Ako vybrať snowboard

Redakcia Sportisimo

15.1.2023 • 11 min čítania

Vyberáte si snowboard a všetky modely vám pripadajú rovnaké? Nenechajte sa pomýliť – snowboard pre začiatočníka a snowboard do voľného terénu pre skúseného jazdca toho nemajú veľa spoločného. Poradíme vám, ako sa pri výbere nepomýliť a ako si vybrať správny snowboard.

Rozhodujete sa hlavne na základe dizajnu a na ostatné aspekty sa príliš nepozeráte? Pri snowboardoch to rozhodne nie je rozumná stratégia. Snowboard, ktorý si vyberiete, môže byť navrhnutý do iných podmienok alebo pre iný typ jazdca. Na čo by ste sa mali zamerať pri výbere snowboardu?

Ukázať snowboardy

Bezpečnosť hrá pri snowboardingu veľkú úlohu. Poradíme vám tiež, ako postupovať pri výbere chráničov chrbtice.

Zhrnutie 

  • Účel – Pánske snowboardy sú väčšie, širšie a tvrdšie. Dámske modely majú zvyčajne užšiu a mäkšiu konštrukciu. Vzhľadom na odlišné ťažisko žien majú dámske snowboardy mierne posunuté viazanie. Detské snowboardy zohľadňujú telesnú konštitúciu a dizajnové preferencie malých jazdcov. 
  • Typ – All-mountain snowboardy sú univerzálnou voľbou pre začiatočníkov a jazdcov, ktorí sa pohybujú najmä na svahoch. Ak sa chystáte do voľného terénu, zvoľte si radšej vyhotovenie freeride či powder. Na nácvik trikov v snowparku sú vhodné freestylové snowboardy. Menej rozšíreným typom sú carving snowboardy na rýchle rezanie oblúkov.
  • Dĺžka – Váš snowboard by mal siahať približne po bradu alebo medzi bradu a nos. Začiatočníci, ľahší jazdci a freestyleri ocenia kratšie dosky. Na druhej strane, skúsení snowboardisti, ťažší športovci alebo freerideri si vyberajú dlhšie snowboardy.
  • Šírka – Šírka snowboardu musí zodpovedať veľkosti obuvi. V opačnom prípade hrozí, že si na svahu odriete špičku alebo pätu topánky. Pre obuv do veľkosti EUR 44 postačuje bežná šírka snowboardu (standard). Pre väčšiu obuv hľadajte snowboardy v kategórii wide či mid-wide.
  • Tvrdosť – Mäkšie snowboardy sa ľahšie ovládajú, ľahšie sa dostávajú do oblúka a zároveň vám odpustia nedostatky v technike. Používajú ich začiatočníci, ľahší jazdci a freestyleri. Tvrdá konštrukcia má zmysel pre ťažších a skúsenejších snowboardistov. Zabezpečuje lepšiu ovládateľnosť pri vyšších rýchlostiach a na zamrznutom povrchu.
  • Hmotnosť jazdca – Pri mnohých snowboardoch je uvedená nosnosť, t. j. hmotnostný rozsah jazdca odporúčaný výrobcom. Tieto informácie vždy dodržiavajte, inak nedosiahnete požadované jazdné vlastnosti.
  • Prehnutie – Dynamický camber poskytuje vynikajúcu podporu v oblúku. Hodí sa najmä pre skúsených jazdcov s vycibrenou technikou. Pre začiatočníkov je vhodnejší rocker, pretože uľahčuje zatáčanie a odpúšťa chyby. V praxi sa dnes oba profily kombinujú pri univerzálnych snowboardoch. Alternatívou je flat, ktorá sa používa napríklad pri freestyle snowboardoch.
  • Tvar – Directional je určený na jazdu jedným smerom. Používa sa predovšetkým pri all-mountain a freeride snowboardoch. Úplne symetrický true twin umožňuje rovnakú jazdu na oboch stranách, čo uvítajú freestyleri. Directional twin kombinuje oba varianty. Asymmetrical zvyšuje kontrolu nad vykonávaním carvových oblúkov.
  • Kombinácia komponentov – Parametre musia zodpovedať ďalšiemu vybaveniu. Snowboard by mal s viazaním a obuvou tvoriť vyvážený celok. Tvrdý snowboard na agresívnu jazdu sa nezaobíde bez tvrdšieho viazania a vhodnej obuvi.

Určenie

Nájdete tu pánske, dámske aj detské snowboardy. Rozdiely medzi jednotlivými kategóriami nie sú len v dĺžke a dizajne.

  • Pánske snowboardy – Určené pre dospelých mužov. Konštrukcia predpokladá štandardnú pánsku nohu. Snowboardy sú väčšie, širšie a často tvrdšie. Ak tieto vlastnosti nie sú prekážkou, snowboardy môžu používať aj ženy. Niektoré modely sa preto označujú ako unisex.

  • Dámske snowboardy – Ženy sú zvyčajne drobnejšie a majú iný pomer výšky a hmotnosti. Často majú aj odlišný štýl jazdy. Dámske snowboardy zohľadňujú tieto aspekty a majú užšiu a mäkšiu konštrukciu. Závity na upevnenie viazania (inserty) sú mierne posunuté smerom k stredu. Dizajn väčšinou zodpovedá tradičným preferenciám žien.

  • Detské snowboardy – konštrukcia prispôsobená pre malých snowboardistov. V praxi to znamená kratšiu, užšiu a mäkšiu konštrukciu. Najmä snowboardy pre menšie deti sú si svojimi parametrami veľmi podobné.

Typ

Pred kúpou snowboardu sa uistite, že viete, ako a kde plánujete jazdiť. Tieto informácie sú rozhodujúce pre výber vhodného typu.

  • Snowboardy all-mountain – Snowboard pre nie veľmi náročných jazdcov, ktorý využijete najmä na zjazdovkách, ale nestratíte sa s ním ani vo voľnom teréne či snowparku. Zvyčajne ideálna voľba pre začiatočníkov a športovcov, ktorí hľadajú univerzálny snowboard.
  • Freeride snowboardy – Snowboardy určené pre jazdu vo voľnom teréne. Dajú sa použiť na zjazdovke, ale vôbec nie sú vhodné do snowparku. Freeridové konštrukcie sú dlhšie a tvrdšie. Výborne držia stabilitu vo vyšších rýchlostiach. Špička snowboardu je širšia ako päta, čo zaručuje pohodlnú jazdu na prašnom snehu. Inserty sú v porovnaní s verziou all-mountain posunuté mierne dozadu.
  • Snowboardy powder – Niekedy sa považujú za súčasť kategórie freeride, niekedy sa vyčleňujú do samostatnej skupiny. V porovnaní s freeridovými snowboardmi majú ešte širšiu špičku a viac posunuté viazanie. Verzia Powder je tak lepšie prispôsobená jazde na prašnom snehu.
  • Freestylové snowboardy – Ak vás viac než zjazdovka či voľný terén zaujíma svet boxov, zábradlí a U-rámp, siahnite po freestylovom snowboarde. Ten je určený na nácvik rôznych trikov v snowparku. Snowboardy sa často dodávajú s viazaním v strede a rovnakým tvarom špičky a päty (tzv. true twin). Na zabezpečenie väčšej stability sú tieto snowboardy zvyčajne širšie ako iné typy.
  • Carvingové snowboardy – snowboardy určené na agresívnu jazdu z kopca. Umožňujú pohodlné striedanie oblúkov vo vyšších rýchlostiach. Zároveň sa môžete do oblúkov viac oprieť. Carvingové modely do istej miery stelesňujú návrat k začiatkom snowboardingu.

Dĺžka

Jeden z najdôležitejších parametrov. Nesprávne zvolená dĺžka negatívne ovplyvní ovládateľnosť snowboardu. Príliš krátka konštrukcia je pretáčavá a nie je dostatočne stabilná pri vyšších rýchlostiach. So zbytočne dlhým snowboardom sa zas ťažko dostanete do oblúka.

Snowboard by mal siahať približne po bradu alebo medzi bradu a nos. U dospelého človeka je snowboard zvyčajne o 15 až 20 cm kratší ako výška postavy. Okrem vašej výšky však do hry vstupujú aj ďalšie faktory, napríklad hmotnosť alebo zručnosti.

Ak ste ťažší alebo skúsenejší jazdec, kúpte si dlhší snowboard. Ľahší snowboardisti a začiatočníci by mali hľadať na opačnej strane odporúčaného rozsahu. Kratší snowboard je vhodný aj na freestyle. Freerideri zas uprednostňujú dlhšie dosky.

Šírka

Šírka sa pri snowboardoch často podceňuje. Prehliadnutie tohto parametra však môže na svahu spôsobiť vážne problémy. V určitých kombináciách môže snowboardová obuv presahovať samotný snowboard takým spôsobom, že pri zatáčaní budete prstami alebo pätami škriabať svah.

Maximálne prekrytie vpredu a vzadu je približne 1 až 2 cm. Ak ešte nemáte vybraté topánky, skúste stáť na snowboarde bosí. Ak je vaša noha približne rovnako dlhá ako snowboard v oblasti insertov, malo by to byť v poriadku.

Výrobcovia zvyčajne pracujú s dvoma šírkami snowboardov – standard a wide (zvyčajne označená písmenom W). Niektorí pridávajú ešte medzistupeň mid-wide Pre snowboardové topánky do veľkosti EUR 44 by mala byť štandardná šírka dostatočná. V prípade väčšej obuvi musíte hľadať širšie snowboardy v kategórii mid-wide alebo wide. Ak máte len veľkú nohu, ale inak ste ľahší jazdec, vyberte si kratší wide snowboard.

Tvrdosť

Tvrdosť, čiže flex, závisí od vnútorného zloženia snowboardu. Zloženie jednotlivých modelov sa výrazne líši. Výrobcovia prichádzajú s najrôznejšími materiálmi a kombináciami. Mäkšie snowboardy využívajú najmä umelé materiály a tvrdenú penu. Vyššiu tvrdosť poskytujú drevené alebo titánové pláty.

Snowboardy s mäkšou konštrukciou sa ľahšie zatáčajú, ľahšie ovládajú a viac odpúšťajú chyby. Pri vyšších rýchlostiach však majú problémy s menšou stabilitou a priľnavosťou hrán. Tvrdé snowboardy zvládajú rýchlu jazdu oveľa lepšie. Dobre držia na hrane a poradia si so zamrznutým povrchom. Pri pomalej jazde sa však budete musieť viac snažiť, aby ste ich dostali do oblúka.

Mäkšie snowboardy sú dobrou voľbou najmä pre začiatočníkov a ľahších jazdcov. Spoliehajú sa na ne aj freestyleri, ktorí väčšinu času trávia jazdou cez prekážky. Skúsení a ťažší snowboardisti by sa mali poobzerať po tvrdšej konštrukcii.

Ako zistiť tvrdosť snowboardu

Zistiť tvrdosť snowboardu môže byť pomerne zložité. Žiaľ, nie všetci výrobcovia tieto informácie poskytujú. Okrem toho sa tá istá hodnota u rôznych výrobcov často líši. Zvyčajne sa stretnete so stupnicou od 1 (najmäkšie) do 10 (najtvrdšie). Čísla sa niekedy nahrádzajú slovami soft (mäkký), medium (stredná tvrdosť) a stiff (tvrdý).

Číselné označenie

Tvrdosť snowboardu

1 – 2 mäkký
3 – 4

mäkká až stredná hodnota

5 – 6

stredná tvrdosť

7 – 8

stredne tvrdý až tvrdý

9 – 10 tvrdý

Hmotnosť jazdca

Aspekt, ktorý priamo súvisí s tvrdosťou snowboardu. Pri niektorých modeloch nájdete uvedenú nosnosť. Štandardne je to rozpätie, ktoré udáva minimálnu a maximálnu hmotnosť jazdca. Ak sú tieto informácie k dispozícii, nezabudnite ich zohľadniť pri výbere.

Osoba, ktorá nedosahuje minimálnu stanovenú hmotnosť, nebude schopná dostatočne ohnúť snowboard do oblúka. Nedokáže tak využiť potenciál snowboardu, pretože nejazdí po celej dĺžke hrany. Príliš ťažkým jazdcom hrozí riziko, že sa v prašnom snehu prepadnú alebo sa im na svahu zaseknú hrany. V extrémnych prípadoch môže dôjsť k poškodeniu snowboardu.

Prehnutie

Snowboardy sa líšia aj svojím prehnutím. Priehyb snowboardu je najlepšie viditeľný, keď je položený na rovnom povrchu. S akými základnými typmi prehnutí sa môžete stretnúť?

  • Camber – Tradičný tvar s kontaktnými bodmi na konci snowboardu. V strede je konštrukcia ohnutá smerom od zeme. Camber je dynamický a ponúka dobrú odozvu. Skvele vás podrží v zákrute, ale technické chyby môžu spôsobiť, že sa vám zasekne hrana. Profil ocenia skúsenejší jazdci.
  • Rocker – Vykrojením pripomína kolísku. Hlavný kontaktný bod je v strede snowboardu, konce sú vyvýšené. Kontaktná plocha na hranách je pri zaťažení menšia ako pri camber. Zatáčanie je preto jednoduchšie a je menšie riziko zaseknutia hrany. Rocker je vhodný pre začiatočníkov, ale poskytne skvelé jazdné vlastnosti aj freeriderom v prašnom snehu.
  • Flat – kompromis medzi camberom a rockerom s takmer nulovým prehnutím. Flat vám poskytuje stabilnú jazdu na svahu a na prašnom snehu. Často ho však uvidíte aj na freestylových snowboardoch.
  • Hybridné prehnutie – Výrobcovia prichádzajú s rôznymi kombináciami camberu a rockeru, ktoré sa snažia kombinovať výhody oboch profilov. Výsledkom sú univerzálne snowboardy all-mountain.

Tvar

Na jazdné vlastnosti má popri ohnutí vplyv aj celkový tvar dosky. Bežne sa používa niekoľko základných variantov.

  • Directional – Bežný tvar na snowboardoch all-mountain a freeride. Directional je primárne prispôsobený na jazdu jedným smerom. Špička dosky má iný tvar ako pätka. Tvrdosť jednotlivých častí sa tiež líši – snowboard je zvyčajne mäkší v špičke a tvrdší v zadnej časti. Podobné usporiadanie prispieva k stabilite pri vyšších rýchlostiach.
  • True twin – Úplne symetrický snowboard s rovnomerne rozloženou tvrdosťou a viazaním presne v strede. Tento tvar poskytuje rovnaké vlastnosti pri jazde oboma smermi (v predvolenom smere a „na switch“), takže sa používa najmä vo freestyle.
  • Directional twin – Ide o kombináciu predchádzajúcich tvarov. Tvrdosť je väčšinou rovnomerná, špička je o niečo dlhšia ako pätka. Existujú aj varianty s rovnakou špičkou a pätkou, ale rôznou tvrdosťou. Directional twin je vhodný pre all-mountain snowboardistov a freestylerov, ktorí uprednostňujú jazdu prevažne na jednu stranu (približne 70 : 30).
  • Asymmetrical – Vyznačuje sa hlbším vykrojením a zmäkčeným jadrom pätky. Oblúk vedený cez päty tak urobíte ľahšie. Ideálny pre snowboardistov, ktorí hľadajú zvýšenú kontrolu nad carvovými oblúkmi.

Kombinácia komponentov

Nezanedbávajte kombináciu s inými komponentmi. Snowboard by mal tvoriť vyvážený celok s ostatným vybavením, najmä s viazaním a obuvou.

Tvrdý snowboard určený na agresívnu jazdu je potrebné doplniť tvrdším typom viazania a vhodnými snowboardovými topánkami. V opačnom prípade nevyužijete plný potenciál dosky a vyššia investícia do snowboardu bude zbytočná. Samozrejme, kombinácia mäkkej dosky a športového viazania alebo obuvi tiež nemá zmysel. Ak si zaobstarávate kompletný outfit, ideálne začnite topánkami. V závislosti od ich veľkosti a tvaru si môžete ľahko vybrať správne viazanie a snowboard.

Starostlivosť o snowboard

Aby vám snowboard dobre slúžil a plnil svoju funkciu niekoľko rokov, musíte sa oň primerane starať. Starostlivosť o dosku nie je zložitá, stačí dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

  • Po každej jazde vykonajte rýchlu údržbu. Svoj snowboard vždy vyčistite a predovšetkým vysušte. Skladovanie vlhkého snowboardu vedie ku korózii hrán.
  • Snowboard skladujte na suchom a tmavom mieste, najlepšie pri stabilnej teplote. Nevhodné je najmä vlhké prostredie a miesta, kde na dosku dopadajú slnečné lúče.
  • Pravidelne kontrolujte skĺznicu. Väčšie ryhy a škrabance (hlbšie ako 1 mm) sa musia opraviť.
  • Spolu so skĺznicou sledujte aj stav hrán. Ak nie sú ostré, nechajte ich v servise nabrúsiť.
  • Nepodceňujte posezónny servis. Správne uloženie snowboardu na letný odpočinok vám ušetrí starosti na začiatku nasledujúcej sezóny. Dôležitou súčasťou posezónnej starostlivosti je konzervácia skĺznice a hrán voskom. Nanesený vosk zabraňuje vysychaniu povrchu skĺznice a slúži aj ako ochrana proti prachu a nečistotám.

Ukázať snowboardy

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov