Letné športy v záhrade, na chalupe aj doma: Čo si zahráte vy?

Petr Pohůdka

12.5.2024 • 4 min čítania

Leto praje športu vo všetkých jeho podobách. Aktívny oddych nemusí nevyhnutne znamenať návštevu futbalových ihrísk, tenisových kurtov, atletických oválov a iných športových zariadení. Športovať môžete aj doma v záhrade alebo v parku. Aké športy sa dajú vykonávať v domácich podmienkach?

Po čom siahnete ako po prvom? Po rakete na stolný tenis, bedmintonovej rakete alebo futbalovej lopte? Záhradné zápasy čakajú.

Lenivý tenis

Nestarnúca klasika, ktorá baví už niekoľko generácií. Potrebujete len dve základné rakety a loptičku. Lenivý tenis sa zvyčajne hrá s molitanovou loptičkou, takže sa nemusíte obávať, že pri nevydarenom údere rozbijete okno alebo skleník. Vďaka mäkkej loptičke si môžete zapinkať, aj keď nemáte súpera. Potrebujete len rovnú stenu, ktorá vám bude vracať loptičku.

Rovnako ako pri klasickom tenise si otestujete svoju obratnosť, koordináciu a reakčné schopnosti – ale v trochu voľnejšom tempe. Ak chcete posunúť záhradné pinkanie na vyššiu úroveň, môžete si zaobstarať sieť, vytvoriť improvizované čiary a zahrať si na body.

Vybaviť sa na tenis

Bedminton

Svižnejší bratranec lenivého tenisu. Bedminton si môžete opäť zahrať vo voľnom režime bez ihriska a v športovejšom štýle so sieťou a čiarami. Ani vybavenie sa príliš nelíši, vystačíte si so základnými bedmintonovými raketami a loptičkami. Na použitie v záhrade oceníte praktické bedmintonové sety.

Bedminton v jeho záhradnej podobe je pomerne jednoduchý a môže ho hrať každý bez ohľadu na vek alebo úroveň fyzickej zdatnosti. Vďaka tomu sa do športovania môže ľahko zapojiť celá rodina. Pri plánovaní rodinného turnaja si nezabudnite overiť veterné podmienky. Silný vietor vám hru značne skomplikuje. V podobných prípadoch si vyberte skôr speedminton. Speeder (loptička na speedminton ) je voči vetru oveľa odolnejší.

Ukázať vybavenie na bedminton

Stolný tenis

Do tretice raketový šport. Stolný tenis je tiež osvedčená záhradná klasika. Hlavnou nevýhodou sú vyššie počiatočné náklady. Okrem rakiet a loptičiek si musíte kúpiť aj pingpongový stôl, ktorý vás v základnej verzii vyjde asi na 5- až 10-tisíc korún. Ostatné náklady spojené s raketami, loptičkami a sieťkou sa pohybujú v stovkách korún.

Stolný tenis môžete hrať vo dvojici alebo v štvorici. Pri väčšom počte hráčov môžete vyskúšať obľúbenú obiehačku. Rovnako ako pri bedmintone (a lenivom tenise) si však dávajte pozor na vietor.

Vybaviť sa na stolný tenis

Basketbal

Vo veternom počasí je čas siahnuť po ťažších loptách, napríklad basketbalovej. Samozrejme, v záhrade si nezahráte piati na piatich, ale veľa zábavy si užijete len s loptou a basketbalovým košom. V ponuke nájdete kompletné sety s nastaviteľným stojanom alebo si môžete vybrať len dosku s košom a pripevniť ju napríklad na garáž.

Dôkladne si premyslite umiestnenie koša – basketbalová lopta už dokáže napáchať veľa škody. Ak nájdete vhodné miesto, užijete si v záhrade hru jeden na jedného alebo obľúbenú vyraďovačku. V tejto hre hádžete loptu z vybraného bodu na kôš. Kto hod premení, postupuje do ďalšieho kola. Vyhráva hráč, ktorý zostane posledný.

Ukázať vybavenie na basketbal

Hádzanie všetkých druhov

Voľný čas si môžete užívať v podstate s akoukoľvek loptou – hádzanárskou, rugbyovou či napríklad volejbalovou. Konkrétnu aktivitu si môžete vždy prispôsobiť typu lopty. Medzi klasické hry patria prehadzovaná, vybíjaná alebo hádzanie na terč. Vo dvojici si vystačíte s obyčajným hádzaním, ktoré si môžete sťažiť napríklad hádzaním slabšou rukou. Vašej fantázii sa medze nekladú, pravidlá vo vašej záhrade určujete len vy.

Medzi deťmi je veľmi obľúbený aj catch ball, pri ktorom sa lopta chytá pomocou tanierov so suchým zipsom. Letnú pohodu v záhrade vám spríjemní aj ľahký petanque. Ak si chcete na chvíľu oddýchnuť od všetkých lôpt a loptičiek, stavte na frisbee. Okrem bežného hodu bekhendom sa pokúste zdokonaliť aj hod lietajúcim tanierom s forhendom, alebo tzv. overhead (hodom nad hlavou).

Ďalšie vybavenie na záhradné športy

Futbal

Futbal je fenomén a nemôžeme ho vynechať zo zoznamu „záhradných športov". Celosvetovú popularitu si získal aj vďaka tomu, že na jednoduchý tréning potrebujete len futbalovú loptu. Pri nácviku kľučiek, práce nôh alebo presnosti streľby dokonca nepotrebujete ani iných hráčov. Rôzne tréningové pomôcky – ako sú kužele, označovacie podložky alebo figuríny – vám môžu pomôcť zlepšiť vaše individuálne zručnosti.

Samozrejme, s väčším počtom hráčov si môžete užiť viac zábavy. S malými prenosnými bránkami si môžete v záhrade vytvoriť improvizované ihrisko a zápas sa môže začať!

Vybaviť sa na futbal

Joga a posilňovanie

Ak máte záhradu, bolo by hriechom zavrieť sa v letných mesiacoch do vydýchanej telocvične alebo fitnescentra. Môžete cvičiť v oveľa zdravšom prostredí na čerstvom vzduchu. Takáto ranná joga má svoje čaro a dodá vám energiu na celý deň. Potrebujete len jogamatku a pohodlné oblečenie.

Chcete sa venovať náročnejšiemu cvičeniu namiesto upokojujúcej hodiny jogy? Svoje telo môžete precvičiť aj bez posilňovacích strojov. Môžete si naplánovať pestrý tréning vonku, napríklad s kettlebellom alebo činkami.

Výbava na jogu Výbava na posilňovanie

Relax po športe

Po športe, samozrejme, prichádza čas zaslúženého odpočinku. Záhradný relax si spríjemníte v hojdacej sieti, v závesnom kresle alebo na piknikovej deke. Na druhej strane, deti sa nemôžu nabažiť malých nafukovacích bazénov. Vo väčších modeloch sa s nimi môžu v horúcich dňoch ochladiť aj dospelí.

Ak by ste sa chceli inšpirovať niekoľkými ďalšími tipmi na hry pre deti, nájdete ich v ďalšom článku.

Vybaviť sa na leto

Páčil sa článok?

Petr Pohůdka

Športový nadšenec, milovník cestovania a fotografovania