Beh bez bolesti: Vyhnite sa pätovej ostrohe

Eva Latislavova

22.3.2024 • 2 min čítania

Vďaka niekoľkým základným radám od fyzioterapeutky a bežkyne Evy, nikdy nebudete musieť zažiť nepríjemnú bolesť, ktorá by vás vyradila z bežeckej rutiny na dlhú dobu.

V minulých dieloch sme sa venovali bolesti v chodidle a problémom s Achillovou šľachou. Dnešná téma zahŕňa oboje.

Pätová ostroha komplikuje život nie len bežcom. Otravuje aj samotnú chôdzu, pretože každý krok s ostrohou bolí. Keď sa trochu zahrejete a šliapete na špičky, beh vám paradoxne môže uľaviť. Ale nedajte sa oklamať, počas behu sa pätová ostroha ešte viac zhorší.

Čo je pätová ostroha?

Vápenatý nárastok na petnej kosti, ktorý môže vzniknúť v akejkoľvek jej časti. Môžete ju objaviť len s pomocou rentgenového vyšetrenia.

Na pätovú kosť sa z prednej strany upína väzivový pruh plantárnej fascie, čomu sme sa venovali v dieli o bolesti v chodidle. Zo zadnej a celej dolnej strany a zo strany sa k nej upína aj achilovka. Obe šľachy podstupujú enormné zaťaženie, najmä u bežcov, obéznych a ľudí s nesprávnym držaním kroku.

Ostrohy sa objavia, keď je:

  • achilovka tvrdá a nepružná,
  • lýtko skrátené,
  • ploška nohy preťažená.

Telo vo svojej reakcii vápní úpony šľach, aby sa neutrhli. To si môžete predstaviť ako pritláčanie šľach hrebíkom. Preto to tak bolestivo bolí.

Predchádzajte vzniku ostrohy

Achilovka vás ťahá pri chôdzi, pri dotyku je citlivá, často vám stuhne lýtko, postrádate pri chôdzi alebo behu pružnosť a bolia vás chodidlá. Ak sa v týchto príznakoch spoznávate, petná ostruha je na ceste.

Čo s tým? Vo fáze prevencie a týchto varovných signálov, sa odporúčam zamerať na uvoľnenie lýtok a achilovky a natiahnutie chodidla. Vhodnou prevenciou je tiež soľná kúpeľ, tejpovanie a nasadenie správneho štýlu behu.

Keď už ostrohu máte, lekár vám predpíše rehabilitáciu v podobe ultrazvuku, laseru alebo rázovej vlny, ktorá uvoľní stuhnité štruktúry. K tomu určite pridajte starostlivosť o chodidlo, achilovku a lýtko a stav sa bude rýchlo zlepšovať. Môžete vyskúšať aj homeopatiká.

Starajte sa pekne o svoje nohy, nosia vás celý život. Skúste si napríklad s partnerom naliať pohár vína alebo niečo, čo máte radi, a navzájom si masírovať chodidlá. Bude vám lepšie na tele aj na duši.

Mäkký krok vám praje Eva.

Vybaviť sa na behanieBlog Beh bez bolesti - ďalšie články

Páčil sa článok?

Eva Latislavova

Fyzioterapeutka kombinujúca rôzne prístupy v celostnej terapii, bežkyňa