A čo deti, majú na čom jazdiť? Vyberte správne | Cykloseriál 4

Lukáš Kobr

13.6.2024 • 2 min čítania ▸ 6 min videa

Vydať sa na cyklistický výlet s celou rodinou je snom mnohých z nás. Určite by ste však mali venovať veľa času tomu, aký bicykel kúpite pre najmladších členov vašej cyklistickej rodiny. Pozrime sa, na čo si treba dať pozor pri výbere detského bicykla.

Zle zvolený bicykel môže veľmi rýchlo znechutiť dieťaťu jazdu a jeho výber sa od dospelých modelov líši. Najčastejšie je problémom napríklad príliš veľký rám bicykla alebo príliš veľká hmotnosť. Pozrite si niekoľko osvedčených tipov, vďaka ktorým si výlety zamilujú aj mladí začínajúci cyklisti.

Výbornou prípravou na cyklistiku sú odrážadlá. Dieťa sa na nich naučí základnú rovnováhu a ľahšie prejde na klasický bicykel. Aj na ňom môžete zo začiatku vyskúšať balančné kolieska, ale odporúčame ich čo najrýchlejšie odmontovať a učiť dieťa udržať stabilitu.

Ako sme už spomenuli, najdôležitejšou vecou pri výbere detského bicykla je správna veľkosť a hmotnosť. Veľkosť si nevyberajte podľa veku, ale podľa výšky, a odporúčame vám zabudnúť na kúpu väčšieho bicykla, ktorý vášmu dieťaťu vydrží päť rokov. Príliš veľký bicykel bude pre malých cyklistov jednoducho veľmi ťažko ovládateľný. Podobne je to aj s hmotnosťou. Skúste staviť na odľahčené modely, ktoré pomôžu pri riadení a ovládaní.

Na bicykloch pre najmenších sa brzdí protišľapom, tzv. torpédom. Na väčších bicykloch nájdete čeľusťové brzdy alebo kotúčové brzdy na juniorských modeloch. Môžete si tiež vybrať z rôznych systémov radenia – bežné sú klasické páčky alebo otočný prstenec na riadidlách (grip-shift). V ideálnom prípade by ste mali mať možnosť bicykel priebežne upravovať podľa toho, ako dieťa rastie. Nastaviteľnosť sedla a riadidiel je veľmi dôležitá.

Nakoniec nezabudnite na bezpečnosť. Prilba je absolútnym základom, môžete pridať napr. cyklistické rukavice. Na detských bicykloch nájdete aj chránič reťaze a konce riadidiel sú tiež chránené, aby sa zabránilo zbytočným odreninám. Nemali by chýbať odrazky, zvonček a prípadne svetlo.

Ak sa chcete do výberu vrhnúť naozaj naplno, máme pre vás aj komplexný článok Ako vybrať detský bicykel

Vybrať detský bicykel

Páčil sa článok?

Lukáš Kobr

Špecialista Sportisima na cyklistiku, lyžovanie a ďalšie odvetvia, bývalý vrcholový biatlonista, milovník hôr a otec na plný úväzok