Beh bez bolesti: Ako predísť bolesti chodidla a ako ju liečiť?

Eva Latislavova

22.3.2024 • 2 min čítania

Mnohých bežcov trápi bolesť chodidla. Patríte medzi nich? Nie ste sami! Postihuje bežcov začiatočníkov aj bežcov-matadorov. My sa pozrieme na to, ako sa jej zbaviť aj ako sa jej vyhnúť, ešte skôr ako sa vôbec objaví.

Bolesť chodidla je spôsobená preťažením a následným mikropoškodením plantárnej fascie. To je šľacha idúca od päťovej kosti ku všetkým prstom. Keď túto fasciu nadmieru zaťažujete, stráca elasticitu. Potom v nej vzniknú buď mikrotrhlinky, ktoré sa zavápnia a fascia je potom ešte menej pružná a o to viac bolí, alebo telo zavápni úpon fascie k päťovej kosti a vznikne nepríjemná päťová ostroha.

Prečo niekoho takáto komplikácia postihne a niekoho nie? Určite závisí na bežeckom štýle aj na stave celého pohybového aparátu. Ak počas behu prudko dupnete, zvyšujete pravdepodobnosť vzniku bolesti chodidla. Druhou príčinou môže byť tvrdá obuv, ktorá nedovolí správne prehnúť chodidlo.

Ako na bolesť chodidla

Ako pri všetkom, lepšia je prevencia. To znamená o chodidlá starať sa. A to zvlášť, ak beháte v náročnejších terénoch. Ako na to?

Je dobré masírovať nohu, uvoľňovať svaly a väzy, mobilizovať kĺby nohy. Tiež protiahnuť svaly chodidla aj nártu, teda flexory aj extenzory, a udržiavať dobrý pohybový rozsah v členku a pružnú achilovku.

A keď už to bolí? Odporúčam solnú kúpeľ nohy a následné premasírovanie, precvičenie a uvoľnenie nohy. Určite by som skontrolovala aj „vyššie poschodia“, teda lýtko, úpony svalov stehna, panva.

Výborné na regeneráciu aj rekonvalescenciu sú kompresívne podkolenky. Zlepšia cirkuláciu krvi aj lymfy, a preťažené miesto sa lepšie zbaví odpadových látok. Veľkou pomocou (a je to veľmi príjemné) je aj tejpovanie chodidla.

S chladením opatrne

Mnohé zdroje odporúčajú časté chladenie. Ja osobne som skôr proti. Ak je niečo ztuhnuté, skrátené, chlad spôsobí ešte väčšie zatiahnutie. Možno je to myslené ako prostriedok na potlačenie zápalu, ale v tomto prípade sa nejedná o zápal v pravom slova zmysle. Zápal je spôsobený preťažením, áno, ale to už by ste vôbec nemohli chodiť. Preferujem určite vyššie uvedené techniky. Z fyzioterapeutických postupov je vhodný napŕiklad ultrazvuk.

Prajem vám ľahký a pružný krok.

Vybaviť sa na behanieBlog Beh bez bolesti - ďalšie články

Páčil sa článok?

Eva Latislavova

Fyzioterapeutka kombinujúca rôzne prístupy v celostnej terapii, bežkyňa