Psychologička radí: Ako na lepšiu psychiku detí? Vezmite ich von

Kamila Ryšánková

24.3.2024 • 5 min čítania

Čo keby sa vás niekto opýtal, či je pobyt na čerstvom vzduchu pre deti prospešný? Ako by ste mu odpovedali? Väčšina dospelých sa automaticky prikloní k tomu, že byť vonku, a navyše sa pri tom hýbať je pre deti samozrejme prínosné. A je to tak, v tomto článku si vysvetlíme, prečo je to tak aký vplyv má príroda na našu psychiku.

Keď vyjdeme s deťmi von do prírody, tak úplne prirodzene narastá ich pohybová aktivita. Deti sa zaujímajú o okolie kde pobehujú, prichádzajú nám ukázať, čo objavili. Šplhajú, lezú, skáču, váľajú sudy, hrajú sa, preskúmavajú, chcú vidieť veci prvé a hľadajú, čo sa kde skrýva. A takto by sme mohli pokračovať ďalej.

A čo sa deje s ich telom? Pravidelný pohyb slúži ako prevencia obezity, zlepšuje koordináciu tela, prispieva ku zdravej činnosti orgánovej sústavy v tele a navyše, dieťa si vďaka tomu buduje zdravé pohybové návyky do dospelosti.

Kedy začína byť pre dieťa prospešný pohyb vonku?

Už najmenšie deti profitujú zo zoznamovania s rôznymi prírodnými materiálmi ako je drevo, mach, tráva, sneh, voda alebo blato. Všetko to sú nové zmyslové podnety. A vonku deti môžu skúmať všetkými zmyslami – cítia nové vône, siahajú na rôzne štruktúry, ochutnávajú, vidia prírodné farby a objavujú prírodu, počujú nové zvuky.

To všetko stimuluje detský mozog a prináša nové informácie, vďaka ktorým sa učia o svete, v ktorom sa začínajú pohybovať. S vekom potom zisťujú, ako sa vonku pohybovať bezpečne a príjemne. Aj keď sa to možno nezdá, tak hranie vonku a pohyb v prírode deti uvádzajú ako jednu z najobľúbenejších činností.

Pohyb vonku = nižší stres a lepšia nálada a sústredenie

Pri pobyte sa dejú zmeny v mozgu detí. Výskum ukázal, že už po 15 minútach vonku (u detí stačila obedová pauza v škole, ktorú mali deti možnosť tráviť vonku) sa znižujú hodnoty hladiny stresového hormónu kortizolu

A čo sa deje s ich telom? Pravidelný pohyb slúži ako prevencia obezity, zlepšuje koordináciu tela, prispieva ku zdravej činnosti orgánovej sústavy v tele a navyše, dieťa si vďaka tomu buduje zdravé pohybové návyky do dospelosti.

Pohyb vonku zlepšuje náladu, znižuje stres a úzkosť a zlepšuje kognitívne schopnosti, zjednodušene povedané sa deťom lepšie premýšľa. Zlepšuje sa pozornosť, sústredenie a pamäť, keďže v prírode si detský mozog odpočinie. Cez deň počúvajú nové informácie v škole, dávajú pozor na prechode a celkovo sa k nim neustále dostáva obrovské množstvo podnetov, čo spôsobuje preťaženie a horšie sústredenie.

Príroda stimuluje našu mimovoľnú, teda nevedomú pozornosť (za predpokladu, že sa v nej cítime bezpečne) tým, že nám ponúka rôzne podnety od mrakov, kvetín, vánok, zvieratá. Deti ich môžu podľa svojich potrieb nechať tak, ako sú, aby na ne pôsobili a nevyžadovali takmer žiadne úsilie.

Hranie s deťmi, lepší spánok a odolnosť

Aj keď sa to možno nezdá, tak čas v parku môže zvýšiť aj sociálne cítenie, keď sa dieťa dostáva do kontaktu s ďalšími deťmi. Vnútri sú rodičia väčšinou omnoho bližšie dieťaťu, zatiaľ čo v parku dieťa sledujú z trochu väčšej vzdialenosti a dieťa tak niektoré situácie rieši samo bez rodičovskej pomoci.

Vo chvíli, keď ideme s dieťaťom po lese, nielen že sa mu dostáva priestor na relax a dobitie bateriek, ale zlepšuje sa aj jeho spánok. Na ten má vplyv vystavovanie sa dennému svetlu, ktoré pomáha regulovať cirkadiánny rytmus v kombinácii s čerstvým vzduchom, pohybom a znížením času u obrazoviek.

Pohyb vonku, či už v lese alebo v parku, zvyšuje deťom sebavedomie a odolnosť. Vonkajšie aktivity totiž nemajú takú štruktúru ako vnútorné a dieťa môže samo testovať svoje zručnosti. Od preliezok v parku až po výšľap na kopec.

Pokiaľ s deťmi také aktivity vonku plánujeme, tak sa dieťa občas dostáva cez určitý diskomfort (ako je napr. vietor, zima, teplo, na niečo sme doma zabudli apod.) a nakoniec zažije chvíle radosti a potešenia, keď aj napriek nejakej nepríjemnosti za podpory rodiča dokázal.

Hra je základ

Pre deti je základnou potrebou hra a tá sa rozvíja aj vo vonkajšom prostredí. Deti na svoj rozvoj a fungovanie hru potrebujú, pomáha im rozvíjať ich mozog. S tým ide ruku v ruke rozvoj kreativity a fantázie.

Vo chvíli, keď ideme s dieťaťom po lese, nielen že sa mu dostáva priestor na relax a dobitie bateriek, ale zlepšuje sa aj jeho spánok. Na ten má vplyv vystavovanie sa dennému svetlu, ktoré pomáha regulovať cirkadiánny rytmus.

Možno si ešte ku koncu článku kladiete otázku, či voliť záhradu za domom, park, les alebo stačí len obrázok zelene?
Vyjdite von do prírody. Pre každého z nás je príroda niečo iného. Niekomu stačí záhrada za domom, pre niekoho je vhodnejší park a les. Tak či tak vezmite deti von.

A posledných pár tipov na záver:

  • Pokiaľ vaše dieťa nerado trávi čas vonku, skúste nájsť spoločnú rodinnú aktivitu, do ktorej sa zapojíte všetci.
  • Nechajte dieťa, nech si vonkajší šport/aktivitu vyberie samo. Dajte im možnosť rozhodovať o tom, čo sa bude diať.
  • Skúste zapojiť kamarátov dieťaťa. Okrem pohybu si dieťa trénuje sociálne cítenie, spoluprácu a riešenie problémov.
  • Môžete využiť jednoduché úlohy, ktoré deti po ceste k cieľu budú plniť a urobiť zo spoločného času dobrodružstvo.

Vybaviť sa na výlet do prírody

Páčil sa článok?

Kamila Ryšánková

Detská psychologička, mama dvoch detí, milovník zdravého životného štýlu