Beh bez bolesti: Ako na achilovku, aby nebola Achillovou pätou

Eva Latislavova

22.3.2024 • 3 min čítania

Achillova šľacha vás môže od behu na dlho – alebo aj navždy – odstaviť. Aby k tomu nedošlo, fyzioterapeutka a bežkyňa Eva pre vás napísala ďalší článok. Je nabitý praktickými radami a postupmi, ako achilovku liečiť aj ako sa jejmu zraneniu vyhnúť.

Určite poznáte vo svojom okolí niekoho, kto sa potýkal s problémami s achilovkou, alebo to možno poznáte aj z vlastnej skúsenosti. Tak či onak, iste viete, že zranenie Achillovej šľachy znamená dosť výrazné spomalenie, alebo koniec všetkým športovým aktivitám. Preto by sme svojim achilovkám mali venovať zvýšenú pozornosť. Sú citlivé na každé malé preťaženie a ďalšie preťažovanie vedie k dlhodobej behovej abstinencii.

Achillovou šľachou sa lýtkový sval upína na kosti päťy. Lýtkový sval je veľký a silný sval, jeho úpon na kosti musí byť teda rovnako silný, pevný, ale hlavne pružný. Achilovka sa zapája do behu pri dopade, najmä u bežcov, ktorí bežia viac cez špičky, a veľkú prácu odvádza aj pri odraze. Najviac sa potom namáha pri behu do kopca a v zložitom teréne.

Prvé problémy

Čo sa môže s achilovkou stať? To najmenšie je to, že pri behu alebo po ňom cítime, ako ťahá alebo vrzgáme ako starčekovia. V tejto chvíli sa už o ňu musíme začať starať. Čo sa stalo? Šľacha ztuhla a skrátila sa. Možno už sa v nej chystá zápal. A to nechcete.

Vtedy je preto potrebné ošetriť ako achilovku samotnú, tak aj jej úpon na kosti päťy a uvoľniť aj lýtkový sval. A to najľahšie automasážou (tým myslím, že si ju masírujete sami, do garáže chodiť nemusíte).

Zápal

V ďalšom – už zápalovom – štádiu Achillova šľacha zosilnie, zhrubne. Jej bežná hrúbka je v najužšom mieste približne 1 cm. Pri väčších zaťaženiach a zápale však môže mať až 3 cm v priemere.

Taktiež sa na achilovke môžu urobiť akoby uzlíky alebo „korálky“. Na dotyk môžu byť veľmi citlivé. Šľacha sa tak bráni proti poraneniu, ale zároveň sa stáva krehkejšou. Tu pozor! Bežec je náchylnejší k mikrotrhlinám v šlache a prípadnému prasknutiu šľachy. To vás potom od behania odstaví na dlho.

Čo si z toho, čo sme doposiaľ povedali, odniesť? Keď je achilovka červená a teplá, je veľmi pravdepodobne zanietená. Určite s tým nebežte.

Ako na bolesť a prevenciu

Áno, už vás počujem, ako sa pýtate: „Čo teda môžeme s boľavou achilovkou robiť?“ V prvom rade zvolniť. Niekedy nie je nutné úplne prestať behať, inokedy rozhodne áno. Každopádne achilovku, jej úpon aj lýtko automasážou uvoľňujeme a masírujeme. Ale s citom.

V ľahkých prípadoch a ako prevenciu šlachu aj lýtko dobre protiahneme. Dôležité je aj mať dobre pohyblivý členok. Podstatnou pomocou je tejpovanie achilovky, a to niekoľkými spôsobmi. Záleží na tom, či chceme šlachu „vyčistiť“, teda podporiť odtok odpadových látok a podporu výživy, alebo či jej chceme „len“ uľahčiť.

Ja som zástancom používania kompresných podkolienok po športe, večer alebo pokojne aj na noc. Všetko sa vďaka nim krásne zregeneruje. Veľmi prospešná je aj kúpeľ vo slanej vode. Ale pozor – nikdy nie pri zápale! Slané kúpele nasadíme, až si poradíme so zápalom. A ustúpenie zápalu môžeme pomôcť práve masážou, tejpom a kompresnými podkolienkami. Veľkou pomocou môžu byť aj homeopatiká (o tom v nejakom ďalšom článku).

Zďaleka najlepšou terapiou je však prevencia. Preto dbajte na výber vhodnej obuvi aj na správny štýl behu. Nie je zlé nechať občas skontrolovať štýl aj trénerom. Skúsenejší z vás môžu požiadať partnera, aby ich počas behu natočil na video a sami si môžu svoj štýl zanalyzovať.

Prajem vám ľahký a pružný krok.

Vybaviť sa na behanieBlog Beh bez bolesti - ďalšie články

Páčil sa článok?

Eva Latislavova

Fyzioterapeutka kombinujúca rôzne prístupy v celostnej terapii, bežkyňa