Ako vybrať bicykel – typy

Redakcia Sportisimo

15.4.2023 • 7 min čítania ▸ 4 min videa

Jednoducho pôjdem do obchodu s bicyklami a vyberiem si nový bicykel, nemôže to byť také zložité. Je toto veta, ktorou chcete začať výber nového bicykla? Možno budete mať šťastie a vyberiete si správne, ale aj tak vám odporúčame, aby ste túto kúpu nepodceňovali a dobre si premysleli, čo od bicykla očakávate.

Bicykel je naozaj široký pojem, preto by ste mali predovšetkým vedieť, aké typy bicyklov existujú. Chcete jazdiť v teréne a užiť si rýchlu jazdu medzi kameňmi, koreňmi a sem-tam nejakým skokom? Alebo dávate prednosť dlhším jazdám po dobrých asfaltových cestách?

Preferované prostredie a štýl jazdy sú najdôležitejšími faktormi, ktoré by ste si mali ujasniť hneď na začiatku. Takto si vyberiete ideálny typ bicykla. Existujú tri základné kategórie, od ktorých sa odvíjajú ďalšie. Tento článok sa zameriava na rôzne typy a na ich základe sa vyberajú ďalšie parametre bicykla.

Ak hľadáte iné cyklistické vybavenie, napríklad prilbu, oblečenie, tretry alebo doplnky a náradie, poradíme vám v samostatných článkoch.

Ukázať bicykle

Horské bicykle

Nespevnené cesty a chodníky, štrk, blato, kamene atď. S horským bicyklom sa nemusíte o nič starať. Má zosilnenú konštrukciu rámu a odpruženie (buď predná vidlica, alebo komplet s odpruženým rámom), aby bol cyklista skutočne schopný zdolávať náročnejšie prekážky. Kolesá majú najčastejšie priemer 27,5 alebo 29 palcov a typické sú aj širšie plášte s hrubým dezénom, takže bicykel zvládne rovnako dobre aj nespevnený terén alebo blato.

Dôležitá je dobrá reakcia brzdenia, preto sa tento typ bicyklov často vybavuje kotúčovými brzdami. Samozrejme, na horskom bicykli sa nevyhnete strmým stúpaniam v horších podmienkach, takže v porovnaní napríklad s cestným bicyklom sú vo všeobecnosti užitočné ľahšie prevody. Širšie riadidlá zabezpečujú dobrú ovládateľnosť.

S horským bicyklom budete v teréne ako doma, ale to neznamená, že sú mu asfaltové cesty cudzie. V porovnaní s cestným bicyklom však budete jednoducho pomalší, pretože horský bicykel je zvyčajne ťažší ako cestný špeciál. Veľký rozdiel je aj v šírke plášťov, ktoré majú pri horskom bicykli väčší odpor.

Výhody

+ dokonalý výkon v teréne

+ tlmenie nárazov vďaka odpruženiu

+ stabilita a dobrá ovládateľnosť

Nevýhody

– náročnejšia jazda na ceste

– ťažšia konštrukcia v porovnaní s inými typmi

Často sa v obchodoch stretnete aj s označením MTB, čo je skratka anglického výrazu pre horský bicykel, teda mountain bike.

Cestné bicykle

Zatiaľ čo na horskom bicykli budete jazdiť v desiatkach kilometrov, na „cestnom“ bicykli môžete prejsť stovky kilometrov. Ich doménou, ako už názov napovedá, sú cesty, skrátka hladké povrchy, na ktorých môžete dosiahnuť najvyššie rýchlosti. Maximalizuje sa prenos energie do pedálov, takže bicykel má pevný rám a vidlicu. S týmito vlastnosťami sa teda v teréne nedá veľa urobiť.

Typické sú úzke plášte, ich plocha, kde sa koleso dotýka vozovky, je naozaj malá, takže valivý odpor je znížený. Cestné bicykle sú skutočne aerodynamické, a to z hľadiska konštrukcie aj polohy cyklistu. Preto na nich nájdete riadidlá, tzv. barany, ktoré umožňujú zníženú, agresívnejšiu polohu pri šliapaní (niekedy sa používajú aj špeciálne držadlá, pri ktorých si cyklista na bicykel prakticky ľahne). Celkový odpor vzduchu je preto tiež nižší.

Samozrejme, cestné bicykle bývajú ľahké, všetko je jednoducho podriadené rýchlosti a efektivite šliapania, vrátane ťažších prevodov. Brzdy bývajú čeľusťové, ktoré sú vo všeobecnosti jednoduchšie a ľahšie, ale môžu byť menej účinné napríklad v zlom počasí.

Výhody

+ ľahká konštrukcia

+ aerodynamika

+ účinný prenos energie

Nevýhody

– nie je univerzálny (len na cestu)

– menej stabilný

Trekingové bicykle (krosové)

Áno, ale čo ak chcete niečo medzi tým? Máte radi terén, ale niekedy chcete svoj bicykel na ceste len poriadne prevetrať? Odpoveďou na vaše požiadavky bude trekingový bicykel, niekedy označovaný ako krosový bicykel (niekedy sa tieto názvy líšia, ale vlastnosti sú veľmi podobné). Je to typ, ktorý si berie niečo z oboch predchádzajúcich, takže je to akýsi kompromis medzi horským a cestným bicyklom.

Väčšina komponentov trekingových bicyklov je niekde medzi nimi, plášte sú stredne široké s jemnejším dezénom a zvyčajne nájdete odpruženú prednú vidlicu, ktorá tlmí nárazy do rúk. Cyklista na ňom pedáluje vo vzpriamenejšej polohe. Pokiaľ ide o brzdy, nájdete tu čeľusťové aj kotúčové.

Je dôležité mať na pamäti, že trekingový bicykel nevyniká ani v jednom štýle jazdy. Ponúka vám však možnosť vychutnať si rôzne prostredia, či už terénne, alebo cestné. Preto sú trekingové bicykle obľúbenou voľbou pre cyklistiku, často na nich nájdete vybavenie v podobe blatníkov, cyklotašiek, nosičov, držiakov na nápoje atď. Pri horských a cestných bicykloch sa tieto periférie často zanedbávajú.

Výhody

+ všestranné použitie v rôznych terénoch

+ väčšinou cenovo výhodnejšie

+ pripravené pre širokú škálu zariadení

Nevýhody – priemer vo všetkých prostrediach

Špeciálne typy bicyklov

Horské bicykle, cestné bicykle a trekingové bicykle možno pri rozdelení na rôzne typy označiť za akúsi svätú trojicu. Zároveň však treba povedať, že v rámci každého typu nájdeme ďalšie delenia, v ktorých sú bicykle ešte viac prispôsobené špecifickým požiadavkám cyklistu. Môžeme spomenúť aj niekoľko populárnych špecialít, ktoré v poslednom čase zažívajú boom alebo si dlhodobo udržiavajú svoju popularitu.

Elektrobicykle

Je to určite fenomén dnešného cyklistického sveta, ktorý rozdeľuje aj cyklistov. Niektorí ľudia sú striktne proti nim, iní na nich nedajú dopustiť. Najčastejšie sa stretávame s horskými elektrobicyklami, ale ani trekingové nie sú výnimkou.

S elektrobicyklom sa nemusíte obmedzovať len na šliapanie, ale vďaka elektromotoru a batérii získate solídneho pomocníka najmä pri stúpaní. Elektrobicykle sú pomerne ťažké, takže šliapanie do pedálov bez pohonu nie je žiadna hračka, ale motor vám dá krídla. Je to ideálna voľba pre cyklistov, ktorí si chcú vychutnať krajinu a panorámu a nechcú za každú cenu zdolávať šialené kopce.

Mestské bicykle

Názov hovorí za všetko, je to ideálny dopravný prostriedok do mesta, ak uprednostňujete bicykel pred verejnou dopravou. Tieto modely majú často nižší rám, čo uľahčuje nastupovanie a zosadanie z bicykla.

Mestský bicykel je vybavený aj košíkom na prepravu pracovnej tašky alebo nákupu. Pozícia cyklistu je vzpriamenejšia, sedlo je širšie a sedí sa na ňom pohodlne. Typické sú aj blatníky, zvonček a podobne, čo sú komponenty, ktoré na horskom bicykli často nenájdete. Plášte sú širšie ako na cestnom bicykli, takže môžete ľahko prekonávať nerovný povrch, zvyčajne kamennú dlažbu.

Zaujímavou možnosťou prepravy po meste sú aj skladacie bicykle, ktoré umožňujú aj jednoduchú prepravu vo verejnej doprave, ak chcete kombinovať rôzne formy dopravy.

Gravelové bicykle

Gravel sa z angličtiny prekladá ako štrk, čo zodpovedá používaniu gravelového bicykla. Je to ideálny spôsob, ako bez problémov vyraziť na cesty vysokou rýchlosťou, ale nemusíte sa obávať ani nespevnených štrkových ciest. Gravely sú dosť podobné cestným modelom, nemajú odpruženie, riadidlá sú často v tvare barana.

Plášte sú však širšie, aby vám pomohli zvládnuť nerovný terén. Na gravelových bicykloch často vidíte kotúčové brzdy, čo je tiež rozdiel v porovnaní s bežnými cestnými bicyklami, ktoré majú čeľusťový systém. Ďalším rozdielom v porovnaní s cestným modelom je vzpriamenejšia poloha sedenia.

Detské bicykle

Detské bicykle v širokom zmysle slova možno vidieť už od najútlejšieho veku, keď deti môžu dostať odrážadlo, na ktorom sa učia udržiavať dobrú stabilitu. Neskôr môžeme prejsť na klasické detské bicykle, na ktorých dieťa jazdí dopredu šliapaním do pedálov. Často sa na udržanie stability ešte používajú pomocné kolieska. Keď dieťa zvládne jazdu bez nich, môže si naplno užívať slobodu jazdy.

Bicykle pre deti možno tiež označiť za akýsi odrazový mostík do sveta cyklistiky. Zistíme, či sa dieťaťu jazda páči. Ak áno, s pribúdajúcim vekom môžeme postupne prejsť k výberu juniorských bicyklov, kde už nájdeme rozdelenie na spomínané typy, teda horské, trekingové, cestné a ďalšie.

Okrem stability v podobe balančných koliesok sú detské bicykle navrhnuté aj na dobrú ovládateľnosť, t. j. nízku hmotnosť bicykla. Dôležité sú mäkké ochranné prvky, napríklad na riadidlách, pretože učenie jazdy na bicykli so sebou prináša tu a tam aj pády. Vhodný je aj kryt reťaze. Detské bicykle sú často aj farebnejšie a môžu mať rôzne ozdoby, aby boli pre mladých cyklistov atraktívne.

Ukázať bicykle

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov