Deň Zeme: Oslávte sviatok planéty zmysluplne. V prírode

Petr Pohůdka

18.4.2024 • 4 min čítania ▸ 1 min videa

V pondelok 22. apríla slávi svoj sviatok naša krásna planéta. Deň Zem každoročne prináša rad zaujímavých akcií po celom svete. Ich hlavným cieľom je podporiť ochranu životného prostredia. Pomôcť planéte ale môžete aj na vlastnú päsť. Stačí sa vybrať na prechádzku, napríklad do lesa s vrecom na odpadky.

Téma Dňa Zeme 2024 znie Planéta verzus plasty („Planet vs. Plastics“). Organizátori chcú poukázať na zdravotnú škodlivosť plastov a zvýšiť povedomie o ich negatívnom vplyve na životné prostredie. Kampaň vyzýva k vyradeniu jednorazových plastov do roku 2030 a podporuje navýšenie investícií do výskumu, aby plasty mohli byť nahradené menej škodlivými materiálmi. Ďalším dlhodobým cieľom kampane je zníženie produkcie plastov o 60 % do roku 2040.

Podľa hlavných organizátorov Dňa Zeme sme sa v prípade plastov stali produktom my samotní. Plastové častice prúdia našim krvným obehom, znečisťujú naše orgány a zanášajú nám do tela ťažké kovy, ktoré spôsobujú závažné ochorenia. Ako je to možné? Pri rozpade plastov na mikroplasty sa uvoľňujú toxické chemické látky do pôdy, vodných zdrojov aj vzduchu. Do ľudského tela sa tak dostanú napríklad prostredníctvom potravín, alebo vody.

Milión plastových tašiek za minútu

Nezisková organizácia Earthday.org, ktorá Deň Zeme celosvetovo koordinuje, prináša niekoľko alarmujúcich štatistík.

  • Výroba plastov vzrástla na 380 miliónov ton ročne. Za posledných 10 rokov sa vyrobilo viac plastu než za celé 20. storočie.
  • Behom uplynulého roku bolo na svete vyrobených viac než 500 miliárd plastových tašiek – teda zhruba milión kusov za každou minútu. Niektoré tašky poslúžili len krátky okamih, v podobe mikroplastov ale zostanú na planéte pokojne ďalších 100 rokov.
  • Len v USA sa minulý rok predalo 100 miliárd nápojov v plastových obaloch. V priemere ide o viac než 300 fliaš na obyvateľa. 95 % z nich nebude nikdy recyklovaných.
  • Ak nedôjde k zmene v užívaní a likvidovaní plastov, bude v oceánoch v roku 2050 viac plastu než rýb (z pohľadu hmotnosti).

Ako môžete pomôcť?

Motivovali vás uvedené čísla k akcii a premýšľate, ako tento stav zmeniť? Možností je veľa. V prvom rade môžete tieto informácie šíriť ďalej. Čím viac ľudí si závažnosť problému uvedomí, tým lepšie.

Môžete sa tiež zúčastniť jednej z mnohých akcií, ktoré sa behom tohto Dňa Zeme konajú. Obvykle ju organizujú obce, neziskové organizácie, múzeá, ale aj súkromné firmy. Súčasťou bývajú tematické workshopy, prednášky, jarmoky, alebo hromadné upratovanie..

Behom uplynulého roku bolo na svete vyrobené viac než 500 miliárd plastových tašiek – teda zhruba milión kusov za každú minútu. Niektoré tašky poslúžili len krátky okamih, v podobe mikroplastov ale zostanú na planéte pokojne ďalších 100 rokov.

Častým doplnkom je zábavný a zároveň vzdelávací program pre deti. Vaše ratolesti sa do aktivít spojených s Dňom Zeme možno zapoja aj v rámci výuky – tradičnými účastníkmi projektu sú materské a základné školy. 

Na prechádzku s vrecom odpadkov?

Ak vás hromadné akcie príliš nelákajú, ale stále by ste chceli priložiť ruku k dielu, môžete sa tentokrát vybrať na výlet do prírody s vrecom na odpadky. Bohužiaľ aj pri prechádzke v parku či lese budete prekvapení, ako rýchle sa odpadkové vrece plní.

Niektorí z vás sa do podobného upratovania prírody v minulosti už určite zapojili – napríklad v rámci projektu Upracme Slovensko.

Uľaviť prírode od odpadkov samozrejme môžete v ľubovoľnom termíne. Zber odpadkov sa dá spojiť s ďalšími aktivitami vonku, napríklad s geocachingom

Sviatok s dlhou tradíciou

Čí už strávite Deň Zeme akokoľvek ekologickou aktivitou, pripojíte sa ku globálnemu sviatku, ktorého sa každoročne zúčastní viac než miliarda ľudí na celom svete. Prvýkrát sa Deň Zeme slávil už v roku 1970. Prvý ročník inicioval americký senátor Gaylord Nelson. Politik pôvodom z Wisconsinu bol dlhodobo znepokojený stavom životného prostredia v USA. Veľkou témou doby bol napríklad masívny únik ropy v kalifornskej Santa Barbare.

Nelson chcel  na šírenie povedomia o znečistení prírody využiť energiu študentských hnutí. Spojil sa preto s mladým aktivistom Denisom Hayesom, ktorý mal za úlohu organizáciu akcií v univerzitných kompasoch a rozšírenie myšlienky medzi ďalšie skupiny obyvateľstva. V tej dobe sa tiež zrodil názov Deň Zeme a došlo k stanoveniu termínu na 22. apríla. Dátum bol vybraný s ohľadom na univerzitný kalendár a mal prispieť k vysokej účasti študentov.

Výsledok prevýšil všetky očakávania. Do akcií a protestov po celých Spojených štátoch sa behom prvého Dňa Zeme zapojilo 20 miliónov Američanov – 10 % vtedajšej populácie USA. Zanedlho si sviatok pod svoje krídla vzala OSN a od roku 1990 sa Deň Zeme rozšíril do ďalších zemí. Pripojíte sa tento rok aj vy?

Vybaviť sa na výlet do prírody

Páčil sa článok?

Petr Pohůdka

Športový nadšenec, milovník cestovania a fotografovania