Beckham: Výstavný seriálový gól

Petr Pohůdka

23.4.2024 • 3 min čítania ▸ 7 min videa

Aj keď možno netušíte, čo je to ofsajd, meno David Beckham, je vám určite dobre známe. Futbaloví fanúšikovia si určite vybavia precízne zahrané centre a priame voľné priame voľné kopy, čitatelia bulváru zase vzťah so slávnou speváčkou Victoriou Beckham. Po pozretí seriálu Beckham sa toho o známom páre dozviete ešte ďaleko viac.

Ak sa niektorému športovcovi podarilo prekročiť hranice svojho odvietvia a stať sa globálnou celebritou, tak Davidovi Beckhamovi. Bývalý anglický futbalista si udržuje popularitu aj mnoho rokov po ukončení svojej kariéry. Potvrdzuje to seriál Beckham, ktorý na konci minulého roku uviedol Netflix. Prečo by ste si seriál nemali nechať ujsť?

Vybaviť sa na futbal

Celý život pod drobnohľadom

Športových seriálov a dokumentov vzniká v poslední dobe veľké množstvo. Beckham ale tradične vybočuje. Bývalý futbalista sa v svetle reflektorov objavuje v podstate celý svoj dospelý život a v šoubiznise sa vie skrátka pohybovať.

Tvorci dokumentu šikovne skombinovali kapitoly zo športového aj súkromného života. Okrem futbalu dôjde napríklad na vzťahy s rodičmi, problémami so všadeprítomným bulvárom, boj s obsedantno kompulzívnou poruchou, alebo manželskou neverou. Seriál tak osloví aj divákov, ktorí dianie na zelenej tráve vôbec nezaujíma. Dokument Beckham má celkom štyri epizódy:

  • Výkop,
  • Červená karta,
  • Zlaté lopty,
  • Davidova motivácia.

Dĺžka epizód sa pohybuje medzi 66–77 minútami. Ak sa počas dlhých zemných večerov nudíte, rozhodne by ste mali dať „Becksovi“ šancu. Seriál je prekvapivo veľmi osobný a nechá vás nazrieť do bolestivých tráum a emócií jedného z najslávnejších športovcov všetkých dôb.

Robotnícka trieda s Rolls Roycem

Dokument naviac ponúka niekoľko vtipných momentov. Jedným z nich je rozhovor s manželkou Victoriou. Bývalá speváčka dievčenskej skupiny Spice Girls na začiatku popisuje, že pochádza z robotníckej triedy. Beckham s tým ale nesúhlasí a manželku vyzve, aby tvorcom povedala, akým autom ju otec vozil do školy. Ako sa neskôr ukáže, šlo o Rolls Royce.

Z videa sa okamžite stal hit a na svojich sociálnych sieťach ho na propagáciu seriálu využil aj Netflix.

Reakcia Beckhama je pochopiteľná. Zo slávneho páru je to práve on, kto pochádza z chudobných pomerov. Beckham vyrástol vo východnom Londýne v obyčajnej anglickej rodine – jeho matka bola kaderníčka a otec pracoval ako remeselník.

Náhľad do rodinného archívu

Dôležitou súčasťou seriálu sú dobové zábery a fotografie. Mnoho z nich dokumentaristom poskytol samotný Beckham. Niektoré zábery sa na verejnosti objavili úplne po prvýkrát. Dostatok priestoru dostanú tiež Beckhamovi rodičia, zmieňovaná manželka Victoria, ale aj ďalší priatelia, bývalí spoluhráči, alebo napríklad zástupcovia bulváru.

Réžie dokumentu sa chopil Fisher Stevens, ktorý stojí napríklad za oscarovou snímkou Zátoka. V poslednej dobe jste Stevensa mohli vidieť tiež ako herca v roli Huga v seriálu Boj o moc. Producentom série je John Battsek, držiteľ ceny Emmy za film Pátránie po Sugar Manovi.

Seriál sa okamžite po uvedení stal hitom a zaradil sa medzi najsledovanejšie tituly na Netflixe. Pozitívne ho hodnotia aj českí a slovenskí diváci. V populárnom hodnotení na ČSFD sa Beckham drží výborných 88 %.

Ohýbanie reality v prospech filmu?

Okrem nadšených divákov je ale nutné zmieniť aj hlasy kritikov. Tí upozorňujú najmä na ohýbanie niektorých faktov a prepisovania histórie. Vadí im napríklad z väčšej časti vymyslená nevraživosť fanúšikov Manchesteru United po nešťastnom MS v roku 1998, alebo zmienené bulvárne titulky informujúce o Beckhamovej nevere.

Prípadov, v ktorých si tvorcovia mierne prispôsobili realitu, je podľa všetkého viac. Britský list The Sunday Times ich vo svojom podrobnom fact-checkingu uvádza hneď šesť. Je ale nutné dodať, že nejde o fakty, ktoré by zásadne menili obrysy Beckhamovho príbehu. S podobnými nedostatkami naviac bojujú často aj ďalšie dokumenty. Tvorcovia skrátka neodolajú pokušeniu a niektoré udalosti kvôli atraktivite príbehu mierne upravia.

Zmienené drobnosti by vás od sledovania seriálu Beckham rozhodne nemali odradiť. Čaká vás detailná výpoveď globálna superstar s mnohými drsnými aj vtipnými momentami. Presvedčte sa v traileri!

Vybaviť sa na futbal

Zdroj: Netflix

Páčil sa článok?

Petr Pohůdka

Športový nadšenec, milovník cestovania a fotografovania