Ako vybrať cyklistickú prilbu

Redakcia Sportisimo

14.4.2023 • 12 min čítania ▸ 4 min videa

Veď len jazdím s deťmi pár kilometrov po cyklotrase, prečo by som mal mať prilbu? Nič sa mi nestane. Samozrejme, každý je strojcom svojho šťastia, ale naozaj odporúčame na takéto úvahy zabudnúť. Prilba vám môže zachrániť život aj pri nehodách vo veľmi nízkych rýchlostiach.

Ak ste dospelý cyklista, nosenie cyklistickej prilby je naozaj len na vás. Nezabudnite však, že do osemnástich rokov je pri jazde na bicykli prilba povinná. Dbajte o svoje zdravie a jazdite s prilbou na hlave. Robíte to pre seba, ale môžete ísť príkladom práve aj mladším cyklistom.

Ako si však vybrať takúto cyklistickú prilbu? Nie je nič jednoduchšie ako prečítať si tento článok, v ktorom vám prinášame tie najdôležitejšie tipy pekne pohromade.

Téme cyklistiky sa venujeme komplexne, takže ak hľadáte návod, ako vybrať bicykel pre dospelého cyklistu, pozrite si naše články o typoch a parametroch. Pre menších športovcov môžete hľadať medzi detskými bicyklami a odrážadlami. Poradíme vám aj pri výbere príslušenstva a náradia pre základný servis bicyklov.

Ukázať cyklistické prilby

Zhrnutie

  • Typ prilby – Podľa štýlu jazdy, ktorému sa plánujete venovať, si vyberte medzi cestnými, horskými, BMX, zjazdovými a inými typmi prilieb. Môžete siahnuť po pánskej unisex prilbe, existujú však aj dámske prilby s menšími úpravami.
  • Veľkosť – Kľúčový aspekt výberu. V závislosti od obvodu hlavy si musíte vybrať správnu veľkosť prilby, aby nikde netlačila, ale zároveň aby vám na hlave nelietala zo strany na stranu. Upevnenie pre špecifické potreby cyklistu je riešené upínacím mechanizmom s otočným kolieskom. Vždy vyskúšajte aj nastavenie dĺžky podbradného remienka.
  • Konštrukcia – Najčastejšie je ochranná časť prilby vyrobená z polystyrénovej peny (vstrekovanie do formy), v kvalitnejších modeloch nájdete zabudovanú kostru z karbónu, kevlaru alebo hliníka, čo výrazne znižuje celkovú hmotnosť. Zaujímavé je použitie materiálu koroyd, ktorý je ľahší a zároveň lepšie absorbuje nárazy. Technológia MIPS potom dokáže do určitej miery eliminovať účinky rotačných síl na mozog.
  • Certifikácia – Bezpečnostná certifikácia súvisí s konštrukciou prilby, pretože prilby predávané napríklad na trhu Európskej únie musia spĺňať rôzne požiadavky na odolnosť, dizajn atď. Pozrite sa, či má prilba označenie STN EN 1078+A1, alebo či má iné medzinárodné schválenia.
  • Odvetrávanie – Najmä pri cestných a MTB prilbách zohráva úlohu tvarovanie otvorov, ktoré má zásadný vplyv na prúdenie vzduchu okolo hlavy, a tým aj na jej účinné chladenie v teplom počasí.
  • Dizajn – Ak sa rozhodujete medzi farbami, nezabudnite, že tmavšie prilby sa na slnku viac zahrievajú, ale často sa hodia k rôznym farebným kombináciám. Jasné farby sú dobré v tom, že cyklista je lepšie viditeľný. Pri prilbách pre ženy dominujú skôr dámske farby, zatiaľ čo prilby pre deti sú veľmi výrazné a často majú motív rozprávky alebo superhrdinov.
  • Doplnky – Výrobcovia môžu zákazníkov lákať aj na rôzne doplnky, ktoré sú priamo zahrnuté v kúpnej cene prilby. Dobré sú napríklad šatky a čelenky, zabudované blikačky, antibakteriálne výstelky a podobne. Zaujímavou možnosťou sú prilby s inteligentnými funkciami, ktoré možno pripojiť k smartfónu.

Typ prilby

Tak ako existujú bicykle pre rôzne terény, prispôsobuje sa im aj ostatné vybavenie vrátane prilieb. Jedným zo spôsobov, ako prilby rozdeliť do kategórií, je preferovaný štýl jazdy. Ďalšou možnosťou je rozlišovať prilby podľa pohlavia.

Štýl jazdy

S cestným bicyklom budete svišťať vysokou rýchlosťou po asfaltových cestách, zatiaľ čo s horským bicyklom budete pravdepodobne jazdiť najmä po nespevnených cestách v ťažšom teréne. Výrobcovia sa tiež snažia uspokojiť potreby jednotlivých cyklistov vhodne prispôsobenými prilbami.

Medzi základné typy prilieb patria:

  • prilby na cestnú cyklistiku – veľké otvory na odvetrávanie (dobré prúdenie a chladenie aj v lete), veľmi ľahké, pretiahnutejší aerodynamický tvar, bez šiltu,

  • prilby na horskú cyklistiku – zvyčajne sú trochu robustnejšie (pokrývajú väčšiu časť hlavy) a ťažšie ako prilby na cestnú cyklistiku, majú plastový šilt proti slnku, napriek tomu dobré odvetrávanie,

  • prilby na zjazd a extrémny terén (integrály) – oveľa mohutnejšie a ťažšie prilby podobné motocyklovým prilbám, prakticky bez odvetrávania, chránia nielen oblasť mozgu, ale konštrukcia je rozšírená aj na prednú časť tváre (často sa používajú spolu s veľkými okuliarmi), dokonalá ochrana pri pádoch vo vyšších rýchlostiach v náročnom teréne, na skalách, kameňoch atď.,

  • prilby na BMX – okrúhly tvar bez výrazných odvetrávacích otvorov (celistvá), dobrá ochrana v disciplínach s vyšším rizikom pádu na tvrdý povrch (U-rampy, železné a betónové prekážky), ľahšia a menej mohutná v porovnaní so zjazdovými prilbami, používajú sa aj pri skateboardingu, korčuľovaní na U-rampách atď.

Samozrejme sa napríklad cestná prilba môže používať aj na horskom bicykli. Do skutočne náročného terénu je však vhodnejšia robustná integrálna prilba s ochranou tváre a väčšej časti hlavy.

Okrem základných modelov tu nájdete aj ďalšie špeciality, ako sú prilby do mesta, pri ktorých sa kladie dôraz nielen na bezpečnosť, ale aj na estetiku (potlač, tvar so šiltom/klobúk) a jednoduchú manipuláciu. Zaujímavé sú aj časovkárske prilby, ktoré používajú pretekári. Dôležitá je pri nich dokonalá aerodynamika a majú výrazný tvar predĺženej kapky, vďaka čomu vzduch lepšie prúdi okolo cyklistu.

Pohlavie a vek

Správny model prilby si môžete vybrať aj podľa toho, či vyberáte prilbu pre muža, ženu alebo dieťa. Pomerne veľa prilieb sa vyrába v takzvanej unisex verzii, čo znamená, že sú vhodné pre mužov aj dámy, napokon, existujú aj modely, ktoré lepšie vyhovujú potrebám žien.

Pohlavie

Charakteristika

Pánske prilby

– všeobecne označované ako unisex varianty

– často sa stretávame s modelmi určenými pre väčšie hlavové obvody

– konzervatívnejšie farby

Dámske prilby

– veľkosti sa začínajú od menších obvodov hlavy

– dizajn viac zodpovedajúci farbám, ktoré uprednostňujú ženy

– systém upevnenia na hlave pripravený na pretiahnutie vrkoča alebo chvostu (väčšia medzera)

Ak sa zameriame priamo na farebnosť, špecifickou skupinou sú detské prilby, kde dizajn zohráva dôležitejšiu úlohu, pretože aj prilba v pestrých farbách alebo s obrázkom obľúbeného superhrdinu môže dieťa viac motivovať k jej noseniu a k jazde na bicykli vôbec. Veľkosti sú, samozrejme, vhodné pre menšie detské hlavy, ale dôležitá je aj nízka hmotnosť.

Veľkosť

Jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere prilby je, aby vám správne sedela na hlave. To by však nemal byť problém, pretože väčšina výrobcov vyrába modely v dvoch alebo troch veľkostiach, čím sa myslí veľkosť „škrupiny“ prilby, ktorá vás má chrániť pri náraze. Na stojane si teda budete môcť vybrať podľa označenia konfekčnými veľkosťami alebo podľa obvodu hlavy. Daná konfekčná veľkosť má vždy určitý rozsah obvodu.

TIP: Obvod hlavy sa meria krajčírskym metrom v najširšom bode, t. j. približne 2 cm nad obočím smerom nad uši rovno dozadu k rozmedziu temena a záhlavia.

Určite je dobré vyskúšať si prilbu v obchode, aby ste sa uistili, že vás nebude nikde tlačiť. Ak vám sedí podľa veľkosti, ale pociťujete napríklad tlak na bokoch hlavy, skúste si vybrať model inej značky. K pohodliu prispievajú aj rôzne mäkké výstelky, ktoré sa prispôsobia hlave. A nebojte sa, ak ste namerali väčší obvod, ako ste našli vo veľkostných tabuľkách, určite si môžete zaobstarať väčšie prilby, len bude možno ťažšie si vybrať.

Upevnenie a správna poloha prilby

Prilbu si môžete nastaviť a upevniť priamo na hlavu pomocou regulačného mechanizmu s kolieskom tak, aby vám padla ako uliata. V prípade detských prilieb sa objavuje systém elastických remienkov. Dbajte na to, aby prilba „nekolísala“ zo strany na stranu alebo spredu dozadu. Súčasťou nadstavca je upevňovací remienok pod bradou, ktorý by vás nemal pri bežnom nosení a otáčaní hlavy nijako škrtiť.

Cyklistickú prilbu by ste si mali nasadiť na hlavu vo vodorovnej polohe tak, aby jej spodný okraj siahal približne do stredu čela vpredu. Upínací mechanizmus by mal ľahko obopínať celý obvod hlavy, aby ste mali pocit pohodlia. Urobte si malý test. S nasadenou a zapnutou prilbou (bez zapnutého remienka pod bradou) sa skúste predkloniť a skloniť hlavu. Vaša prilba by mala stále držať.

Ďalej nasleduje upevňovací remienok pod bradou. Popruhy vedú okolo uší, takže si ich musíte najprv dobre nastaviť, aby vás nijako nerezali. Po zacvaknutí pracky (niekedy aj s magnetickým systémom) by ste nemali mať pocit, že vás remienok akokoľvek obmedzuje v pohybe. V ideálnom prípade by sa medzi neho a váš krk mali zmestiť približne dva prsty. Dĺžka remienka je, samozrejme, nastaviteľná.

Konštrukcia

Najbežnejším materiálom na výrobu prilieb je tuhý a tvrdý polystyrén, teda skôr polystyrénová pena, ktorá sa špeciálnou technológiou (in-mold) vstrekuje do daného tvaru. Tento materiál je pomerne ľahký a zároveň dobre tlmí nárazy. Má tú vlastnosť, že pri silnom náraze praskne, čím sa energia rozloží do prilby a zachráni vašu hlavu. Preto by ste nemali pokračovať v používaní prilby po ťažkých pádoch – môže byť poškodená a nebude plniť svoju funkciu.

Výrobcovia niekedy používajú aj kombinácie polystyrénových pien s rôznou hustotou alebo do kvalitnejších prilieb pridávajú výstuže z odolných materiálov, ako sú kevlar, karbón alebo hliník. Ide o akúsi pevnejšiu kostru. Vďaka nej sa dá znížiť celková hmotnosť prilby, pretože sa využije menšie množstvo peny.

Špeciálne technológie

Výrobcovia prilieb sa neustále snažia prichádzať s rôznymi fintami a technológiami, aby ešte viac zlepšili ochranu hlavy a zároveň znížili celkovú hmotnosť.

S odlišným konceptom v porovnaní s klasickou polystyrénovou penou prišla spoločnosť Koroyd. Ich certifikovaný materiál pozostáva z tisícov polymérových rúrok spojených dohromady, čo výrazne znižuje hmotnosť a zároveň vedie k účinnejšej absorpcii energie nárazu (až o 35 percent). S koroydom sa často stretnete aj v prilbách pre iné športy.

Ďalšou známou technológiou je MIPS (multi-directional impact protection system). Rôzne testy ukazujú, že samotný náraz je pri páde rovnako nebezpečný ako poranenie mozgu spôsobené prudkou rotáciou hlavy. Prilby s MIPS majú vnútornú škrupinu, ktorá sa „posúva“ pomocou gumičiek na vonkajšej časti prilby. Pohyb týchto dvoch vrstiev proti sebe potom znižuje intenzitu pohybu mozgu v lebke.

Hmotnosť

Celková hmotnosť prilby veľmi závisí od typu. Určite by ste mali vziať do úvahy, že prilby na BMX alebo najmä integrálne prilby na zjazd budú vážiť viac ako prilby na horské alebo cestné bicykle. Stručne povedané, obsahujú oveľa viac materiálu.

Hmotnosť kvalitných horských a cestných prilieb sa často pohybuje okolo hranice 200 gramov. Vždy je však potrebné sledovať, či je nízka hmotnosť dosiahnutá použitím adekvátnych technológií (napríklad spomínaná karbónová/kevlarová výstuž), alebo či náhodou nie je pes zakopaný v obmedzení kvality a množstva materiálu.

Certifikácia

Najmä ak si vyberáte prilby z nižších cenových kategórií a nie od overených výrobcov, mali by ste vždy skontrolovať, či prilba spĺňa všetky bezpečnostné požiadavky, čo zabezpečujú príslušné certifikáty. Pre európsky trh platí norma EN 1078+A1, ktorá je zároveň základom slovenskej technickej normy STN.

Tá sa zameriava na prilby pre cyklistov, skateboardistov a na jazdu na kolieskových korčuliach v týchto bodoch:

  • dizajn vrátane zorného poľa,
  • schopnosť tlmenia nárazu,
  • vlastnosti upevňovacieho systému vrátane podbradného remienka a upevňovacích prostriedkov,
  • označenie a informácie pre používateľov.

Vďaka tejto norme si môžete byť istí, že prilba bola testovaná podľa určitých pravidiel a mala by byť bezpečná.

Okrem uvedenej normy nájdete aj ďalšie označenia a certifikáty, ako napríklad SNELL B90A, CE, AS/NZS alebo CPSC.

Prúdenie vzduchu

Zatiaľ čo v integrálnych prilbách na zjazd a do terénu alebo napríklad v prilbách na BMX nie je vetranie také dôležité, na cestnom alebo horskom bicykli je užitočné najmä v teplom počasí, keď vzduch prúdi cez vetracie otvory a ochladzuje hlavu. Ak prilbu máte dlhší čas v naozaj veľkom teple, môže sa prehrievať, príde vám nevoľno a zníženie výkonu bude v tom momente pravdepodobne tou vašou najmenšou starosťou.

Konštruktéri prilieb na túto funkciu veľmi myslia a snažia sa celú konštrukciu viesť nielen k bezpečnosti, ale aj ku kompromisu medzi dobrou aerodynamikou a primeraným vetraním. V ideálnom prípade, keď sa cyklista pohybuje, chladnejší vzduch vstupuje do prilby, prúdi priamo okolo hlavy, ochladzuje ju a ohriaty vzduch vychádza cez vetracie otvory v zadnej časti.

V uvedených integrálnych prilbách sa kladie väčší dôraz na masívnu ochranu hlavy a otvory sa zvyčajne nenachádzajú v takej miere, ale nie sú ani napríklad v časovkárskych prilbách v tvare kvapky. Majú hladký celistvý povrch, ktorý zabezpečuje dokonalú cirkuláciu vzduchu, a tým pádom aj menší odpor.

Dizajn

Dizajn tvaru prilby je do veľkej miery založený na bezpečnostných a aerodynamických požiadavkách, ale často si môžete vybrať medzi rôznymi farbami a ďalšími dizajnovými prvkami.

Cyklisti si často vyberajú prilby podľa toho, ako budú ladiť s ich bicyklom, oblečením alebo inými prvkami. V prípade obľúbených tmavých prilieb myslite na to, že v horúcich letných dňoch sa viac zahrievajú. Svetlé prilby sú nápadnejšie, čo niektorým ľuďom nemusí vyhovovať z hľadiska elegancie, ale určite je dobré, že cyklista je lepšie viditeľný.

Ako sme už spomenuli vyššie, dizajn prilieb sa môže líšiť pre pánov, dámy, ale najmä pre deti. Zatiaľ čo mužské prilby sa vo všeobecnosti považujú za unisexové kvôli ich konzervatívnym farbám, pre ženské prilby sú typické dámske farby. Detské prilby sú zas farebne výrazné a atraktívne. Aj dobre zvolená prilba, či už farbou, alebo motívom, môže dieťa motivovať k športu a cyklistike.

Doplnky

Jednoducho si kúpim prilbu a hotovo, čo je na tom? Verte, že ak budete hľadať, nájdete modely s najrôznejšími funkciami, vylepšeniami a príslušenstvom, ktoré by sa vám mohli hodiť.

  • antibakteriálna výstelka – špeciálna mäkká výplň vnútri prilby, ktorá zaisťuje pohodlie a vďaka svojmu zloženiu zabraňuje rastu baktérií z potu, navyše je vymeniteľná a dá sa prať,
  • šilt – ochrana proti priamemu slnečnému žiareniu do očí, najmä na MTB prilbách, často sa dá odstrániť,
  • šatky, čelenky, kukly – ochrana proti vetru alebo proti stekaniu potu do očí a podobne, vybavenie kompatibilné s danou prilbou,
  • sieťka proti hmyzu – hrubá sieťovina s väčšími okami vnútri otvorov prilby, má zabrániť vniknutiu hmyzu pod prilbu (včela alebo osa by mohli cyklistu nepríjemne prekvapiť), čiastočne zhoršuje prúdenie vzduchu cez prilbu,
  • blikačka – integrované svetlo, ktoré môžete použiť pri jazde za zhoršených svetelných podmienok, upozorní na vás ostatných účastníkov cestnej premávky (niekedy sa dá blikačka do prilby dokúpiť),

  • držiaky – platformy, ktoré umožňujú namontovať napríklad svetlá alebo akčnú kameru priamo na prilbu,
  • inteligentné technológie – funkcie pre fajnšmekrov, ktorí si radi priplatia za moderné veci; možnosť prepojenia s mobilným telefónom, GPS senzory, zabudované mikrofóny a slúchadlá, senzor preťaženia (možnosť automatického vyslania SOS signálu v prípade prudkého pádu), svetlá a smerovky prepojené s aplikáciou, monitorovanie výkonu.

Ukázať cyklistické prilby

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov