Ako vybrať plavecké okuliare a masku

Redakcia Sportisimo

28.5.2024 • 12 min čítania

Plávate športovo alebo sa chcete lepšie orientovať pod vodou? Plavecké okuliare vám umožňujú pohybovať sa s otvorenými očami aj pod vodou. V bazéne tiež chránia vaše oči pred podráždením chlórovanou vodou. Zistite, ako si vybrať správne plavecké okuliare alebo masku.

Rôzne modely plaveckých okuliarov a masiek vyzerajú na prvý pohľad veľmi podobne. Zdanie však klame. Aj malé rozdiely majú významný vplyv na funkčnosť a pohodlie používateľa. Aby ste si mohli vybrať správne okuliare, musíte si najprv ujasniť niekoľko vecí.

  • Ako plánujete používať plavecké okuliare? V akých podmienkach ich budete nosiť na tvári – vonku alebo v krytom bazéne?
  • Ako často používate okuliare?
  • Ste rekreačný športovec alebo sa pravidelne zúčastňujete na pretekoch?

Ukázať plavecké okuliareUkázať potápačské vybavenie

Zhrnutie

  • Typ – Väčšina rekreačných športovcov si vystačí s klasickými plaveckými okuliarmi. Takzvané škrupiny sa vyrábajú bez tesnenia. Obľúbili si ich najmä športoví plavci. Plavecké masky ponúkajú väčšie pohodlie a širšie zorné pole. Potápačské okuliare sú určené na objavovanie podmorského sveta. Na rozdiel od plaveckých okuliarov majú vrecko na nos. Často ich uvidíte v súprave so šnorchlom. Na šnorchlovanie sú vhodné aj celotvárové masky.
  • Určenie – Unisex okuliare najlepšie vyhovujú mužom a ženám s väčšími tvárami. Menším ženám viac vyhovujú dámske okuliare s menšími očnicami. Zvyčajne sú doplnené deleným remienkom, ktorý si lepšie poradí s chvostom. Detské plavecké okuliare pre najmenších športovcov sú rozdelené do kategórií podľa veku.
  • Farba skla – Pre slabo osvetlené vnútorné bazény si vyberte číre alebo svetlé sklo. Prepúšťajú viac svetla a neskresľujú farby. Vo vonkajších podmienkach oceníte tmavšie očnice, ktoré znižujú intenzitu svetla. Pri plávaní vonku zvážte aj možnosť zaobstarať si okuliare s UV ochranou.
  • Tesnenie – Športové plavecké okuliare majú veľmi tenké tesnenie, ktoré zabezpečuje menší odpor vo vode. Rekreačné okuliare používajú hrubšiu vrstvu, ktorá je pre používateľa pohodlnejšia. Najčastejšie sa používajú silikónové tesnenia. Prinášajú vysoký komfort a slušnú životnosť. Pri lacnejších okuliaroch narazíte na menej kvalitné neoprénové tesnenia.
  • Nosník – Pevný nosník je najodolnejší, ale nedá sa nijako nastaviť. Väčšiu flexibilitu vám poskytnú nastaviteľné a vymeniteľné nosníky, ktoré umožnia priblíženie alebo oddialenie očníc.
  • Remienok – Remienok s jedným popruhom prispieva k rýchlemu a jednoduchému nasadeniu. Vďaka dvojitému remienku môžete presnejšie nastaviť polohu okuliarov. Rozdvojený remienok je kompromisom medzi týmito dvoma možnosťami.

Typ

Existuje niekoľko rôznych typov okuliarov do vody. Líšia sa najmä z hľadiska použitia. Skúsení plavci idú väčšinou na istotu a bezpečne vedia, aké okuliare potrebujú. Rekreační športovci sa však môžu ľahko pomýliť.

Plavecké okuliare

Okuliare určené na plávanie. Pomáhajú pri orientácii pod vodou. Prispievajú k lepšej technike a výkonnosti plavca. Chránia tiež oči pred začervenaním alebo iným podráždením. Plavecké okuliare sa zvyčajne skladajú z dvoch malých očníc a nosníka. Na tvári držia vďaka remienku, ktorý sa pretiahne cez hlavu. Tento typ okuliarov nezakrýva plavcov nos.

Okrem klasických plaveckých okuliarov sa môžete stretnúť aj s rôznymi špecifickými typmi. Patria medzi ne napríklad takzvané mušle alebo plávacie masky.

  • Švédske plavecké okuliare – Lepšie známe pod prezývkou mušle. V porovnaní s bežnými modelmi im chýbajú tesnenia alebo sú úplne minimalistické. Sú preto ľahšie a vo vode kladú menší odpor. Používajú ich preto najmä športoví plavci. Nie sú vhodné pre rekreačných športovcov, pretože nie sú veľmi pohodlné. Plastové očnice sa nasadzujú priamo na tvár a môžu spôsobiť pľuzgiere.
  • Plavecké masky – Typ, ktorý vyzerá ako potápačské masky. Stále sú to však plavecké okuliare bez kapsy na nos. Maska má zvyčajne hrubšie tesnenie. Ponúkajú široké zorné pole a dostatok pohodlia. Maska nie je vhodná na rýchlostné plávanie kvôli vysokému odporu vo vode. Môžu ju používať napríklad deti, príležitostní plavci a ľudia, ktorým nevyhovujú klasické plavecké okuliare.

  • Dioptrické plavecké okuliare – Plavci, ktorí nosia dioptrické okuliare v každodennom živote, si môžu udržať zrak aj pod vodou. A nie nevyhnutne pomocou kontaktných šošoviek. Niektoré modely sa dodávajú aj v dioptrickej verzii. Bežne sú k dispozícii v polovičných dioptriách a vo vybraných okuliaroch môžete dokonca nastaviť počet dioptrií pre každú očnicu zvlášť.

Potápačské okuliare

Označujú sa aj ako potápačské masky. Tento typ nie je určený na plávanie, ale na objavovanie podmorského sveta. Dôraz sa preto kladie na dobrú viditeľnosť a nepriepustnosť vody. V porovnaní s plaveckými okuliarmi sú masky oveľa väčšie a majú integrovanú kapsu na nos. Okuliare sa tiež skladajú z priezoru, upínacieho remienka s prackami a lícnice. Tým sa zabezpečí dokonalé priľnutie masky k tvári a zabráni sa vniknutiu vody.

Skupina potápačských masiek zahŕňa niekoľko rôznych výrobkov. Patria sem profesionálne modely na prístrojové potápanie, masky na čoraz populárnejší freediving (potápanie bez dýchacieho prístroja), ako aj okuliare na dovolenkové šnorchlovanie. Rekreačné potápačské okuliare sa často dodávajú v súprave so šnorchlom.

Špecifickým typom potápačských masiek sú celotvárové masky určené na šnorchlovanie alebo plávanie na hladine. Nemožno sa v nich potápať do väčších hĺbok (viac ako približne 2 metre), pretože sa v nich nedá vyrovnať tlak. Celotvárové masky majú integrovaný šnorchel a umožňujú vám normálne dýchať nosom a ústami. Sú obľúbené najmä u detí a ľudí, ktorým nevyhovuje dýchanie cez šnorchel.

Určenie

Ponuka plaveckých okuliarov zahŕňa unisex (pánske), dámske a detské plavecké okuliare. Väčšina modelov pre dospelých sa vyrába v unisex vyhotovení. Môžu ich používať muži aj ženy. Tieto okuliare sú najvhodnejšie pre plavcov s väčšími tvárami.

Ženy, ktorým nevyhovujú unisex okuliare, môžu vyskúšať špeciálne dámske modely. Vyznačujú sa menšími očnicami a nosníkom. Typickým znakom dámskych plaveckých okuliarov je delený remienok, ktorý lepšie sedí na chvoste. Dizajn zodpovedá aj bežným preferenciám žien.

Najmenší plavci potrebujú detské plavecké okuliare. Okrem hravého dizajnu a veselých farieb sa v nich zvyčajne kladie väčší dôraz na odolnosť. Výrobcovia zvyčajne pracujú s dvoma veľkosťami. Najmenšia je určená pre deti od 2 do 6 rokov. V druhej nájdete okuliare pre väčšie deti do približne 14 rokov.

Farba skiel

Jednou z prvých vecí, ktoré vás pri plaveckých okuliaroch pravdepodobne zaujmú, je farba skiel. Jednotlivé odtiene zďaleka nie sú len otázkou dizajnu, ale rozhodujú o tom, do akých podmienok sú okuliare vhodné.

Základom sú číre alebo svetlé očnice, ktoré neskresľujú okolité farby. Prepúšťajú najviac svetla, čo z nich robí ideálnu voľbu pre vnútorné bazény s nižším osvetlením. V interiéri môžete použiť aj oranžové alebo žlté sklo. Tie potláčajú modrú farbu a výrazne rozjasňujú výhľad.

Pri plávaní vonku sú vhodnejšie tmavšie očnice – napríklad dymové alebo zrkadlové, ktoré znižujú intenzitu svetla. Podobné modely si môžete vybrať aj v dokonale osvetlených vnútorných bazénoch. Polarizované sklá tiež ponúkajú dobrú viditeľnosť pri jasnom svetle a menšiu mieru oslnenia. Na otvorenej vode sú užitočné aj ružové a fialové očnice, ktoré zvyšujú kontrast na modrom pozadí. Pri plávaní vonku zvážte aj kúpu okuliarov s UV ochranou.

Ako si vybrať univerzálnu farbu skla?

Chcete používať plavecké okuliare v slabo osvetlenom vnútornom bazéne a vonku na jasnom slnku? Bohužiaľ, neexistujú univerzálne okuliare, ktoré by poskytovali vynikajúcu viditeľnosť v oboch situáciách. Najlepší spôsob, ako vyriešiť tento problém, je kúpiť dva rôzne modely. V opačnom prípade sa musíte zmieriť s tým, že za určitých podmienok bude vaša viditeľnosť zhoršená.

Tesnenie

Tesnenie plaveckých okuliarov zabraňuje prenikaniu vody a výrazne ovplyvňuje pohodlie používateľa. Na pretekárskych modeloch je tesnenie veľmi tenké alebo úplne chýba. Vďaka tomu majú okuliare nízky profil a menší odpor vo vode. Úspora sekúnd je však na úkor pohodlia.

Okuliare pre rekreačných plavcov sa preto vyrábajú s mäkším a pohodlnejším tesnením. Vysoké tesnenie sa používa aj na triatlonové plavecké okuliare kvôli odolnosti, pretože hrozí riziko kolízie s inými pretekármi.

Dôležitú úlohu zohráva aj materiál tesnenia. Neoprénové tesnenie je mäkké, pohodlné, ale má kratšiu životnosť a ťažšie sa utesňuje. Lepší výkon a trvanlivosť pri zachovaní vysokého komfortu vykazujú silikónové tesnenia, ktoré sú najpoužívanejšie.

Nosník

Časť, ktorá spája obe očnice, sa nazýva nosník. Podoba nosníka sa medzi modelmi líši. S akými základnými riešeniami sa môžete stretnúť?

  • Pevný nosník – Je veľmi odolný, ale nedá sa nijako nastaviť ani vymeniť.
  • Nastaviteľný nosník – Nosník je pevne spojený s okuliarmi, ale v rámci vyznačených drážok ho možno podľa potreby skrátiť alebo predĺžiť (a tým priblížiť, respektíve oddialiť očnice).

  • Vymeniteľný nosník – Dá sa nahradiť iným nosníkom. Zvyčajne nájdete niekoľko veľkostí priamo v balení s okuliarmi. Ideálna voľba pre plavcov, ktorí majú oči ďaleko od seba alebo blízko seba. Nosníky sú štandardne vybavené malými zobáčikmi na pripojenie k očniciam.

Remienok

Plavecké okuliare držia na tvári pomocou remienka. Vyrába sa v troch základných variantoch.

  • Jednoduchý remienok – Pozostáva z jedného popruhu. Nasadenie okuliarov je veľmi rýchle a jednoduché, preto sa remienok používa najmä pre detské modely.

  • Dvojitý remienok – Remienok sa rozdeľuje priamo pri očniciach a vedú k nemu dva popruhy. Polohu okuliarov môžete presnejšie nastaviť a remienok tiež lepšie sedí na hlave.

  • Rozdvojený remienok – Kombinácia oboch predchádzajúcich variantov. Jednoduchý remienok sa v zadnej časti rozdvojuje. Výsledkom je kompromis medzi jednoduchým nasadením a presným nastavením remienka.

Výber potápačských masiek

Hľadáte skôr potápačskú masku než plavecké okuliare? Aj v tomto prípade by ste pri výbere mali zvážiť niekoľko základných parametrov, aby vám objavovanie podmorského sveta išlo podľa vašich predstáv. Na aké aspekty sa zamerať?

Priezor

Jednodielna (bezrámová) potápačská maska vám poskytne väčšie zorné pole. Pri dvojpriezorových maskách sú priezory rozdelené rámom. Delený priezor sa zvyčajne spája s menším vnútorným objemom. To vám uľahčí vyrovnávanie tlaku v maske. V súvislosti s rekreačným šnorchlovaním je typ priezora do veľkej miery otázkou osobných preferencií.

Lícnice

Časť masky, ktorá prilieha na tvár a zabraňuje prenikaniu vody. Štandardne sú vyrobené zo silikónu, v menej kvalitných okuliaroch sa občas stretnete s termoplastom. Pri rekreačných modeloch sa väčšinou používa priehľadný silikón. Prepúšťa viac svetla do masky a neobmedzuje tak periférne videnie. Prenikajúce svetlo sa však môže odrážať od skla a dočasne zhoršiť videnie. Pokročilí potápači preto uprednostňujú čierny silikón.

Tvrdosť silikónu

Parameter, ktorý pocítite, až pri osobnom skúšaní. Mäkší silikón lepšie vyhovuje ľuďom s atypickým tvarom tváre. Vo všeobecnosti však bude mať väčšiu tendenciu „odlepovať sa“. Tvrdší silikón lepšie tesní. V niektorých prípadoch (napríklad tvár s bradou) je to v podstate nevyhnutnosť.

Objem masky

V potápačskej maske s nízkym objemom je medzi sklom a tvárou menej vzduchu. Preto je pre používateľov jednoduchšie vyrovnať tlak. Nízky objem však znamená aj menšie sklá a horšiu viditeľnosť. Preto si ujasnite, čo je pre vás dôležitejšie. Masku s nízkym objemom zvyčajne vyhľadávajú freediveri. Keď sa však vyberiete na dovolenku šnorchlovať, pravdepodobne vám pôjde o výhľad.

Remienok

Nastaviteľný silikónový remienok je štandardnou súčasťou väčšiny rekreačne používaných modelov. Dokonale plní svoju funkciu a navyše sa dá ľahko vymeniť. Alternatívou sú neoprénové remienky, ktoré sú pre ľudí s dlhšími vlasmi pohodlnejšie. Podobnú službu však vykoná aj neoprénový návlek upevnený na silikónovom remienku.

Šnorchel

Potápačské masky sa často predávajú v súprave so šnorchlom. Váš výber môžu ovplyvniť aj parametre samotného šnorchla. Na čo si treba dávať pozor?

  • Ukončenie šnorchla – Na základných šnorchloch je horný koniec úplne otvorený a neposkytuje vám žiadnu ochranu pred vniknutím vody. Vhodnejšou možnosťou je tzv. vlnolam, ktorý vďaka svojmu tvaru výrazne znižuje množstvo vody prenikajúcej z okolitých vĺn. Ak chcete, aby sa do šnorchla nedostala voda, aj keď je úplne ponorená pod vodou, hľadajte modely zakončené vlnolamom so suchou klapkou.

  • Vypúšťací ventil – Nachádza sa v spodnej časti šnorchla a umožňuje rýchle vypustenie vody pri vynorení. To znamená, že vodu nemusíte vytláčať cez hornú časť šnorchla. Ventil prispieva najmä k bezpečnému a jednoduchému nadýchnutiu po vynorení. Ak pozorujete vodný svet výlučne počas plávania na hladine, môžete sa zaobísť bez vypúšťacieho ventilu.
  • Náustok – časť, ktorú si vložíte do úst. Vyrába sa zo silikónu alebo mäkkej gumy. Náustok by mal byť pohodlný už pri nasadení na uvoľnenú čeľusť. Oblasť pier musí dobre tesniť. Pred použitím sa uistite, že náustok sedí v ústach rovno. Vhodnejšie sú mäkšie materiály, ktoré príliš netlačia na ďasná.
  • Tvar a spracovanie – Preč sú časy rovných trubíc. Dnes sa výrobcovia snažia, aby šnorchel čo najviac kopíroval tvar hlavy. Preto zvyknú byť mierne ohnuté. Anatomický tvar znižuje odpor vody pri plávaní. Samozrejme, šnorchel nesmie byť príliš tesný a musí vám pohodlne sedieť na hlave. Kvalitný materiál šnorchla výrazne prispieva k pohodliu.
  • Účel – Pri výbere šnorchla vždy dbajte na jej účel. Detské šnorchle sa líšia objemom a dĺžkou. Tieto parametre sú prispôsobené kapacite pľúc. Malé dieťa so šnorchlom pre juniorov alebo dospelých z nej nebude schopné úplne vytlačiť vzduch, čo bude mať za následok hromadenie oxidu uhličitého. Výsledkom sú ťažkosti s dýchaním a bolesti hlavy, v extrémnych prípadoch dokonca strata vedomia.
  • Dizajn – Pokiaľ ide o dizajn, nejde len o vaše osobné preferencie, ale aj o bezpečnosť. Viditeľnosť na diaľku zlepšia výrazné farby hornej časti šnorchla, napríklad žltá alebo červená.

Ako si správne vyskúšať plavecké okuliare a potápačskú masku

Odporúčame vám, aby ste si plavecké okuliare a potápačskú masku vyskúšali osobne. Jednotlivé modely sa líšia tvarom a veľkosťou, rovnako ako tvár každého z nás. Ak vám maska dokonale nesedí, budete mať problémy s vnikaním vody a plávanie alebo šnorchlovanie si neužijete.

Plavecké okuliare

Pri skúšaní plaveckých okuliarov si najprv nenaťahujte remienok cez hlavu. Stačí pritlačiť očnice k očiam. Vydržali okuliare na vašej tvári niekoľko sekúnd? S najväčšou pravdepodobnosťou ste trafili typ, ktorý vám vyhovuje. Potom si vyskúšajte okuliare s remienkom. Ak vás nikde nič netlačí a celkový pocit je príjemný, môžete z obchodu zamieriť rovno k bazénu. Ak vám okuliare okamžite spadli z tváre, vyhľadajte vhodnejší model.

Potápačská maska

Postup pre potápačskú masku je veľmi podobný. Masku si najprv nasaďte bez remienka. Jemne ho stlačte nosom a na niekoľko sekúnd zadržte dych. Maska by mala priliehať k tvári. V opačnom prípade hľadajte ďalej. Ak chcete okuliare, ktoré vám sedia na tvári, vyskúšajte si kompletne aj s remienkom a uistite sa, že vás nikde netlačia. Uistite sa, že maska umožňuje zachytiť nos medzi prstami, aby ste mohli vyrovnať tlak.

Najskôr vyskúšajte aj celotvárovú potápačskú masku bez remienkov. Lícnice musia tesne priliehať k celému obvodu tváre. Zároveň vám nesmú siahať až po okraj vašich očí. Medzi spodnou časťou lícnice a bradou by nemal zostať žiadny priestor.

Ukázať plavecké okuliareUkázať potápačské vybavenie

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov