Ako vybrať oblečenie na bicykel

Redakcia Sportisimo

14.4.2023 • 21 min čítania ▸ 6 min videa

Ak sa chystáte svoj bicykel poriadne prevetrať a nevytiahnete ho z pivnice len dvakrát za sezónu, určite vás bude zaujímať vhodné cyklistické oblečenie, ktoré so sebou prináša množstvo výhod.

Často sa používajú funkčné materiály, aby dres odvádzal pot od tela. Ak je počasie trochu horšie, môžete použiť aj cyklistické bundy alebo šatky. Nájdete tu napríklad aj oblečenie špeciálne pre dámy, ako sú cyklistické sukne, ktoré dopĺňajú šortky s výstelkou.

Na pultoch nájdete rôzne oblečenie a doplnky, ale na čo by ste sa mali pri výbere zamerať? Pozrime sa na ne trochu podrobnejšie. Najprv si ich zhrňme:

  • cyklistický dres
  • bunda a vesta
  • nohavice a sukne
  • funkčná spodná bielizeň
  • rukavice.

Ukázať cyklistické oblečenie

Máte okrem výberu oblečenia záujem aj o kúpu samotného bicykla? Poradíme vám. Pokiaľ ide o modely pre dospelých, venujeme sa im v článkoch o typoch a parametroch. Ak potrebujete vybaviť celú rodinu vrátane najmenších športovcov, pomôžeme vám aj s detskými bicyklami a odrážadlami. Okrem toho môžeme uviesť niekoľko pokynov pre základný servis a údržbu.

Cyklistický dres

Ak siahnete po drese z kvalitných funkčných materiálov, pomôže vám zostať relatívne v suchu aj pri nadmernom potení, pretože tkanina je priedušná a dokáže odvádzať pot od tela na povrch, kde sa rýchlo odparuje.

Výhodou je, že dres je svojím strihom špeciálne prispôsobený na sedenie na bicykli, takže je vpredu kratší a vzadu dlhší, aby sa pri jazde úplne nevyhrňoval a neodhaľoval chrbát (je tiež užší na hrudi a širší vzadu). Nemal by cyklistu nikde škrtiť, je dobré mať voľný pohyb bez obmedzení. Rovnako ako pri iných druhoch oblečenia, aj tu vám pomôže výber správnej veľkosti, ktorú je dobré si vyskúšať v obchode.

Dres si môžete vybrať podľa dizajnu, ktorý bude ladiť s vašou ostatnou cyklistickou výbavou, t. j. podľa farby, ktorú možno doplniť rôznymi reflexnými prvkami. Určite je dobré zaobstarať si dres s vreckami na chrbte, ktoré sú buď voľné, alebo na zips.

Počasie

Jedným z faktorov bude používanie dresu v konkrétnom počasí alebo ročnom období. Z tohto pohľadu je jasné, že ak využijete celú cyklistickú sezónu od jari do jesene, budete potrebovať viac dresov, ktoré sa líšia strihom a materiálmi (zateplením).

  • teplé počasie – tenký, veľmi priedušný dres s krátkymi rukávmi alebo bez rukávov, podobný tielku, často dlhý zips, takže sa dá rozopnúť takmer celý dres na vetranie, veľmi tenké materiály, sieťovina atď,
  • mierne počasie – dresy s krátkym rukávom, kratší zips končiaci na hrudi, priedušný materiál, ale s väčšou gramážou, aby látku ľahko neprefúkalo, kombinácia s upravenými oblasťami na odvetrávanie potu,
  • chladné počasie a zimadlhé rukávy a krátky zips, lepšia ochrana celej hornej časti tela, hrubší materiál, na zimu je lepšie hľadať dresy s extra zatepľovacou vrstvou.

V závislosti od počasia je dobré kombinovať dres s ďalšími kusmi oblečenia, ako sú funkčné tričká, prípadne do vetra a dažďa pomôžu rôzne bundy, vesty atď.

Štýl jazdy

Cyklistický dres si môžete vybrať aj podľa preferovaného štýlu jazdy a hlavne podľa toho, v čom sa cítite najlepšie.

Typ

Vlastnosti

Cestné dresy

– priliehavé k telu

– tesný a priliehavý strih nemusí vyhovovať každému

– lepšia aerodynamika

– na základe pretekárskych dresov (dôraz na rýchlosť)

Pre horské bicykle

– na rekreačné poňatie

– voľnejší strih

– horšia cirkulácia vzduchu (spomalenie)

– často o niečo pohodlnejší dizajn

Špeciálne (downhill, freeride, akrobacia)

– voľný strih, dres podobný klasickému oblečeniu (nohavice a tričko) vychádzajúci z bikerskej kultúry

– funkčné pevné materiály zamerané na odolnosť proti predratiu

– strih umožňuje napríklad použitie väčších chráničov (kolená, lakte atď.)

Pohlavie a vek

Pánske cyklistické dresy možno považovať za unisex, ktoré môžu používať muži aj ženy a v pôžitku z jazdy nebude žiadny výrazný rozdiel. Ak však dámy cyklistky dolaďujú každý detail, určite môžu siahnuť v obchode po dresoch špeciálne navrhnutých pre ženy.

  • pánske dresy – klasický strih, vpredu kratšie a vzadu dlhšie, šírka je prakticky jednotná, skôr tmavšie farby,
  • dámske dresy – upravený strih s väčším výrezom v oblasti hrudníka, farebná schéma zodpovedá dámskym farbám.

Detské dresy môžete kúpiť aj samostatne, samozrejme, s vlastným číslovaním veľkostí. Môžete získať modely pre chlapcov a dievčatá. Špecialitou je farebnejšie spracovanie a atraktívny dizajn pre mladých cyklistov. Výrobcovia používajú napríklad motívy z rozprávok alebo populárnych filmov.

Bundy a vesty

Niekedy však dres jednoducho nestačí. Ak jazdíte na bicykli počas celej sezóny, od prvých jarných dní až po sychravú jeseň, určite vás zastihne dážď alebo nízke teploty. V takýchto prípadoch sa určite hodí cyklistická bunda alebo vesta, ktorá odolá vetru a niektorá aj vode.

Určite je dobré mať bundu alebo vestu vo viditeľných farbách, pretože v horších podmienkach by mohol vodič auta cyklistu ľahko prehliadnuť. Reflexné prvky na vonkajšej strane sú bežné. Myslite na správne vrstvenie, t. j. v bunde by ste sa mali cítiť pohodlne, aj keď máte pod ňou ďalšie dve alebo tri vrstvy (funkčné tričko, dres atď.).

Mnohé parametre budú podobné ako pri cyklistickom drese. Strih zodpovedá polohe pri jazde na bicykli, takže je vzadu predĺžený, aby sa zabránilo odhaleniu bokov pri predklone cez riadidlá. Vynikajúcou vlastnosťou v porovnaní napríklad s klasickou bundou je neporovnateľná skladnosť. Tenšie bundy a vesty budete môcť ľahko zložiť do tašky na bicykel.

Typ búnd

V obchode nájdete niekoľko typov cyklistických búnd, ktoré si môžete vybrať podľa toho, na čo ich chcete používať. Niektoré sú lepšie na mráz, iné na dážď.

Typ

Vlastnosti

Plášť

– ochrana najmä pri silnom daždi na niekoľko desiatok minút

– nepremokne, ale je nepriepustný a pot sa nemôže dobre odparovať a zaparíte sa

– nezahreje

– nízka cena

Vetrovka

– vynikajúca ochrana proti vetru

– dobrá priedušnosť

– nízka cena

– bez zateplenia (pri nižších teplotách je potrebné vrstviť, t. j. pod vetrovku si dať napríklad flísovú mikinu)

Bunda s membránou

– dobre zahrieva v miernom chlade

– vodotesná membrána dokáže ochrániť pred ľahkým dažďom

– príjemné materiály, ľahké a priedušné

– za kvalitnú bundu s membránou si priplatíte

Zimná bunda

– použitie najmä v zime v mrazivých teplotách

– priedušná, ale z vnútornej strany je vybavená zatepľovacou vrstvou (napr. flís)

– môže mať aj kapucňu

Pri kúpe cyklistickej bundy sa zamerajte aj na rôzne funkcie, ktoré môžu zvýšiť pohodlie pri nosení. Skontrolujte, či má bunda vodoodolný krytý zips, nepremokavé lemy rukávov, utesnené švy a dobrý je aj silikónový pásik na vnútornej strane spodnej časti, vďaka ktorému sa bunda nevyhŕňa. Samozrejmosťou sú už spomínané reflexné prvky a určite oceníte podšité vrecká alebo náprsné vrecko na zips.

Pohlavie

Rovnako ako v prípade dresov sa bundy delia na pánske (unisex) bundy a dámske alebo detské modely. Pánske modely znamenajú menej krikľavé vzory, tmavšie farby a podobne. V dámskom oblečení nájdete svetlejšie farby, prevažne odtiene ružovej, červenej a podobne.

Detské bundy sú ešte farebnejšie a majú motívy, ktoré sa deťom páčia a môžu ich motivovať k jazde na bicykli.

Zateplenie

Ako už vyplýva z textu, cyklistické bundy môžeme rozlíšiť aj podľa ich hrejivosti, t. j. ako veľmi nám pomáhajú pohodlne prekonávať aj nízke teploty. Primárne ich môžeme rozdeliť na bundy so zateplením a bez. Bundy bez zateplenia sú ľahké, skladné a vhodné najmä proti vetru a slabému dažďu v miernych podmienkach.

V prípade búnd so zateplením môžeme všeobecne riešiť stupeň hrejivosti:

  • slabšia hrejivosť – do miernych podmienok a pre cyklistov, ktorí často netrpia chladom, dobrý odvod potu,
  • stredná hrejivosť – lepšia tepelná izolácia a hrubší materiál, stále zachovaná priedušnosť (kombinácia materiálov s rôznou priedušnosťou),
  • silná hrejivosť – vhodné do chladných podmienok (zimné cyklistické bundy), dobrá termoizolácia, hrubý materiál (merino alebo flís) s miestami na vetranie (chrbát).

Je dôležité si uvedomiť, že každé telo sa pri rôznych teplotách správa inak. Človek sa začne rýchlo potiť a produkuje veľa tepla, takže nepotrebuje hrubú teplú vrstvu. Na druhej strane, niektorí ľudia budú spokojní s riadnym zateplením. Vždy sa odporúča mať viacero vrstiev, aby ste mohli ľahko reagovať na zmeny teploty.

Vesty

Parametre cyklistických viest sú prakticky veľmi podobné parametrom búnd. Ide len o to, že vesty sú bez rukávov, takže sú vo všeobecnosti vhodnejšie do miernejších podmienok, kde teplota neklesá k nule. Vesty sú dobré na jazdu v horách, keď stúpate na vrchol, veľa sa potíte, ale čaká vás dlhý zostup, počas ktorého by ste rýchlo vychladli a stuhli. Stačí si vestu rýchlo obliecť a dole ju opäť vyzliecť.

Výhody viest sa preto opäť zameriavajú na odolnosť proti vetru a prípadne dažďu. Niektoré sú teplejšie, iné slúžia len ako ochrana pred vetrom. Nájdete tu priedušné vesty s membránami, rôznymi hrejivými vrstvami, stačí si vybrať, čo potrebujete. Samozrejmosťou je cyklistický strih (predĺžená zadná časť) a rozdelenie na dámske, pánske a detské modely.

Vesty môžete určite používať ako jednu z viacerých vrstiev, ktoré si môžete podľa potreby obliekať a vyzliekať, aby vyhovovali vášmu tepelnému komfortu. Veľkou výhodou je dobrá skladnosť.

Cyklistické nohavice a sukne

Ak ste investovali do dobrého cyklistického dresu, určite by ste sa mali poobzerať po kvalitných nohaviciach. Tie majú jednu dôležitú vlastnosť, ktorou je špeciálna výstelka – vložka. Je navrhnutá tak, aby maximalizovala komfort jazdy. Verte, že s cyklistickými nohavicami výrazne znížite nepríjemné pocity na druhý deň ráno po jazde, keď sa vám ťažko hýbe odretý zadok.

Môžete si tiež vybrať z rôznych typov nohavíc, či už ide o dĺžku, strih, alebo napríklad stupeň zateplenia, ak hľadáte zateplený model. Kvalitné cyklistické nohavice sú vyrobené z vetruodolných a zároveň priedušných funkčných materiálov so schopnosťou transportovať pot na povrch a s antibakteriálnou úpravou vložky, vďaka ktorej vás nebude otravovať nepríjemný zápach.

Často používaným materiálom je strečový polyester, ktorý sa rozťahuje v štyroch smeroch, aby sa dobre prispôsobil telu. Nohavice sa skladajú z niekoľkých vzájomne prepojených častí, t. j. z panelov. Čím viac panelov, tým lepšie vám nohavice sadnú a nebudú sa rôzne posúvať, čo by mohlo podráždiť vašu pokožku pri dlhších jazdách. Určite sa oplatí vyhotovenie nohavíc s plochými alebo lepenými švami, ktoré by tiež mohli odierať pokožku.

Vložka

Jedným z problémov pri jazde na bicykli je, že príliš dlhé sedenie na sedle spôsobuje, že telo trpí, pretože oblasti okolo sedacích kostí nie sú dostatočne prekrvené. To môže priniesť aj dosť nepríjemné zdravotné problémy. Vložka cyklistických nohavíc je navrhnutá tak, aby čo najviac eliminovala negatívne účinky. Vložky pre dámy a pánov sa líšia a rešpektujú anatomické rozdiely.

Nohavice možno rozdeliť aj podľa toho, akú hrubú vrstvu vložky daný model má. Hrubšie vložky používajú skôr rekreační cyklisti, zatiaľ čo pretekári majú skôr tenšie vložky. Rozdiel môže byť aj v tom, či je vložka všitá dovnútra, alebo sa dá vybrať a napríklad vymeniť. Niektoré nohavice sa preto môžu používať na iné športy bez vložky.

Ako sme už spomenuli, antibakteriálna úprava výstelky je tiež príjemná, pretože musí absorbovať veľa potu, ktorý by bez tejto úpravy mohol byť dosť zapáchajúci. Materiál vložiek by mal byť dobre odvetraný, aby sa v nich nehromadil pot. Nezabúdajte, že cyklistické nohavice sa nosia bez spodnej bielizne, ktorá sa môže počas jazdy rôzne zvlniť a spôsobiť odreniny a otlaky.

Typy

Rozdiely medzi cyklistickými nohavicami možno nájsť najmä v ich dĺžke. Podľa toho môžeme rozlíšiť nasledujúce:

  • krátke cyklošortky – do teplého počasia, končia na stehnách, dámske šortky bývajú o niečo kratšie ako pánske,
  • trojštvrťové – dlhší strih, vďaka ktorému sú zakryté aj kolená, udržuje ich v teple, čo je užitočné najmä v chladnejšom počasí na jar alebo na jeseň,
  • dlhé cyklistické nohavice – najmä pri nízkych teplotách v zime spolu s návlekmi zakrývajú celú nohu a zaisťujú tepelný komfort.

Ďalším atribútom, podľa ktorého si môžete vybrať nohavice, je ich strih:

  • priliehavé elastické nohavice – obopínajú nohy, ideálny je elastický polyester, ktorý sa rozťahuje do všetkých smerov, niektorí nemusia mať radi priliehavé oblečenie a uprednostňujú voľnosť, dobré elastické nohavice budú mať na leme silikónový pásik, ktorý vďaka svojej priliehavosti k pokožke zabezpečí, že sa nohavice nevyhrnú,
  • voľné nohavice – menej časté, ale určite si nájdu svojich priaznivcov, vyzerajú skôr ako klasické nohavice alebo šortky, majú vložku, ktorá je buď všitá, alebo sa dá vybrať, často sa používajú na zjazd a podobne, môžu byť vyrobené zo špeciálnych materiálov, ktoré lepšie odolávajú predratiu, majú praktické vrecká na drobnosti.

Tretím znakom, podľa ktorého môžeme klasifikovať nohavice na bicykel, je to, či majú alebo nemajú traky. Nohavice bez trakov majú klasický strih a sú jednoduchšie. Ak majú traky, rozšírená časť strihu je priamo spojená s nohavicami a pokrýva väčšiu plochu, najmä v bedrovej časti chrbtice. Samotné traky sa potom nosia na ramenách cyklistu tak, aby všetko dobre priliehalo k telu. Za negatívum sa dá brať, že sa z nohavíc horšie dostáva, ak si chcete rýchlo odskočiť.

Nohavice s trakmi sú vhodné pre cyklistov, ktorí rýchlo prechladnú na chrbte alebo majú iné zdravotné problémy. Traky sú zvyčajne vyrobené zo sieťoviny, aby sa cyklista v lete zbytočne neprehrieval. Stretnete sa však aj so zateplenými nohavicami s trakmi, kde bude výraznejšia hrejivá vrstva.

Veľkosť

Rovnako ako pri výbere cyklistického dresu buďte opatrní aj pri výbere veľkosti nohavíc. Výrobcovia majú tabuľky veľkostí, ktoré môžete použiť konkrétne pre pánske a dámske modely. Nohavice sa dodávajú v klasických konfekčných veľkostiach (S, M, L atď.), ktoré sa líšia šírkou pása a šírkou a dĺžkou nohavíc.

Ak si však nie ste istí veľkosťou, odporúčame vám vyskúšať si cyklistické nohavice v predajni. Najmä pri elastických modeloch je dôležité, aby všetko sedelo tak, ako má.

Hrejivosť

To, ako vám bude v cyklistických nohaviciach teplo, závisí vo veľkej miere od ich dĺžky. Na leto sú, samozrejme, vhodnejšie šortky, zatiaľ čo na zimu sa odporúčajú dlhé nohavice. Vo všeobecnosti však nohy trpia chladom menej ako trup, takže sa môže stať, že budete jazdiť v bunde, ale budete mať na sebe len cyklistické šortky, pretože nohy sa počas cvičenia dobre zahrejú.

Na hrejivosť má však vplyv aj materiál, z ktorého sú nohavice vyrobené. Rovnako ako pri bundách alebo dresoch si môžete vybrať nohavice bez hrejivej vrstvy, ktoré slúžia len ako ochrana proti vetru a odvádzajú pot na povrch.

Zateplené nohavice sú vyrobené z hustejšieho materiálu, ktorý má aj termoizolačné vlastnosti. Opäť si musíte vybrať vhodný model s dobrou úrovňou hrejivosti pre dané počasie a teplotu. Pri nohaviciach do chladného počasia je dobré zvoliť o niečo väčšiu veľkosť, aby ste si pod ne mohli obliecť napríklad vrstvu funkčnej spodnej bielizne.

Ostatné funkčné prvky

Ak si odmyslíme vyššie spomenuté vychytávky, ktoré sa môžu objaviť na cyklistických šortkách, ako sú antibakteriálna výstelka, ploché švy, hrejivá vrstva, silikónový pás proti vyhrňovaniu nohavíc a podobne, môžeme spomenúť ešte ďalšie prvky zlepšujúce zážitok z jazdy.

Najmä na voľných nohaviciach môžete využiť rôzne vrecká a pútka na drobnosti, aby ste si nemuseli brať batoh. Najmä pri jazde v tme, daždi alebo hmle potrebujete výrazné reflexné prvky, aby ste upútali pozornosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

Vítané sú kombinácie materiálov s rôznou schopnosťou odvetrávania. Na miestach, kde sa najviac potíte (napríklad pod kolenami), je vhodná veľmi priedušná vrstva. Pri dlhších nohaviciach môžete cez nohy použiť aj návleky na nohy, ktoré zabránia vyhrňovaniu nohavíc a tiež zabránia nepríjemnému ovievaniu členkov a lýtok studeným vetrom.

Cyklistická sukňa

Dámy sa pri výbere oblečenia nemusia spoliehať len na nohavice. Pomerne obľúbené sú aj sukne. Klasické cyklistické šortky pravdepodobne zostanú hlavnou doménou cyklistiek, ktorým ide predovšetkým o výkon, ale ak vám záleží na móde a na tom, ako budete na bicykli vyzerať, sukňa môže byť veľmi zaujímavou voľbou.

Cyklistické sukne sa môžu líšiť, ale často sú kombináciou upravených cyklistických šortiek s výstelkou, po ktorých nasleduje rozšírená časť materiálu. V skutočnosti zakrýva šortky, takže všetko vyzerá ako jeden celok. Obe časti sú buď zošité, alebo fungujú ako dva samostatné kusy, ktoré sa dajú používať aj samostatne. Môžu byť spojené suchým zipsom a podobne.

Treba spomenúť, že cyklosukňa je vhodnejšia na ľahkú jazdu po ceste alebo v miernom teréne na cyklotrase a podobne. Hlavnou vecou je, že v ostrejšom teréne musíte častejšie meniť polohu na bicykli, stáť v pedáloch alebo častejšie zosadať, ale sukňa by sa mohla nepríjemne zachytiť o sedlo. Preto vám napríklad na terénnu horskú cyklistiku odporúčame vybrať si klasické cyklošortky.

Ostatné oblečenie a vybavenie

O hlavných častiach cyklistického oblečenia sme sa už zmienili, to však nie je všetko. Ak chcete mať kompletný cyklistický outfit, môžete sa poobzerať po ďalších kúskoch oblečenia, vďaka ktorým sa budete v sedle cítiť ešte lepšie.

Príjemnejší zážitok z jazdy na bicykli vám môže zabezpečiť napríklad dobre zvolená funkčná bielizeň, cyklistické rukavice alebo vhodné ponožky, návleky atď.

Funkčná spodná bielizeň

Spolu s cyklistickým dresom môžeme použiť funkčnú bielizeň. Dokonca aj samotný dres alebo nohavice majú schopnosť odvádzať pot na povrch materiálu. Funkčnú bielizeň potom môžete použiť pri vrstvení v chladnejších podmienkach, vždy by mala byť prvou vrstvou priamo na pokožke. Vďaka priedušnosti a špeciálnej konštrukcii vlákien sa pot dostáva preč od tela, rozpúšťa sa na povrchu a môže sa ľahko odparovať. Cyklista je viac-menej v suchu a nehrozí mu rýchle podchladenie.

Najbežnejšie materiály sú:

  • polyester
  • polypropylén
  • merino vlna, bambusové vlákna, prímes striebra (antibakteriálne účinky).

Napríklad bavlna nie je vhodná na funkčnú bielizeň , pretože do seba nasáva vlhkosť a pri jazde na bicykli mokré oblečenie rýchlo prefúkne a je nám zima. Polyester a iné materiály sú z tohto hľadiska výhodnejšie. Okrem toho sa funkčná bielizeň vyrába aj s antibakteriálnou úpravou, takže sa pri prepotení redukujú rôzne pachy.

Vždy ide o dosiahnutie kompromisu medzi odvodom vlhkosti a udržaním tepla. Preto sú k dispozícii rôzne typy spodnej bielizne v závislosti od počasia – letná bielizeň, pri ktorej sa kladie dôraz na odvod potu a vetranie, a bielizeň s rôznym stupňom hrejivosti, pri ktorej je dôležitejšie udržanie tepla. Samozrejme, svoju úlohu zohráva aj intenzita výkonu.

Rukavice

Cyklistické rukavice plnia funkčnú a ochrannú úlohu. Povrch dlane so špeciálnym priliehavým materiálom zabráni skĺznutiu ruky z riadidiel a vďaka rôznym mäkkým výstelkám dokáže dobre eliminovať nepríjemné otlaky, ktoré môžu znížiť citlivosť prstov. Čo sa týka ochrany, rukavice určite pomôžu proti odreninám pri páde na štrk a podobne, pretože človek má tendenciu padať najprv na dlane. Chránia tiež vaše ruky a prsty pred chladom.

Je dôležité vybrať si správnu veľkosť rukavíc. Výrobcovia ponúkajú veľkostné tabuľky, ktoré vám pomôžu vybrať najlepší model pre vás, často je potrebné zmerať buď šírku dlane, jej obvod, dĺžku dlane atď. Jednotlivé postupy sa líšia. Môžete sa orientovať aj podľa konfekčných veľkosti (S, M, L…), ale len ak viete, že vaša ruka nie je abnormálne veľká alebo malá. Určite je však dobré vyskúšať si rukavice priamo na sebe.

Rovnako ako predchádzajúce časti cyklistického oblečenia, aj rukavice možno rozdeliť do niekoľkých kategórií:

  • dĺžka rukavíc – môžete si kúpiť buď rukavice, ktoré pokrývajú len dlane a prvý článok prstov, alebo sú k dispozícii aj rukavice s celými prstami; prvá možnosť je vhodná na leto, pretože v krátkych rukaviciach sa vám ruka tak veľmi nepotí a máte lepší cit pri radení, brzdení, ovládaní telefónu atď; dlhé rukavice (teplé) sú vhodnejšie do chladnejšieho počasia a tiež sa zvyknú používať v ťažšom teréne kvôli riziku pádu,

  • štýl jazdy – na cestnú cyklistiku sú vhodné krátke rukavice s dobrou výstelkou, na horskú cyklistiku je lepšie mať lepší cit na riadidlách, a teda menej výstelky, v závislosti od náročnosti terénu je tiež dobré vyberať medzi krátkymi a dlhými rukavicami, napríklad na zjazd je dobré mať špeciálne rukavice na celé prsty, kde je zosilnená ochrana vonkajšej časti ruky,
  • hrejivosť – krátke rukavice sú zvyčajne hlavne priedušné a nemajú zateplenie, pretože cyklisti v nich jazdia hlavne v lete; na zimu je dobré vybaviť sa zateplenými dlhými rukavicami, ktoré sú špeciálne prispôsobené tak, aby sa dobre držali na riadidlách,
  • pohlavie a vek – v zásade nie sú veľké rozdiely medzi pánskymi a dámskymi rukavicami, tie druhé môžu mať užší strih a prípadne iné farby v súlade s farbami žien; rozdiel je v detských rukaviciach, ktoré ešte viac dbajú na dobrú ochranu detských rúk, keďže je u nich väčšia pravdepodobnosť pádu a poškriabania, a sú tiež pestrejšie.

Okrem správneho typu rukavíc pre vaše potreby sa môžete zamerať aj na malé vylepšenia a úpravy, ktoré ešte viac zlepšia pohodlie pri držaní riadidiel a cyklistike všeobecne:

  • gélové výstelky – pohodlnejší mäkký úchop riadidiel, dobrý je anatomický tvar, ktorý sa presne prispôsobí dlani a eliminuje otlaky a stratu citu,
  • silikónové prúžky – protišmyková úprava na dlani, pevnejší úchop,
  • froté plochy – miesto na chrbte rukavice na utieranie potu z čela a tváre,
  • možnosť ovládania smartfónu – špeciálne miesto na konci prstov dlhých rukavíc, ktoré umožňuje prácu na displeji telefónu,
  • reflexné prvky – nie sú také dominantné, ale reflexné prvky sa pridávajú aj do rukavíc pre lepšiu viditeľnosť v premávke,
  • pútko medzi prstami – pomôcka na ľahké vyzliekanie rukavíc, medzi prstami je krátke očko, do ktorého môžete zasunúť prsty druhej ruky a rukavicu ľahko stiahnuť,
  • remienok na zapnutie – najbežnejší systém zapínania na ruku, pri ktorom je na zápästí remienok so suchým zipsom, ktorý sa dá podľa potreby zapnúť na konkrétne zápästie.

Návleky

Zima, ostré slnko, vietor, proti tomu všetkému môžete sa na bicykli môžete brániť s dobrými cyklistickými návlekmi. Používajú sa najmä ako ochrana pred vetrom a chladom, ale nie sú zlé ani pred ostrým slnkom, keď by ste si mohli popáliť ruky. Môžete si zaobstarať návleky na rôzne časti tela, ale musíte si vybrať správnu veľkosť a správny anatomický tvar, aby sa neposúvali, nevyhŕňali alebo neškrtili. Výhodou je skladnosť.

Každopádne je dobré, ak majú rukávy na vnútornej strane silikónové pásiky, ktoré zabraňujú ich vyhrnutiu. V závislosti od účelu, na ktorý sa používajú, môžeme hľadať buď zateplené návleky, alebo modely vyrobené z priedušných funkčných materiálov do tepla, prípadne modely s nepremokavou vrstvou. Je dobré, ak sú panely spojené plochými švami, aby nedráždili pokožku. K lepšej viditeľnosti prispievajú aj reflexné prvky. K dispozícii sú rôzne farebné kombinácie.

A aké návleky si môžete zaobstarať pre svoj bicykel?

  • na ruky – ochrana proti chladu, vetru a prípadne aj proti ostrému slnku, spolu s dresom s krátkym rukávom sú ruky chránené až po zápästie alebo rukavice,
  • na nohy – v kombinácii s cyklistickými šortkami sú celé nohy zakryté až po obuv, predná strana dobre odoláva vetru, zadná strana môže byť priedušnejšia, môžu nahradiť dlhé cyklistické nohavice,
  • na kolená – chránia kĺb, spodnú časť stehna a hornú časť lýtka, najmä pre cyklistov, ktorí trpia rýchlym prechladnutím a bolesťami kolien, zároveň dokážu udržať kĺb v teple,
  • na tretry/obuv – špeciálna ochrana prekrývajúca cyklistickú obuv, ktorá zabraňuje prefúkaniu cez šnúrky, upínací mechanizmus alebo okolo členka, často sa rozširuje od obuvi tesne nad členkom, kde sa môže pripevniť k dlhým cyklistickým nohaviciam alebo návlekom na nohy, zapína sa na suchý zips alebo klasický kovový zips, prípadne sa len pretiahne cez obuv, v spodnej časti majú otvor prispôsobený na jazdu s nášľapnými pedálmi.

Ponožky

Áno, aj tento detail môžete riešiť ako cyklista. Ak chcete skutočný komfort, existuje niekoľko vlastností, ktoré môžu zlepšiť zážitok z jazdy. Je dôležité, aby ponožky boli priedušné a dobre odvádzali pot. Najmä pri dlhších jazdách je veľmi dôležité, aby mali ploché švy, pretože pri klasických ponožkách sa vám v obuvi tvoria pľuzgiere a odreniny.

Ponožky dostávajú poriadne zabrať najmä v tesných tretrách. Takže na určitých miestach (špička, päta, priehlavok) musia byť spevnené, aby sa nepredrali. Samozrejme, ponožky si môžete opäť vybrať podľa počasia. V lete sú lepšie ponožky, najmä čo najpriedušnejšie, v zime sú lepšie ponožky, ktoré lepšie zahrejú. Najmä po vyzutí obuvi vás poteší, ak majú ponožky antibakteriálnu úpravu (prímes bambusu, striebra atď.), ktorá znižuje zápach.

Šatky a čiapky

V tomto prípade ide o skutočnú maličkosť v celom cyklistickom vybavení. Šatky a čiapky sa používajú najmä proti vetru a v chladnom počasí. Opäť nezabudnite na dobrý pomer medzi priedušnosťou a hrejivosťou materiálu. So šatkami a čiapkami môžete ľahko bojovať aj proti nepríjemnému potu, ktorý vám steká z čela.

Často toto vybavenie dostanete aj pri kúpe cyklistických prilieb, čo je výhodou, pretože obe budú pri nosení kompatibilné. Pri nižších teplotách je určite užitočný aj nákrčník.

Ukázať cyklistické oblečenie

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov