Pohodlie a vrstvy. Vyberáme oblečenie na bicykel | Cykloseriál 6

Lukáš Kobr

27.3.2024 • 2 min čítania ▸ 6 min videa

Niektorí ľudia sa na bicykel vyberú len raz za čas, keď je pekné počasie, a stačí im obyčajné tričko a šortky. Ak sa však cyklistika už stala vaším koníčkom, pravdepodobne uvažujete aj o investícii do vhodného cyklooblečenia. A je veru z čoho vyberať! Pozrite si video.

Nemôžete skrátka celý rok jazdiť len v jednom drese a cyklistických šortkách. Oblečenie na horúci letný deň na cestách sa bude dosť líšiť od výbavy na chladnejšiu a sychravú jeseň. Prakticky všetky kusy oblečenia majú niekoľko spoločných parametrov,podľa ktorých si ich môžete vybrať, či už ide o strih, úroveň zateplenia, štýl jazdy, pánske alebo dámske označenie, veľkosť alebo napríklad dizajn.

Najzákladnejším kusom oblečenia je cyklistický dres. Existujú rôzne typy od obtiahnutých a priedušných cestných dresov až po voľnejšie oblečenie napríklad na horskú cyklistiku a zjazdy v náročnom teréne, kde hrajú dôležitú úlohu odolné materiály.

Ak sa potrebujete priobliecť, môžete siahnuť po nasledujúcom cyklooblečení:

  • vetrovky – odolné proti prievanu, ale priedušné, aby umožňovali odvod potu od tela,
  • cyklobundy – často majú vodoodolnú membránu do mierneho dažďa a navyše zahrejú; existujú aj modely na zimu, ale vždy ide o kompromis medzi priedušnosťou a izoláciou,
  • pršiplášte – chránia pred dažďom, sú nepremokavé, ale zároveň neprepúšťajú pot od tela a cyklista sa v nich rýchlo zaparí,
  • cyklistické vesty – niečo medzi bundou a dresom; bez rukávov; ľahko sa obliekajú a vyzliekajú, často ich využijete pri zmene počasia.

Keď už máme dostatočne oblečenú hornú časť tela, nezabudnime na nohavice a cyklošortky. Ak si ich správne vyberiete, odmenia sa vám veľkým jazdným komfortom, pretože majú mäkké vložky v oblastiach sedacích kostí. Cyklistické nohavice si môžete vybrať podľa dĺžky (šortky, trojštvrťové, dlhé) a strihu, t. j. či sú voľné, alebo obtiahnuté. Zaujímavým variantom sú cyklosukne s vložkou.

Nezabudnite, že je vždy dobré dbať na princíp vrstvenia. V chladnejšom počasí si oblečte viac tenších vrstiev. Na telo patria materiály so schopnosťou odvádzať pot od tela. Druhá vrstva je izolačná, takže slúži najmä na udržanie tepla. Vrchná vrstva chráni pred nepriaznivým počasím.

V neposlednom rade môžeme spomenúť aj cyklodoplnky. Na vyššie uvedené vrstvenie je vhodné získať rôznu funkčnú spodnú bielizeňso zateplením alebo bez neho.

Ďalej si môžete na bicykel zaobstarať napríklad:

Takže teraz už viete, ako sa pripraviť na rozmary počasia počas jazdy na bicykli. Ak si chcete prečítať podrobnejšie informácie o výbere oblečenia na bicykel, odporúčame ďalší článok. Prajeme vám veľa kilometrov v nohách s dokonale vyladeným a funkčným oblečením.

Ukázať cyklistické oblečenie

Páčil sa článok?

Lukáš Kobr

Špecialista Sportisima na cyklistiku, lyžovanie a ďalšie odvetvia, bývalý vrcholový biatlonista, milovník hôr a otec na plný úväzok