Zemeguľa alebo palacinka? S futbalovou loptou sa dá robiť hocičo

Redakcia Sportisimo

22.4.2024 • 1 min čítania ▸ 5 min videa

Aspoň trochu kopať do lopty vie snáď každý športovec. Chcete sa trochu odlíšiť? Naučte sa základné triky. O zemeguli ste už možno počuli, ale viete, ako vyzerá crossover, alebo palacinka? S pomocou profesionálneho freestylistu Honzy Webera si tieto triky osvojíte aj vy.

Základ je naučiť sa nožičky. Pri ich technike mnoho ľudí robí chyby. Správne by ste mali mať mierne povolený krk, hlavu nad loptou, pokrčené kolená a váhu držať primárne na špičkách. Lopty sa dotýkajte palcom a nevykopávate ju zbytočne vysoko. K najčastejším chybám patria kopy s natiahnutou nohou, pri ktorých stojíte na pätách, naviac v záklone.

Ako prvý trik si Honza vybral crossover. Ten prebieha v troch fázach. V prvej kopete loptu so spevneným priehlavkom kolmo hore. Behom druhej fázy rýchle vymeníte nohu, na ktorej stojíte a lopta vám preletí medzi nohami. Na záver už sa len odrazíte z pôvodnej výkopovej nohy a loptu opäť zasiahnete spevneným chodidlom –⁠ crossover je na svete.

Ďalší trik sa označuje ako palacinka. Začína vysokým výkopom, pri ktorom ide hore koleno. Následne urobíte úkrok nohou , na ktorej stojíte a výkopovú nohu pritlačíte vnútornou stranou k zemi tak, aby sa lopta odrazila od vonkajšej strany kopačky. Potom opäť plynule prejdete k nožičkám.

Robí vám problémy predstaviť si triky na základe slovného popisu? Pozrite sa radšej na video! Okrem nožičiek, crossoveru a palacinky vám Honza ukáže ešte zemeguľu – asi najznámejší freestylový trik. Na záver pridá aj pár trikov pre pokročilých, pri ktorých zapojíte tiež hornú polovicu tela.

Vybaviť sa na futbal

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov