilita…) a podľa toho reaguje zvyšok tela. Automaticky sa upravuje postavenie panvy, trupu, ramien, hlavy.

Prepojenie nôh a panvy

Veľmi zaujímavé je aj prepojenie nohy a panvového dna. A to prostredníctvom svalovej slučky a reťazca. Jednotlivé svaly na seba nadväzujú a ich aktivita a sťahy majú vplyv v podstate na celé telo. Zvlášť zmieňované panvové dno je veľmi zaujímavé.

Uveďme si príklad: pri nekvalitnej opore, kedy máme priemer ťažiska tela (miesto na podložke presne pod ťažiskom) viac na pätách, zapájame viac svalový reťazec a to spôsobuje preklopenie panvy do anteverzie (teda prehnutie v chrbte, vystrčenie brucha). Aby sa vychýlenie vyrovnalo, ramená a hlava naopak smerujú viac dopredu. Ťažkosti sa môžu prejaviť v podobe bolesti hlavy, bolesti chrbta, alebo inkontinencie, ak sa zíde viac faktorov.

Dajte chodidlám voľnosť

Veľmi zásadná je celková pohyblivosť (mobilita) jednotlivých častí chodidla. Pri chôdzi je dôležitá kvalitná opora a odraz cez palec. A to je možné, ak má palec správny smer a možnosť pohybu. Čo vo väčšine konvenčnej obuvi nejde.

Každú nohu tvorí 26 kostí, 33 kĺbov, 18 svalov a 107 väzov. Ide teda o veľmi pohyblivú časť tela. Prečo? Pretože vyrovnáva nerovnosti, ktoré na ceste stretne. Obsahuje tiež veľké množstvo nervových zakončení a receptorov.

Palec má smerovať rovno, v smere záprstných kôstok a nie do špičky smerom dovnútra. Ak sa to deje, dochádza k prehĺbeniu stočenia palca a klopeniu klenby smerom k podložke (poklesu klenby). To je nekomfortné a dokonca bolestivé.

Čo naša noha potrebuje? Po prvé je to voľnosť, tak, aby sa mohli prsty voľne pohybovať. Je potrebná možnosť neobmezeného pohybu vo všetkých smeroch, nie len tak, ako umožní obuv.

Cvičenie na vnímanie opory:

  • Postavte sa na šírku bokov.
  • Vnímajte, kde je priemer vášho ťažiska.
  • Skúste preniesť hmotnosť dopredu a dozadu.
  • Nájdite stred nad vašimi stredmi chodidiel.
  • Rozprestrite prsty a oprite sa o nich.
  • Povoľte kolenné kĺby.
  • Vnímajte odpoveď v panve a zvyšku tela.

Výber obuvi

Výber samotnej obuvi, najmä pre deti, je veľmi dôležitý, zvlášť ak v danej obuvi trávime väčšinu času. Na začiatku je dôležité povedať, na aký účel danú obuv vyberáme.
Dôvodov môže byť niekoľko. Špecifická bude bežecká obuv, obuv do terénu, alebo obuv pre deti. Pre všetky platí, že by mala čo najmenej obmedzovať nohu. Čo to znamená?

Vhodne zvolená obuv

Správne vybraná obuv by mala spĺňať niekoľko základných potrieb:

  • netlačí,
  • nespôsobuje otlaky (obuv sa prispôsobí chodidlu, nie naopak!),
  • nohu chráni pred znečistením, poranením, chladom, teplom,
  • neobmedzuje v pohybe a funkciu chodidla (je pružná),
  • rešpektuje prirodzený tvar chodidla,
  • buď vôbec nemajú drop, alebo len minimálny (výškový rozdiel medzi špičkou a pätou).

Tieto parametre nespĺňa množstvo obuvi. Klasická konvenčná obuv nohu skôr stláča a neumožňuje palcu sa kvalitne oprieť. Ale aj tak sa dá medzi jednotlivými modelmi vybrať.

 

Venujme sa teraz prevažne typu barefoot. Pre veľa ľudí je to niečo výstredné, módne, ezo alebo zbytočné. Obuv typu barefoot spĺňa parametre uvedené vyššie, ale nebude ideálna pre každého. Preto máme možnosť vybrať takzvane kompromisnú obuv, alebo obuv, ktorá spĺňa väčšinu parametrov, hlavne poskytne priestor pre prsty.
Pri výbere v e-shope Sportisima nájdeme niekoľko rôznych modelov. Väčšina je vychádzkových, ale napríklad modely Head sú vhodné aj na šport a do terénu.

Dôsledky chybne vybranej obuvi

Čo sa stane, keď obuv nesedí a my si "veselo" ďalej chodíme? Najčastejšie sa ozvú päty, pľuzgiere, odreniny. Prípadne palce a malíčky, ktoré sú otlačené alebo zodraté. Najväčší problém je vbočenie palca dovnútra.

Vbočenie palca

Vzniká takzvaný hallux valgus, ktorý je skôr funkčný problém, ale pozdejšie sa mení na štrukturálny. Vtočenie palca súvisí s ďalšími štruktúrami - celé chodidlo a hlavne os dolnej končatiny sa zmení, čo má vo výsledku nevhodný vplyv aj na koleno, bedrový kĺb a ďalšie časti pohybového aparátu.

Keď nie je palec v osi s metatarzálnymi (záprstnými) kôstkami, tak aj samotný odraz cez palec nie je v osi. Je tak narušená dynamika chôdze, odraz nie je dostatočne silný a pokiaľ v takom postavení napríklad beháme, tak fixujeme nevhodné postavenie palca. Nepríjemným prejavom je hlavne bolesť.

Pronácia a supinácia

Nevhodne zvolená obuv alebo neriešený stav chodidla môže zhoršovať stav chodidla ako takého. Napríklad pätová kosť môže byť v rôznom postavení, viac vytočená von alebo dovnútra. Niekedy sa hovorí o pronačnom alebo supinačnom postavení päty. Chodidlo sa správa inak v dynamike (v pohybe) než pri statike (v stoji). A tak by sme nemali vyberať obuv len podľa toho, ak stojíme, ale hlavne keď sa hýbeme.

Čo mnohých prekvapí je to, že chôdza po rovnom povrchu je pre bosé chodidlo omnoho jednoduchšia než chôdza v teréne. V teréne musí chodidlo viac pracovať. Čo vo výsledku znamená, že noha viac pracuje/trénuje.

Záver

A čo si môžete z článku odniesť? Prebrali sme evolúciu chôdze a chodidiel, vrátane toho, ako je dôležitý voľný pohyb v obuvi.
Vysvetlili sme si rozdiel medzi konvenčnou obuvou a barefoot obuvou. Teraz už viete, ako vybrať vhodnú obuv pre vás. Pokiaľ máte bolesti nôh a neviete si rady, odporúčame navštíviť fyzioterapiu.

Ukázať kompletnú ponuku obuvi

Páčil sa článok?

Klára Vomáčková

Fyzioterapeutka, trénerka, "výživárka" a lektorka, zameraná najmä na problematiku žien a detí