Beh hrou. Trénujte beh s deťmi

Martin Levý

8.4.2024 • 1 min čítania ▸ 2 min videa

Instagram, Tiktok a iné sociálne siete. Bojovať s týmito fenoménmi súčasnosti a priviesť deti k dobrým pohybovým návykom, nie je nič jednoduché. Ako na to? Skúste ich dobre motivovať a netlačiť na nich veľmi. Pravidelné športovanie rodiča dáva dieťaťu super vzor, ako sa dá stráviť voľný čas.

Ideálne je začať športovať s dieťaťom odmalička. Ak ste bežeckí nadšenci, zvážte kúpu športového kočíka, s ktorým môžete brázdiť ulice a parky.

Udržať dobrú techniku bude síce zložitejšie a samotný beh náročnejší, podporí to ale vašu vytrvalosť. Akonáhle dieťa trochu vyrastie, skúste ho brať so sebou napríklad na bicykli, alebo na kolobežke.

Hneď, ako spolu začnete skutočne behať, je dôležitá motivácia dieťaťa. Môžete si dávať preteky, kto dobehne skôr ku stromu a podobne. No a vymyslieť sa dá samozrejme aj nejaká odmena. Pamätajte ale, že nie je dobré dieťa dlho trápiť. Ak povie, že má dosť, skúste ešte kúsok pobehnúť a potom prejsť na chôdzu.

Motivovať deti môžeme pravidelnosťou a určením cieľov. Využiť môžete napríklad bežeckú aplikáciu, kde sa dá súťažiť s kamarátmi, alebo členmi rodiny. No a po nejakej dobe, keď vás napríklad vaše dieťa začne predbehovať, je čas ho poslať medzi rovesníkov. Napríklad do nejakého atletického klubu. Tak hurá na vec a prajeme stovky spoločných kilometrov!

Vybaviť sa na beh

Páčil sa článok?

Martin Levý

Hlavný tréner v Runczech bežeckom centre Running Mall, športovec a učiteľ telocviku