Ako vybrať detský bicykel

Redakcia Sportisimo

15.4.2023 • 12 min čítania ▸ 6 min videa

Chcete odovzdať lásku k cyklistike svojim potomkom? Najmenšie bicykle sa vyrábajú už pre deti vysoké 90 až 110 cm. Správny výber bicykla je dôležitý, aby si vaše dieťa jazdu užilo. Jedine tak sa mu bude na bicykli jazdiť pohodlne, radostne a bezpečne.

Zvláda vaše dieťa jazdu na odrážadle? Približne od 2 rokov môže mladý jazdec prejsť na bicykel s pedálmi. Prechod na detský bicykel však neuponáhľajte. Dieťa by malo byť schopné udržiavať rovnováhu, manévrovať a brzdiť. Ak sa vaše dieťa na bicykli ešte necíti pohodlne, nenúťte ho. Bicyklovanie musí byť pre dieťa zábava. Ak si bude bicykel spájať s tvrdou prácou a strachom, určite si k tomuto športu nevypestuje vzťah.

Ak si chcete vybrať bicykel aj pre dospelého cyklistu, venovali sme výberu dva články – o typoch a o parametroch.

Zhrnutie

  • Veľkosť – Absolútne kľúčový aspekt výberu. Veľkosť sa rozlišuje podľa priemeru kolies (ráfikov). Najmenšie kolesá majú 12 palcov, bicykle pre juniorov 26 palcov. Dieťa musí pohodlne ovládať riadidlá a brzdové páčky, malo by byť schopné dosiahnuť na zem špičkami nôh zo sedla a pri zoskoku dopredu by malo mať priestor nad rámom.
  • Hmotnosť – Čím ľahší bicykel, tým lepšie. Nízka hmotnosť uľahčuje riadenie. Dieťa by tiež malo byť schopné zdvihnúť bicykel zo zeme. Ľahký bicykel je výhodou aj pre rodičov, ktorí ho na začiatku musia často prenášať.
  • Materiál rámu – Rámy lacnejších bicyklov sú vyrobené z ocele, nevýhodou je vysoká hmotnosť. Hliník ponúka dobrý pomer hmotnosti a odolnosti, ale zaplatíte zaň o niečo viac. Na špičkových juniorských bicykloch nájdete rámy vyrobené z ľahkého hliníka alebo karbónu.
  • Brzdy – Na najmenších detských bicykloch sa najčastejšie stretávate s brzdením spätným záberom pedálov, takzvaným torpédom. Pri väčších bicykloch ho nahrádzajú ráfikové brzdy V-brake. Špičkové juniorské bicykle majú kotúčové brzdy.
  • Nastaviteľnosť riadidiel a sedadla – Vyberajte detské bicykle, na ktorých môžete nastaviť výšku sedadla alebo niekedy aj riadidiel. Je tiež dôležité, aby ste mohli nastaviť vzdialenosť brzdovej páčky tak, aby na ňu dieťa dobre dosiahlo.
  • Prehadzovačka – Najmenšie detské bicykle fungujú bez prehadzovačky. Na bicykloch s veľkosťou od 20 palcov vyššie sa zvyčajne nachádza prehadzovačka v podobe otočného krúžku na riadidlách (takzvaný grip shift). Juniorské bicykle sa vyrábajú s prehadzovačkou na páčku, rovnako ako modely pre dospelých.
  • Pomocné kolieska – Pre detské bicykle do 16 palcov by mali byť súčasťou balenia. Pomocné kolieska poskytujú malému jazdcovi stabilitu. Keď získa na bicykli istotu, môžete ich ľahko demontovať.
  • Ďalšia výbava – Odpružená vidlica zvyšuje komfort jazdy pri väčších bicykloch pre tínedžerov alebo pri častej jazde v lese. Pri prvých jazdách vašich najmenších oceníte vodiacu tyč a na spoločných výletoch aj ťažnú tyč.

Ukázať detské bicykle

Veľkosť

Vyberáte si o niečo väčší bicykel v nádeji, že vydrží dlhšie a vaše dieťa doň dorastie? Toto je jedna z najväčších chýb pri výbere detského bicykla. Príliš veľký bicykel sa ťažko ovláda. Dieťa je vystavené riziku pádu a zranenia. Okrem toho sa na bicykli neprirodzene naťahuje, čo vedie k bolestiam chrbta a ramien. Cyklistika tak môže byť pre dieťa nepríjemná ešte skôr, ako sa poriadne rozbehne.

Ako teda vybrať správnu veľkosť detského bicykla? Zo sedadla by malo dieťa dosiahnuť na zem špičkami a oprieť sa o prsty – kvôli stabilite pri zastavení. Pre menších jazdcov je ideálne, ak môžu dosiahnuť na zem celými chodidlami, rovnako ako pri jazde na odrážadle. Keď dieťa získa istotu, postupne mu dvíhajte sedadlo, aby malo lepší záber do pedálov a nenadrelo sa tak.

Keď dieťa zosadne z bicykla a stojí nad rámom, pod rozkrokom by mala byť medzera približne 5 cm. Dôležitým ukazovateľom je aj to, že dieťa môže pohodlne držať riadidlá zo sedadla a nemusí sa príliš naťahovať. Lakte by mali byť aspoň mierne ohnuté.

Kategórie detských bicyklov podľa veľkosti

Veľkosť detských bicyklov sa udáva ako priemer kolies (ráfikov) v palcoch (1″ = 1 palec = 2,54 cm). Veľkosť bicykla určuje ďalšie parametre a výbavu.

  • 12 palcov – Najmenšie detské bicykle, vyzerajú ako odrážadlá s pedálmi. Zvyčajne sú vybavené pevným prevodom a torpédom. Samozrejmosťou sú pomocné kolieska.

  • 16 palcov – Veľkosť tak akurát pre predškolákov. K dispozícii sú pomocné kolieska a torpédo, ale zvyčajne sa už pridáva predná brzda V-brake, aby si dieťa zvyklo brzdiť páčkou na riadidlách.
  • 20 palcov – Prvý skutočný bicykel. Nemá už pomocné kolieska ani torpédo. Predné a zadné brzdy sa ovládajú na riadidlách. Najčastejšie narazíte na V-brake brzdy. Pridáva sa prehadzovačka, zvyčajne vo forme otočnej rukoväti na riadidlách (grip shift), pretože dieťa ešte nemá silu stlačiť páčku.
  • 24 palcov – Niekedy sa označuje ako ¾ bicykel. Súčasťou je všetko vybavenie, na ktoré sme zvyknutí z bicyklov pre dospelých. Pribudli prvky prémiovej výbavy, ako sú kotúčové brzdy a odpruženie prednej vidlice.
  • 26 palcov – Táto veľkosť je na pomedzí detských a dospelých bicyklov. Vhodné pre juniorov s výškou približne 140 – 150 cm. Dôležitá je však aj veľkosť rámu. Najmenšia veľkosť pre bicykle pre dospelých je 13 až 15,5 palca. V juniorskej kategórii sú už bicykle rozdelené na cestné, horské a trekingové.

Niektorí výrobcovia rozlišujú aj rôzne medzikategórie (14, 18, 22 palcov), ale ide skôr o atypické modely, ktoré sa veľkostne prekrývajú s uvedenými veľkosťami.

Orientačná tabuľka pre výber veľkosti detského bicykla

Výška dieťaťa 90 – 110 cm 100 – 125 cm 115 – 135 cm 125 – 150 cm

135 a víc cm 

Priemer kolies 12″ 16″ 20″ 24″

26″

Výška od rozkroku po zem 30 – 40 cm 38 – 54 cm 52 – 59 cm 57 – 66 cm

67 – 70 cm

Vek dieťaťa 2 – 5 roky 4 – 6 rokov 5 – 8 rokov 7 – 11 rokov 10+ rokov

Ako zmerať dieťa na online objednanie detského bicykla

Kupujete bicykel ako darček alebo si ho radšej objednáte online? Potom dieťa starostlivo zmerajte, najlepšie v obuvi.

  • Zmerajte si celkovú výšku postavy. Dieťa sa postaví chrbtom k stene. Na hlavu mu vodorovne priložte knižku a zmerajte vzdialenosť od jej spodnej hrany k zemi.
  • Zmerajte výšku rozkroku od zeme. Dieťa sa postaví chrbtom k stene mierne rozkročmo. Medzi stehná mu umiestnite knihu tak, aby sa chrbát dotýkal rozkroku. Knihu vyrovnajte do vodorovnej polohy a zmerajte vzdialenosť od jej chrbta k zemi.

Hmotnosť

Čím nižšia hmotnosť, tým lepšie pre dieťa a rodičov. Ľahší bicykel bude pre dieťa ľahšie ovládateľný. Nie je možné jednoznačne určiť, ktorý bicykel je ľahký a ktorý ťažký. Závisí to od telesných dispozícií vašej ratolesti. Vyskúšajte, ako sa dieťaťu ovláda bicykel. Malý cyklista by mal nielen šliapať do pedálov, ale aj viesť bicykel vedľa seba. Skontrolujte, či dieťa dokáže zdvihnúť bicykel zo zeme, ak spadne.

Nízka hmotnosť sa bude hodiť aj rodičom alebo inému sprievodu. Kto z vás ešte nezažil detský záchvat hnevu, pri ktorom malý jazdec odmietol ísť domov na bicykli? Ľahký bicykel oceníte aj pri presunoch MHD alebo autom.

V kategórii detských bicyklov sa, bohužiaľ, stretnete s lacnými, ale neprimerane ťažkými modelmi. Vyrábajú sa z lacnej ocele, čo znamená kompromis v hmotnosti. Niekedy sa stáva, že dieťa s hmotnosťou 18 kg sa pokúša jazdiť na 12 kg bicykli. To je ako keby 90-kilogramový muž jazdil na 60-kilogramovom bicykli. Ľahšie detské bicykle sú vyrobené z hliníka.

Materiál rámu

Úzko súvisí s hmotnosťou. Mali by ste však brať do úvahy aj odolnosť a robustnosť rámu – prvé jazdy s pedálmi sú spojené s pádmi a nárazmi do prekážok. To by mal bicykel vydržať.

  • Oceľ – Najlacnejší a najodolnejší materiál na výrobu rámov detských bicyklov. Veľkou nevýhodou je vysoká hmotnosť. Pri malých bicykloch to až tak neprekáža, pretože na bicykli nie je toľko materiálu a vďaka pomocným kolieskam sa s ním ľahšie manévruje.
  • Hliník – Ľahký materiál s dostatočnou odolnosťou sa používa na väčšinu bicyklov pre dospelých. Jasná voľba pre bicykle s veľkosťou od 20 do 24 palcov. Vďaka ľahšiemu rámu vaše dieťa zvládne dlhšie jazdy. Cena je o niečo vyššia ako cena ocele. Pre ešte nižšiu hmotnosť sa používa ľahký hliník a tenšie steny rúrok.
  • Karbón – Pevný a veľmi ľahký materiál, ktorý vyniká svojou odolnosťou. Karbónový rám je na detskom bicykli zvyčajne zbytočne drahý, takže ho tu nájdete len zriedkakedy, na špičkových juniorských bicykloch.

Brzdy

Brzdenie je základnou zručnosťou v cyklistike. Malé deti však nemajú dostatočnú silu v rukách na stlačenie brzdovej páky na riadidlách. Z tohto dôvodu sú kolesá s veľkosťou 12 až 16 palcov častejšie vybavené takzvaným torpédom, teda protišľapnou brzdou. Tá sa aktivuje spätným záberom do pedálov.

V ideálnom prípade by mali byť aj tie najmenšie bicykle vybavené prednou ručnou brzdou. Dieťa si potom môže postupne zvykať na ovládanie brzdy rukou a odhadnúť, ako silno má stlačiť páčku. Dvadsaťpalcové a väčšie bicykle majú štandardne predné a zadné ručné brzdy. Zvyčajne sú k dispozícii vo variante V-brake, čo je najbežnejší typ ráfikových bŕzd. Používa sa aj na lacnejších bicykloch pre dospelých.

Kotúčové brzdy sú v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie. Pre potreby malých cyklistov sú však často zbytočné. Pre tínedžerov, ktorí jazdia dlhé trasy a strmé zjazdy, však majú kotúčové brzdy svoj význam. Výhodou pre deti je aj to, že nemusia tak silno stláčať páku, aby dosiahli požadovanú brzdnú silu.

Nastaviteľnosť riadidiel a sedadla

Detský bicykel by mal umožňovať nastavenie výšky sedadla, zriedkavo nájdete aj možnosť nastavenia riadidiel. Pri kúpe bicykla vyberajte bicykel tak, aby dieťa dosiahlo špičkami na zem, keď je sedadlo v najnižšej polohe. Vďaka tomu vydrží jedna veľkosť bicykla dieťaťu približne 2 roky, pretože sedadlo môžete postupne zvyšovať. Nevyťahujte ho však príliš – na sedadlovej rúrke je vždy vyznačená čiara s maximálnou výškou.

Poloha riadidiel pre deti sa odporúča približne v rovnakej výške ako sedadlo. Pre menšie deti môžete dať riadidlá vyššie, aby sa im lepšie manévrovalo. Pokročilí juniori, ktorí už jazdia náročnejšie trasy, si môžu zvyknúť na klasický cyklistický posed, kde sú riadidlá o niečo nižšie ako sedadlo. Táto poloha umožňuje väčšiu voľnosť pedálov a zlepšuje aerodynamiku.

Zaujímať by vás mala aj nastaviteľnosť brzdových páčiek. Deti majú kratšie prsty a môžu mať problém dosiahnuť na páčky. Skontrolujte aj správny sklon – dieťa sa chytí riadidiel a natiahne prsty pred seba. Brzdové páčky by mali byť v osi natiahnutých prstov, inak sa zápästie pri brzdení vytáča do strán.

Prehadzovačka

Bicykle pre najmenších jazdcov majú jeden pevný prevod. Pre detské bicykle od 20 palcov vyššie už výrobcovia pridávajú prehadzovačku. Zvyčajne ide o zadnú prehadzovačku so zadným meničom prevodov. Ovláda sa otočným mechanizmom na rukoväti (napr. revoshift, gripshift).

Detské bicykle vo veľkosti 24 a 26 palcov sú zvyčajne vybavené prehadzovačkou a prešmykačom, takže môžete meniť prevody vpredu (zvyčajne 3 prevody) a vzadu (6 až 7 prevodov). Nastavujú sa pomocou otočného prstenca alebo klasickou páčkou. Vďaka väčšiemu počtu prevodov môže vaše dieťa jazdiť v rôznorodom teréne.

Pomocné kolieska

Skvelý pomocník pri prvých jazdách na bicykli. Pomocné kolieska sú nevyhnutnosťou predovšetkým pre deti bez prípravy na odrážadle. Poskytujú im potrebnú stabilitu a istotu aj pri nízkych rýchlostiach. pomocné kolieska by mali byť nastaviteľné – uhol okolo 90 stupňov je vhodný pre úplných začiatočníkov, ostrejší uhol pre jazdcov s lepšou rovnováhou.

Kedy je správny čas na demontáž pomocných koliesok? Hoci sa môže zdať, že dieťa nemá problém s ovládaním odrážadla a je dokonale stabilné aj bez opory nôh, jazda na bicykli je niečo iné. Pri šliapaní do pedálov musí dieťa vynaložiť väčšiu silu, aby bicykel rozhýbalo – to platí najmä pre modely s torpédom.

Keď sa naučia prekonávať počiatočný odpor pedálov a udržiavať stabilitu na bicykli aj pri nízkych rýchlostiach, môžete odstrániť pomocné kolieska. Alebo môžete experimentovať, odložiť kolieska o niečo skôr a niekoľko dní behať popri bicykli, čím mu pomôžete udržať stabilitu, a potom postupne skúšať dlhšie a dlhšie intervaly bez opory.

Ďalšia výbava

Aké ďalšie vybavenie je užitočné na detskom bicykli?

  • Chránič reťaze a chránič konca riadidiel – Nemal by chýbať na najmenších bicykloch. Plastový kryt reťaze chráni pred nebezpečným poranením, napríklad ak sa do reťaze zamotá šnúrka od obuvi. Chránič koncov riadidiel zakrýva ostrejšie hrany a zabraňuje skĺznutiu ruky z riadidiel.

  • Odpružená vidlica – Na väčšine detských bicyklov ju nenájdete, pretože deti sa učia jazdiť na rovnom povrchu, nie v teréne. Okrem toho je bicykel ťažší a dieťa sa na ňom nedokáže poriadne odviezť ani s menšou hmotnosťou. Pri juniorských modeloch sa však už hodí odpružená vidlica. Zníži vibrácie a prispeje k väčšiemu pohodliu jazdca.
  • Vodiaca tyč – Upevňuje sa na sedlovú rúrku, aby ste mohli dieťa počas jazdy držať, ale nemuseli ohýbať chrbát.
  • Ťažná tyč – Nie ste si istí, či vaše dieťa zvládne dlhší výlet na bicykli? Potrebujete prekonať náročnejší alebo nebezpečnejší úsek? Detský bicykel potom môžete pripojiť za svoj bicykel pomocou ťažnej tyče.

Bezpečnostné prvky na detskom bicykli

Dieťa sa nezaobíde bez cyklistickej prilby. Ide o základný bezpečnostný prvok na ochranu pred vážnymi poraneniami hlavy. Pri jazde na ceste je nosenie prilby povinné pre mladších ako 18 rokov, ale dospelí by ich mali tiež nosiť bez výnimky.

O pevnejší úchop riadidiel sa postarajú cyklistické rukavice, navyše pri páde chránia pred oderom dlaní. Môže sa vám tiež hodiť cyklistické oblečenie.

Doplnky na detský bicykel

  • Odrazky a svetlá – Kľúčom k bezpečnej jazde na bicykli je vidieť a byť videný.
  • Košík a cyklistická fľaša – Na menších bicykloch do 20 palcov sa zvyčajne nachádzajú košíky, kde sa fľaša vyťahuje do strany. Bicykle s väčšími rámami umožňujú umiestnenie fľaše v ráme, zasúva sa zhora.
  • Taška pod sedadlo alebo na riadidlá – Vaše dieťa si jazdu na bicykli viac užije, ak si so sebou na výlet môže vziať plyšového kamaráta.
  • Zvonček – Vyrábajú sa zvončeky s motívmi detských hrdinov.

  • Tachometer – Staršie dieťa ocení cyklopočítač, aby vedelo, koľko kilometrov najazdilo počas jazdy.
  • Ozdoby výpletov kolies – Vďaka korálikom a cvočkom bude bicykel vášho dieťaťa žiariť farbami.

Ukázať detské bicykle

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov