Ako vybrať paddleboard

Redakcia Sportisimo

30.5.2024 • 10 min čítania

Paddleboarding je v posledných rokoch čoraz populárnejší. Na vode si užijete veľa zábavy, uvidíte okolitú krajinu z inej perspektívy a urobíte niečo pre svoje telo. Ako si vybrať správny paddleboard a bez akého príslušenstva sa na plaváku nezaobídete?

Na prvý pohľad paddleboard pripomína surfovaciu dosku. Ale na paddleboarde sa na veľkých vlnách nejazdí. Môžete na ňom pádlovať, sedieť, ležať a odpočívať alebo cvičiť jogu.

Hoci sa paddleboarding (skrátene SUP z anglického stand up paddle – pádlovanie postojačky) zrodil už pred mnohými desaťročiami, skutočný rozmach zažil až v poslednom desaťročí. V súčasnosti SUP patrí k najrýchlejšie rastúcim vodným športom.

Pred výberom paddleboardu by ste si mali ujasniť niekoľko vecí.

  • Kto a kde bude jazdiť na paddleboarde?
  • Bude na doske súčasne viac ako jedna osoba?
  • Má jazdec skúsenosti s paddleboardingom, alebo je úplný začiatočník?
  • Koľko ste ochotní investovať do paddleboardu a ďalšieho príslušenstva?

Ukázať paddleboardy

Zhrnutie

  • Konštrukcia – Pevné paddleboardy sú rýchlejšie a odolnejšie. Príliš však nepotešia vyššou hmotnosťou a komplikovanou prepravou. Preto si väčšina jazdcov vyberá skladacie nafukovacie paddleboardy. Často ich nájdete v súprave s pumpou a prepravným vakom.
  • Typ – Allround paddleboardy sú vhodné na pokojnú a mierne tečúcu vodu. Sú veľmi stabilné a dobre poslúžia väčšine rekreačných jazdcov. Rýchlejšie touring paddleboardy ocenia pokročilí športovci pri dlhších jazdách. K dispozícii sú aj špeciálne plaváky na jogu a fitnes, dosky na jazdu na vlnách a modely WindSUP, ktoré vás zoznámia s windsurfingom.
  • Nosnosť – Udáva maximálnu hmotnosť, ktorú paddleboard unesie. Pri výbere nosnosti je najlepšie ponechať rezervu približne 15 až 20 %. Ak je namiesto nosnosti uvedený výtlak, minimálna hodnota by mala byť aspoň trojnásobkom hmotnosti jazdca (pre 80 kg jazdca je minimálny požadovaný zdvihový objem 240 litrov).
  • Rozmery – Dlhšie paddleboardy lepšie držia priamy smer a sú rýchlejšie. Ale zaostávajú v obratnosti. Šírka je rozhodujúca pre stabilitu (čím je doska širšia, tým je stabilnejšia). Hrúbka ovplyvňuje najmä nosnosť paddleboardu (zvyčajne sa stretnete s hrubšou doskou pri modeloch s vyššou nosnosťou).
  • Spracovanie – Jednovrstvová konštrukcia je ľahká a lacná. Jeho nevýhodou je krátka životnosť a nízka tuhosť. Dvojvrstvová konštrukcia je odolnejšia, ale výrazne ťažšia. Moderné vyhotovenie fusion a machine woven dokáže zaistiť odolnosť a tuhosť pri zachovaní nízkej hmotnosti.
  • Hmotnosť – Ľahšie paddleboardy sa ľahšie ovládajú a umožňujú vám rýchlejšie reagovať. Na druhej strane sa ich obmedzenia môžu prejaviť v stabilite alebo odolnosti. Ak plánujete s paddleboardom často cestovať, mali by ste venovať väčšiu pozornosť hmotnosti.
  • Plutvy – Väčšie a ťažšie plutvy zvýšia stabilitu, ale znížia rýchlosť. Preto sú vhodné pre začiatočníkov. Ľahšie plutvy podporia dynamické zmeny smeru počas pokročilej jazdy.

Konštrukcia

Paddleboardy sa podľa konštrukcie delia na pevné a nafukovacie. Ako sa líšia základné typy konštrukcií?

  • Pevné paddleboardy – Vyrobené z materiálov, ktoré poskytujú maximálnu odolnosť a tuhosť. Sú rýchlejšie, stabilnejšie a majú dlhšiu životnosť. Umožňujú lepšiu kontrolu nad jazdou, čo ocenia najmä športoví jazdci. Kvôli pevnej konštrukcii však paddleboardy nie sú príliš ľahké ani skladné. Z uvedených dvoch typov sú tiež drahšie.
  • Nafukovacie paddleboardy – Obľúbenejšia možnosť, ktorá poteší skladnosťou, jednoduchou prepravou a nižšou cenou. Nafukovacie modely sa často predávajú v súprave s pumpou a prepravným vakom. Paddleboard môžete jednoducho doviezť až k vode, kde ho nafúknete približne za 5 minút. Medzi nevýhody nafukovacích konštrukcií patrí nižšia odolnosť, menšia stabilita a tiež čas strávený nafukovaním a vyfukovaním.

Ak ste začiatočník alebo rekreačný jazdec alebo ak plánujete s paddleboardom cestovať, nafukovací paddleboard je pre vás určite vhodnejší. Skúsení jazdci (ideálne s úložným priestorom blízko vody) môžu zvážiť pevné dosky, ktoré ich odmenia svižnejšou jazdou.

Typ

Trh s paddleboardmi v posledných rokoch rýchlo rastie. Výrobcovia sa predháňajú v tom, kto príde s novým typom alebo iným dizajnom dosky. Orientácia v ponuke paddleboardov môže byť preto ťažšia. V nasledujúcom popise sa zameriame najmä na ustálené typy paddleboardov.

Allround paddleboardy

Najpredávanejší a najviac všestranný typ. Allround paddleboardy sa vyznačujú širším tvarom a okrúhlou (často mierne vyvýšenou) špičkou. Poskytujú dostatočnú stabilitu, takže sú ideálne pre začiatočníkov. Je vhodný do pokojnej a mierne tečúcej vody, ale nestratí sa ani v menších vlnách na mori. Vzhľadom na konštrukciu je doska pomerne pomalá. Ak hľadáte paddleboard, ktorý si užije celá rodina, nenájdete lepšiu možnosť.

Touring paddleboardy

Touring typ sa dá rozpoznať podľa ostrej špičky a dlhého, ale stále pomerne širokého tela. Paddleboardy sú určené najmä na dlhšie jazdy na pokojnej vode. Oproti allround modelom sú rýchlejšie a lepšie držia smer. Bývajú však menej stabilné. Preto nie sú vhodné pre deti a úplných začiatočníkov.

Race paddleboardy

Tvarom sú podobné touring paddleboardom, ale sú ešte dlhšie a užšie. Dizajn vám zaručuje vyššiu rýchlosť a dokonalé ovládanie smeru – ale na úkor stability. Race paddleboardy by mali vyhľadávať len skúsení jazdci. V porovnaní s predchádzajúcimi typmi si za tieto plaváky priplatíte.

WindSUP paddleboardy

Láka vás aj windsurfing? Potom hľadajte typ WindSUP. Je to kombinácia paddleboardu a surfu. Doska svojím tvarom pripomína allround paddleboard. Má však špeciálnu stredovú plutvu a systém, ktorý umožňuje pripevniť windsurfovú plachtu. V závislosti od podmienok si môžete vybrať, či chcete pádlovať na paddleboarde, alebo sa naučiť využívať vietor na vode.

Wave paddleboardy

Vďaka krátkej a zakrivenej konštrukcii spolu so zaoblenými bokmi sú tieto paddleboardy ideálne na morské vlny. Samozrejme, nemôžete na nich jazdiť na veľkých vlnách ako na surfe. Na menších a stredných vlnách si však dobre natrénujete nájazd do vĺn. Paddleboardy na vlny nie sú vhodné na pokojné vody, budú sa vám zdať pomalé.

Yoga paddleboardy

Označujú sa aj ako fitnes paddleboardy. V porovnaní s inými modelmi sú širšie. Poskytujú preto dostatočnú stabilitu na cvičenie jogy alebo posilňovanie tela vlastnou váhou. Rukoväti a držadlá paddleboardu sú zvyčajne umiestnené tak, aby pri cvičení neprekážali (typicky po stranách). Stabilita dosky je kompenzovaná nižšou rýchlosťou a obratnosťou pri jazde.

Ostatné typy paddleboardov

Ako sme už spomenuli, výrobcovia prichádzajú s mnohými ďalšími typmi paddleboardov. Na trhu nájdete napríklad dosky prispôsobené na rybolov, megaboardy určené pre viac ľudí alebo riečne paddleboardy určené na divokú vodu a pereje. Rekreační jazdci si však v drvivej väčšine prípadov vyberajú medzi allround a touring modelmi.

Nosnosť

Jeden z kľúčových parametrov paddleboardu. Udáva maximálnu hmotnosť, ktorú doska unesie. Ak sa na doske bude striedať viac osôb, vyberte nosnosť podľa najťažšej osoby. Nezabudnite započítať všetky ďalšie predmety, ktoré nesiete (batoh, neoprénový oblek atď.). Preto je pri výbere nosnosti lepšie zachovať miernu rezervu, zvyčajne sa odporúča približne 15 až 20 %. S rezervou to nepreháňajte, paddleboard by sa ťažko ovládal.

Ak plánujete pádlovať s viac ako jednou osobou, musíte spočítať hmotnosť všetkých osôb. To sa týka predovšetkým ciest na dlhšie vzdialenosti. Pri šantení s deťmi na brehu nemusíte nutne sčítavať váhy, to by ste si vybrali väčší alebo drahší plavák.

Niektorí výrobcovia uvádzajú namiesto nosnosti výtlak – objem vody, ktorý paddleboard vytlačí pri ponorení. Výtlak sa udáva v litroch. Ak chcete získať údaj o minimálnom výtlaku, stačí vynásobiť hmotnosť jazdca číslom 3. Ak teda vážite 80 kg, minimálny výtlak paddleboardu by mal byť 240 l, s rezervou o niečo viac. Model s menším výtlakom by sa príliš ponoril do vody a ťažko by sa s ním manipulovalo. Okrem toho by hrozilo riziko deformácie dosky.

Rozmery

Výber rozmerov musí zodpovedať vašim požiadavkám a použitiu paddleboardu. Upozorňujeme, že výrobcovia často udávajú rozmery v stopách (1 stopa = 30,48 cm) a palcoch (1 palec = 2,54 cm).

  • Dĺžka – Výrazne ovplyvňuje nosnosť dosky a jazdné vlastnosti. Dlhšie plaváky lepšie držia priamy smer a majú lepší sklz. V praxi budú preto rýchlejšie. Na vode sú však menej obratné. Dĺžka detských paddleboardov sa začína približne od 244 cm. Pri dospelých turistických a pretekárskych modeloch môže presiahnuť 400 cm. V prípade allround paddleboardov je dĺžka zvyčajne 300 až 360 cm.
  • Šírka – Meria sa v najširšom bode dosky. Za stabilitu paddleboardu je zodpovedná najmä jeho šírka. Väčšia šírka poskytuje väčšiu stabilitu a pohodlie na vode, ale vždy na úkor rýchlosti. Šírka jednotlivých typov sa môže líšiť až o 40 cm. Najužšie sú pretekárske paddleboardy, zatiaľ čo najširšie sú fitnes modely. Pri allroundoch očakávajte šírku medzi 76 – 86 cm.
  • Hrúbka – Ovplyvňuje najmä nosnosť paddleboardu. Pri doskách s nižšou nosnosťou je spravidla 12 cm, plaváky s vyššou nosnosťou bývajú až o 3 cm hrubšie.

Spracovanie

Najmä pri nafukovacích paddleboardoch sa stretnete s rôznymi konštrukciami. Základ tvorí technológia drop-stitch, ktorá sa vyznačuje tisícmi navzájom pospájaných nylonových vláken. Tie sa po nafúknutí napnú a paddleboardu dodajú potrebnú tuhosť. V závislosti od spracovania konštrukcie sa drop-stitchové materiály delia na niekoľko typov.

  • Single layer (jednovrstvová konštrukcia) – Vyrobená z jednej vrstvy PVC. Vyniká nízkou hmotnosťou a cenou. Bohužiaľ, zaostáva v oblasti životnosti a pozdĺžnej tuhosti. Nie je preto vhodný pre ťažších jazdcov. Občas sa objaví konštrukcia s extra výstužami na najexponovanejších miestach.
  • Double layer (dvojvrstvová konštrukcia) – Robustná a tuhá konštrukcia, ktorá výborne odoláva nárazom. Dve vrstvy PVC sa však odrážajú na hmotnosti paddleboardu.
  • Fusion konštrukcia – Kombinuje výhody predchádzajúcich typov. Spojenie dvoch vrstiev PVC je zabezpečené laminovaním pri vysokej teplote, a nie lepidlom ako pri double layer verzii. Absencia lepidla výrazne znižuje hmotnosť (až o 20 %), ale plavák je stále veľmi odolný a pevný.
  • Machine Woven – Aktuálne najmodernejší spôsob výroby. Opäť využíva dvojvrstvovú laminovanú konštrukciu. Vnútorná vrstva je však pretkaná špeciálnou pletenou tkaninou (namiesto klasického drop-stitchu). Vďaka tomu je paddleboard ešte ľahší pri zachovaní vysokej pozdĺžnej tuhosti.

Hmotnosť

Parameter, ktorý ovplyvňuje ovládanie paddleboardu – na súši aj na vode. Ľahšie modely sa ľahšie ovládajú a umožňujú rýchlejšie reagovať. Na druhej strane nebudú také stabilné a odolné.

Hmotnosť ovplyvňujú najmä rozmery a kvalita spracovania konštrukcie. Musíte brať do úvahy vyššiu hmotnosť, najmä pri pevných paddleboardoch. Niektoré nafukovacie modely však môžu byť ťažšie. Hmotnosť paddleboardov sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 7 až 13 kg.

Plutva

Na spodnej časti paddleboardu je plutva (alebo viacero plutiev), ktorá zlepšuje ovládateľnosť pri pádlovaní a pomáha udržiavať rovnováhu. Väčšie a ťažšie plutvy kladú väčší odpor. Zvýšia vašu stabilitu, ale uberú vám na rýchlosti. Tieto vlastnosti potešia skôr začiatočníkov. Na druhej strane, ľahšie plutvy sa budú hodiť pokročilým jazdcom pri dynamických zmenách smeru.

Flosna, ako sa tiež plutva nazýva, je zvyčajne nasaditeľná a možno ju vymeniť. Pri plavbe na plytčine nezabudnite, že je stále pod doskou. Ak sa plutva zasekne o dno alebo skalu, paddleboard sa zastaví a vy budete mať nepríjemný pád vpred.

Príslušenstvo

Samotný paddleboard nestačí. Pre bezpečnú a pohodlnú jazdu je k dispozícii ďalšie príslušenstvo. Aké doplnky by vám nemali chýbať?

  • Pádlo – kľúčový prvok vybavenia, ktorý vám umožňuje pohybovať sa na vode. Môže byť v súprave s plavákom, niekedy je potrebné pádlo dokúpiť. V ponuke nájdete fixné aj rozkladacie modely. Začiatočníci si vystačia s kombináciou hliníka a plastu, športoví jazdci uprednostňujú karbónové pádla. Pre správnu techniku a zdravý postoj je dôležitá dĺžka pádla, ktorá by mala byť približne o 15 – 25 cm vyššia ako telo jazdca.

  • Leash – poistný remeň. Základný bezpečnostný doplnok, ktorý vás spája s paddleboardom. Leash zaručuje, že vám doska nikam neodpláva. Uľahčuje tiež návrat na plavák po páde.
  • Pumpa – na rýchle nafúknutie paddleboardu. Môžete použiť ručné alebo elektrické pumpy.
  • Plávacia vesta – nezabudnite na vestu, najmä keď ste na mori a v rýchlo tečúcich vodách. Musí sa dobre prispôsobiť vášmu telu a neobmedzovať vás v pohybe. V závislosti od podmienok zvážte aj použitie prilby.
  • Obuv – chráni nohy pred kameňmi a inými ostrými predmetmi. V chladných mesiacoch topánky prispievajú k celkovému tepelnému komfortu.
  • Oblečenie do vody – patria sem neoprény, ale aj oblečenie s UV ochranou.
  • Sedadlo – obľúbené príslušenstvo, ktoré umožňuje pádlovanie v sede. Sedadlo oceníte aj pri jazde s deťmi.
  • Nepremokavé vaky a batohy – na uloženie vecí na dlhšie cesty.

Ukázať paddleboardy

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov