Máte dušu lovca pokladov? Hľadajte skryté kešky pri geocachingu

Daniel Černý

10.4.2024 • 8 min čítania ▸ 1 min videa

Niektorí ľudia sa radi nekonečne dlho túlajú po lese a stačí, keď sa prechádzajú prírodou. Niektorí z nás však radi chodia na prechádzky s konkrétnym cieľom. A ak nemáte čas ísť napríklad na výlet na hrad alebo zámok, fenomén geocachingu ponúka milióny takýchto cieľov.

Mesto, les, hory, budovy – geocaching sa nepýta. Táto populárna navigačná hra je založená na hľadaní skrytých schránok nazývaných cache, alebo kešky. Každá keška má svoje presné zemepisné súradnice, ktoré môžete nájsť pomocou GPS

Kešky sú s trochou zveličenia na každom kroku, na Slovensku ich nájdete tisíce!

Pomocou geocachingu môžete objavovať nové miesta alebo sa dozvedieť viac o zákutiach, lesoch či uliciach, o ktorých ste si mysleli, že ich už dávno poznáte. 

Vybaviť sa na geocaching – outdoorové oblečenie

Trochu histórie…

Začiatok tretieho tisícročia bol pre geocaching kľúčový. V máji 2000 bol signál GPS sprístupnený širokej verejnosti. Dovtedy v ňom bola zakódovaná umelá odchýlka, ktorá znemožňovala jeho civilné použitie. 

Takmer okamžite vznikol v USA samotný geocaching, vďaka presnejším navigačným súradniciam mohli jeho priekopníci ľahšie umiestňovať a nachádzať kešky. No o niekoľko desaťročí neskôr existujú na celom svete 3 milióny skrytých poštových schránok s ich špecifickým označením. 

Ako začať a čo potrebujem?

Nalákal vás už v úvode tento „GPS hon na poklady“? Verte mi, že dnes s tým môže začať takmer každý a prakticky okamžite. Môžete loviť ako jednotlivec, vo dvojici alebo s celou rodinou. Či už ste na výlete, na dovolenke alebo na služobnej ceste v cudzom meste. 

Kešky sú s trochou zveličenia na každom kroku, na Slovensku ich nájdete tisíce! Pozor však, nie každá keška sa nachádza priamo na súradniciach z webovej stránky, k niektorým sa musíte doplaziť alebo postupne dostať z východiskového bodu (viac nižšie).

Potrebujete len smartfón s mobilnými dátami a signálom GPS. Pred tým, ako sa vydáte na cestu, by ste sa mali zaregistrovať na stránke Geocaching.com, prípadne si môžete stiahnuť aplikáciu. Vyplňte svoje údaje, vymyslite si jedinečnú prezývku a môžete vyraziť. Na mape uvidíte najbližšie cache, ktoré môžete použiť na naplánovanie cesty. Keď sa vám geocaching začne páčiť, môžete investovať do sofistikovanejšej navigácie GPS.

Kešky by mali obsahovať ceruzku a tzv. log book, malý zápisník, zošit atď., do ktorého sa zapisujete, aby ste dokázali, že ste kešku skutočne našli. Potom môžete všetko potvrdiť v aplikácii alebo na stránke Geocaching.com. Do sekcie komentárov môžete pridať aj poďakovanie, informácie o tom, s kým ste kešku ulovili, atď. Pozor, niektoré menšie kešky nemusia mať ceruzku, preto je dobré si na lov priniesť vlastnú.   

Typy cache

Niekedy stačí prísť na miesto a hľadať schránku, niekedy vám ju správcovia kešiek nedajú vôbec zadarmo. Pozrime sa na základné typy kešiek, na ktoré sa môžete vrhnúť. Na webe alebo v aplikácii ich uvidíte vopred označené:

  • Tradičná – základná keška; stačí vyhľadať súradnice, ísť na miesto a hľadať.
  • Multi – tzv. „multina“; súradnice na webe vás dovedú na miesto s prvou keškou, ale navedú vás aj na ďalšie miesto; cieľom je dopracovať sa k finálnej keške, môže byť niekoľko medzizastávok.
  • Mystery – často sa označuje ako „mysterka“; na získanie kešky musí káčer, čo je slangový výraz pre človeka, ktorý sa venuje geocachingu, vyriešiť hádanku, získať finálne súradnice na základe informácií z opisu, alebo ho súradnice dovedú na miesto v blízkosti kešky, kde sú napríklad ukryté dôležité indície k hľadaniu.
  • Virtuálna a Earth – pri „virtuálky“ nehľadáte schránku, ale napríklad musíte nájsť nejaké informácie v okolí, prípadne urobiť fotografiu a poslať ju správcovi kešky, aby potvrdil váš nález (nové virtuálky sa už nezakladajú); Earth keška je založená na podobnom princípe, zvyčajne vás zavedie na nejaké zaujímavé miesto, najčastejšie geologické, opäť nehľadáte skrýšu, ale plníte zadanie tvorcu kešky (posielanie fotografie a pod.).

Keď sa s geocachingom zoznámite bližšie, zistíte, že existuje mnoho ďalších špeciálnych typov kešiek, možno spojených s inými hrami. Príležitostne káčeri vytvoria aj event cache, čo možno opísať ako kešku s cieľom stretnutia a prípadného spoločného lovu, diskusie, výmeny predmetov a podobne.

Niekoľko rád a pravidiel 

Pri geocachingu vždy dbajte na bezpečnosť. Žiadny ulovený poklad nestojí za vaše zdravie. Základné kešky sa nachádzajú na verejne prístupných miestach a ich popis vždy obsahuje informácie, ako je náročnosť terénu a podobne. Ich umiestnenie by nikdy nemalo porušovať miestne zákony. Skúste si dať pozor aj na to, aby vás pri love kešky nevidel žiadny mukel, ako sa označujú okoloidúci geocachingom nepobozkaní.

Počas hľadania narazíte na kešky rôznych veľkostí, v niektorých väčších schránkach nájdete okrem povinného logbooku aj rôzne predmety. Niektoré sú určené na výmenu, napríklad malé hračky, ktoré môžu motivovať aj tých najmenších členov výpravy. Nezabudnite však, že hodnota kešky by sa po vašej návšteve nemala znížiť, preto by ste do schránky mali vždy vložiť niečo s podobnou hodnotou výmenou za predmet.  

Zaujímavé sú tzv. travel bugy a geocoiny (geomince) s jedinečnými kódmi uvedenými na stránke geocaching.com. Za tieto predmety nemusíte do škatule nič vkladať, ale môžete im pomôcť splniť ich úlohu, ktorú nájdete v databáze. Úloha môže znieť „Chcem docestovať do Austrálie“ alebo „Chcem vymeniť čo najviac kešiek v horách“. Ak máte možnosť, môžete položky posunúť k ich cieľu. Potom tieto informácie pridajte do svojho online profilu.

Som na mieste! Ale nie je tu nič…

Ale je, hľadajte lepšie. Tvorcovia kešiek môžu byť pri skrývaní veľmi kreatívni, ale verte mi, že ak sa budete dostatočne snažiť, úspech vás neminie. A ak sa s tým trápite už naozaj dlho, zvyčajne nájdete pomoc v popise alebo vás môžu nasmerovať úspešní „káčeri“ v komentároch.

Schránky sú veľmi často ukryté na miestach, kde ich nepoškodí napríklad počasie. Ideálne je, ak sú skrýše vodotesné, preto sa často používajú typické uzatvárateľné škatuľky na potraviny (lock-lock). 

V profile kešky na webe alebo v aplikácii nájdete aj informácie o veľkosti schránky. Stretnete sa s nasledujúcimi informáciami:

  • Mikro (alebo nano) – veľmi malé kešky, napr. veľkosti škatuľky od fotografického filmu a pod.; častejšie na frekventovaných miestach; zvyčajne sa do nich zmestí len logbook a žiadne vymeniteľné predmety, travel bugy alebo geocoiny; na schovávanie a upevňovanie sa používajú magnety.
  • Malé – približne vo veľkosti malej škatuľky na jedlo, obsahujú log book, ceruzku a menšie predmety.
  • Stredné – veľkosť škatule na štandardnú porciu jedla, väčší objem na vymeniteľné a sledovateľné predmety.
  • Veľké – skutočná truhlica s „pokladom"; veľká škatuľa alebo debna, do ktorej sa ľahko zmestia knihy, veľké hračky atď.; veľká výzva na schovávanie. 
  • Iné (other) – keška, ktorá nemá štandardný tvar škatuľky a nezapadá do uvedených kategórií (napríklad: stará telefónna búdka, malý domček).

Okrem veľkosti patria medzi ďalšie dôležité parametre aj náročnosť a terén. Náročnosť súvisí so zložitosťou lovu, často musíte napríklad rozlúštiť šifru alebo je škatuľa naozaj dobre ukrytá. Hodnotenie terénu zas informuje o zložitosti cesty ku keške. Ak napríklad idete v skupine s deťmi, je dobré vyhnúť sa keškám v náročnom teréne. Môžu to byť skaly, hustá vegetácia, voda atď.    

Aplikácie pre geocaching

Existujú rôzne spôsoby, ako sa dostať ku geocachingu. Niektorí ľudia si radi zapisujú všetky informácie o keškách na papier alebo si ich vytlačia a potom sa riadia navigáciou GPS. Veľa práce vám uľahčí web Geocaching.com, ale najpohodlnejšie je používanie rôznych aplikácií pre geocaching v smartfóne. 

Oficiálnu aplikáciu Geocaching vytvorila spoločnosť Groundspeak a ponúka vám všetko potrebné v peknom jednoduchom dizajne. Za niektoré funkcie si však budete musieť priplatiť (mesačne alebo ročne), čo niektorých káčerov odradí. K dispozícii je verzia pre telefóny so systémom Android aj iOS.

Ak chcete preskúmať ďalšie aplikácie, môžeme vám odporučiť tieto dve pre rôzne operačné systémy:  

  • C:geo – veľmi populárna aplikácia pre Android, ktorá je úplne zadarmo a veľmi ľahko sa používa. Môže zobrazovať aj cache, ktoré sú v oficiálnej aplikácii uzamknuté a dostupné len za poplatok. Napríklad používanie offline máp je dobré, ale dizajn je trochu nedostatočný.&nbsp
  • Cachly – do veľkej miery vychádza z oficiálnej aplikácie, ale je k dispozícii len pre zariadenia so systémom iOS. Má pekný dizajn a kešky sa dajú ľahko filtrovať. Je to však platená aplikácia s jednorazovým poplatkom.

Určite však môžete preskúmať aj iné programy, ktoré vám otvoria dvere k dobrodružstvám pri geocachingu. 

A vyrážame!

Teraz už viete všetko podstatné, aby ste sa mohli pustiť do lovu. A kde začať s geocachingom? No, prakticky kdekoľvek. Možno hneď vedľa vášho domu, na prechádzke v lese… ak však chcete tip na špecialitu, môžete skúsiť odloviť najčastejšie nachádzanú kešku na svete, ktorá je ukrytá v Prahe neďaleko Karlovho mosta

Tak do toho. Ale pozor na muklov!

Vybaviť sa na geocaching – outdoorové oblečenie

Páčil sa článok?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktívny aj pasívny športovec, florbalista