Ako vybrať chránič chrbtice na lyže a snowboard

Redakcia Sportisimo

15.10.2022 • 7 min čítania

Hoci si to niekedy neuvedomujeme, lyžovanie alebo snowboarding sú veľmi riskantné športy. Pády na svahoch môžu byť nebezpečné a ich následky fatálne. Medzi najvážnejšie poranenia nepochybne patria poranenia chrbtice. Podobnú hrozbu však môžete úplne minimalizovať použitím chrániča chrbtice.

Zatiaľ čo jazda s prilbou je pre väčšinu lyžiarov a snowboardistov už samozrejmosťou, chrániče chrbtice nie sú až také rozšírené. Chránič chrbtice vám však môže zachrániť život pri nešťastnom páde alebo zabrániť vážnym následkom nehody, napríklad ochrnutiu.

Chránič chrbtice môže zabrániť rozdrveniu alebo vychýleniu stavcov a ochrániť vás pred pomliaždeninami, odreninami a v niektorých situáciách aj pred zlomeninami rebier. Konštrukcia chrániča dokáže rozložiť silu nárazu na väčšiu plochu, čím zmierňuje jeho účinok. Tieto výhody sa budú hodiť, aj keď jazdíte pomaly a bezpečne. Kvôli iným jazdcom sa môžete dostať do nepríjemnej kolízie. Na čo sa zamerať pri výbere chrániča chrbtice?

Zhrnutie

  • Typ chrániča – Môžete si vybrať medzi chráničmi s popruhmi a bedrovým pásom alebo chráničmi chrbtice s vestou. Druhý typ lepšie priľne k telu a zároveň slúži ako tepelná vrstva. Aj prvý typ však poskytuje dostatočnú ochranu pri výbere správnej veľkosti a zafixovaní.
  • Materiál chrániča – Modely s plastovou škrupinou sú ťažšie, menej pohodlné, ale sú lepšou voľbou napríklad pri pádoch na ostré hrany. Modernejšie chrániče so špeciálnou penou potešia nízkou hmotnosťou a vysokým komfortom. Z hľadiska ochrany sú dnes oba materiály porovnateľné.
  • Pohlavie – Tvar chráničov zohľadňuje anatomické rozdiely medzi mužmi a ženami. Dámske chrániče bývajú v páse širšie a v ramenách užšie. Bežne sa však vyrábajú aj unisex modely. Detské chrániče sú prispôsobené proporciám malých lyžiarov a často sú v pestrých farbách motívoch.
  • Veľkosť – Chrániče chrbtice sú označované ako oblečenie, zvyčajne na stupnici XS až XXL. Pri detských chráničoch sa výška postavy uvádza v centimetroch. Chránič by mal siahať od krčných stavcov po vrchol kostrče a musí kopírovať tvar chrbtice. Medzi telom a chráničom nesmie byť voľný priestor.
  • Termoregulácia – V oblasti chrbta spôsobuje chránič chrbtice horšiu termoreguláciu. Preto si vyberajte výrobky s prepracovaným systémom vetrania. Funkčné materiály na spodnej strane chrániča pomáhajú odvádzať pot od tela.

Ukázať chrániče chrbtice

Chcete poradiť aj s výberom samotného snowboardu? Vyskúšajte náš návod

Typ chrániča

Chrániče chrbtice sú k dispozícii v dvoch základných vyhotoveniach.

  • Chránič chrbtice s popruhmi a bedrovým pásom – samostatný chránič, ktorý si pripevníte k telu pomocou ramenných popruhov a bedrového pásu. Ramenné popruhy sú niekedy doplnené hrudným popruhom. Správne nastavenie popruhov a pásu do značnej miery určuje funkčnosť chrániča.

  • Chránič s vestou – Chránič zabudovaný do vesty, ktorý si nasadíte rovnako ako bežnú vestu. Dokonale prilieha k telu a zostáva na svojom mieste. Slúži aj ako vrstva oblečenia.

Nie je možné jednoznačne povedať, ktorý typ je vhodnejší. Obe konštrukcie vám pri správnom používaní poskytnú dostatočnú ochranu. Nastaviteľnosť typu s popruhmi môže byť výhodou aj nevýhodou. Na jednej strane sa chránič chrbtice ľahšie nastavuje po zmene hmotnosti alebo spodnej vrstvy. Existuje však riziko, že chránič dobre neupevníte a pri páde nebude v ideálnej polohe.

Za bezpečnejšiu sa považuje skôr vesta, ktorá lepšie prilieha k telu Niekomu však nemusí vyhovovať, že ide o ďalšiu tepelnú vrstvu.

Okrem uvedených typov sa stretnete aj s alternatívnymi riešeniami. Napríklad batohy s integrovanými chráničmi chrbtice. Tieto výrobky sú síce praktické, ale z hľadiska ochrany sa zvyčajne nevyrovnajú tradičným chráničom chrbtice. Napriek mnohým vrstvám oblečenia sa nedajú dobre pripevniť na telo a často nezakrývajú spodnú časť chrbta. Kombinácia bundy s odnímateľnými chráničmi chrbta má podobné nevýhody.

Materiál chrániča

Konštrukcia chráničov je vyrobená z dvoch hlavných materiálov – plastu a špeciálnej peny. V závislosti od použitého materiálu sa niekedy rozdeľujú na tvrdé (plastové) a mäkké (penové).

Plast

Ochranná vrstva je vyrobená z plastového plášťa rozdeleného na menšie (ale stále spojené) segmenty. Vďaka tomuto systému nedochádza k obmedzeniu pohybu pri ohýbaní alebo otáčaní trupu. Rozdelenie plastu takisto zaisťuje lepšiu priľnavosť k telu. Plastový plášť vizuálne pripomína pancier korytnačky.

Pod plastom sa nachádza mäkká absorpčná vrstva, ktorá tlmí energiu a zvyšuje pohodlie používateľa. Celkovo však možno tieto modely označiť za menej pohodlné. V porovnaní s penovými chráničmi sú ťažšie, ale často cenovo dostupnejšie.

Ako prvé sa na trhu objavili batohy s plastovými škrupinami. Bežne sa však používajú naďalej. V niektorých prípadoch sú dokonca lepšou voľbou ako modernejšie penové materiály. Sú vhodnejšie napríklad pri páde na ostré hrany a výčnelky (hrana v snowparku, skala pri jazde vo voľnom teréne atď.).

Pena

Hlavné nevýhody plastovej škrupiny prekonali moderné materiály, konkrétne špeciálna pena. Na prvý pohľad je mäkká a poddajná, ale pri náraze okamžite stvrdne. O úroveň ochrany sa nemusíte obávať – tieto chrániče chrbtice sú certifikované podľa rovnakých noriem ako tvrdé chrániče.

Penové modely potešia nízkou hmotnosťou a vysokým komfortom. Dokonale sa prispôsobia tvaru vášho tela a pri jazde si ich takmer nevšimnete. V posledných rokoch právom získavajú na popularite.

Pohlavie

Uvidíte pánske, dámske a detské chrániče. Rozdiely nie sú len vo veľkosti. Tvar chrániča sa tiež líši, pričom sa zohľadňujú anatomické rozdiely medzi mužmi a ženami.

Napríklad hrudný popruh na dámskych modeloch sa dá nastaviť tak, aby sa dal pohodlne upevniť cez hrudník. Niektoré dámske chrániče sú užšie v oblasti ramien a širšie v oblasti bokov. Vyrábajú sa však aj unisexové chrániče určené pre obe pohlavia.

Ďalšie rozdiely sa týkajú dizajnu. V pánskych a unisex tričkách prevláda čierna, sivá alebo iné neutrálne farby. Dámske a detské chrániče majú často pestrejšie odtiene alebo hravé motívy.

Veľkosť

Výber správnej veľkosti je dôležitým aspektom pri výbere. Podobne ako pri oblečení sú veľkosti chrbtice označené písmenami, zvyčajne od XS po XXL. V prípade detských chráničov sa namiesto písmen zvyčajne uvádza výška v centimetroch.

Hoci môžete odhadnúť svoju veľkosť podľa bežného oblečenia alebo výšky, určite vám odporúčame si chránič chrbtice vyskúšať osobne. Tvar alebo strih chrániča chrbta sa výrazne líši – rovnaká veľkosť môže na rôznych modeloch vyzerať úplne inak.

Ako vyskúšať chránič chrbtice

Chránič by mal siahať od krčných stavcov po hornú časť kostrče. Musí čo najvernejšie kopírovať tvar chrbtice. Medzi telom a chrbticou by nemal zostať žiadny voľný priestor. Chránič by nemal vyčnievať nad líniu ramien. Zároveň vás nesmie nikde tlačiť ani obmedzovať v pohybe.

Chránič sa nosí na spodnej vrstve bielizne. Preto ho tak vždy skúšajte. Chránič pevne upevnite, aby sa nepohyboval po tele. Nevhodne zvolená veľkosť znamená nedostatočnú ochranu. Pohyb chrániča alebo jeho vyčnievajúca časť môže pri páde dozadu spôsobiť poranenie krku alebo krčnej chrbtice.

Termoregulácia

Očakávajte, že chránič chrbtice zhorší termoreguláciu v oblasti chrbta. Zvýšená bezpečnosť je však pri jazde určite dôležitejšia. Okrem toho je otázka termoregulácie do značnej miery ovplyvnená vhodným výberom chrániča. Určitý systém odvetrávania uvidíte pri väčšine chráničov. V praxi ide o rôzne otvory alebo mriežky v tvare včelieho plástu. Čím je systém vetrania zložitejší, tým je to, samozrejme, lepšie.

Vítaným doplnkom drahších modelov sú funkčné materiály, ktoré pomáhajú odvádzať pot od tela. Umiestňujú sa na spodnú časť chrániča.

Údržba a skladovanie

Chránič chrbtice si určite nekupujete len na jednu sezónu, ale chcete, aby vám vydržal aspoň niekoľko rokov. Správna údržba a skladovanie prispejú k dlhšej životnosti chrániča chrbtice.

Údržba nie je náročná. Plastovú škrupinu možno v prípade potreby umyť vlhkou handričkou. Niektoré chrániče chrbtice majú odnímateľnú vnútornú časť, ktorú môžete vyprať. Z hľadiska údržby sú tieto modely, samozrejme, lepšie. Len sa uistite, že materiál vždy periete podľa pokynov na štítku.

Chránič skladujte na suchom a tmavom mieste. Chránič zbytočne nevystavujte slnečnému žiareniu a nenechávajte ho v chlade – najmä zamrznuté plastové časti by mohli popraskať. Pred použitím chránič chrbtice vždy skontrolujte. Poškodenie konštrukcie môže mať negatívny vplyv na funkčnosť. V takom prípade je potrebné kúpiť nový chránič.

Ukázať chrániče chrbtice

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov