Čo s lyžami, bežkami a snowboardmi po sezóne? Hlavne voskujte

Redakcia Sportisimo

29.2.2024 • 4 min čítania

Jar je už za dverami a my sa pomaly musíme rozlúčiť so zimným obdobím. Bežky, lyže alebo snowboard čoskoro nahradíme bicyklom alebo inline korčuľami. To však zároveň znamená, že sa musíme o svoje zimné vybavenie primerane starať, aby sme ho mohli bez problémov používať aj budúci rok. Ako môžem uložiť svoje lyže alebo snowboard na letný spánok?

Do začiatku ďalšej lyžiarskej sezóny sa môže stať veľa vecí. Zatiaľ čo sa kúpete, opaľujete alebo si užívate letné lásky, vaša zimná výbava leží v kúte a možno hrdzavie. Urobte niekoľko základných opatrení a vaše lyže si počas letných mesiacov udržia svoju skvelú formu.

Vyčistiť a hlavne vysušiť.

Zjazdovky nie sú na jar v najlepšom stave a na zimné vybavenie sa ľahko dostane blato alebo iné nečistoty. Preto pred uskladnením svojho vybavenia venujte najprv pozornosť čisteniu skĺznic, hrán, ale aj viazania a vrchnej časti lyží. Na to by vám mala stačiť obyčajná handrička a vlažná voda.

Potom nechajte lyže alebo snowboard dôkladne vyschnúť. Akákoľvek vlhkosť zvyšuje riziko vzniku hrdze. Na koróziu sú obzvlášť náchylné najmä hrany. Ak skladujete lyže s mokrými hranami, koledujete si o nepríjemné prekvapenie.

Skĺznicu chráňte voskom

Aj keď teraz nebudete chvíľu lyžovať, mali by ste na skĺznicu naniesť pomerne hrubú vrstvu vosku. Slúži totiž aj ako ochrana. Vosk lyže zakonzervuje a zabráni vysychaniu povrchu lyží, ktoré by viedlo k strate pružnosti. Okrem toho sa na skĺznici vďaka voskovaniu nezachytáva toľko nečistôt a prachu.

Zatiaľ čo pri bežnej starostlivosti o skĺznicu počas sezóny by ste vosk odstránili škrabkou a kefkou, teraz ho na lyžiach nechajte. Prebytočný vosk odstráňte na začiatku nasledujúcej sezóny. V ideálnom prípade voskom zakonzervujte aj okraje. Prípadne sa spoľahnite na špeciálne oleje, ktoré zabraňujú oxidácii a korózii.

Dobrý posezónny servis vám ušetrí problémy na budúcu zimu

Údržbu môžete vykonať úplne a pred zakonzervovaním ešte nabrúsiť okraje a opraviť ryhy na skĺznici. Výhodou je, že na budúci rok len jednoducho odstránite vosk, vyleštíte skĺznicu a vyrazíte na zjazdovku. Vyhnete sa tak stresu zo servisu na poslednú chvíľu.

To platí dvojnásobne, ak starostlivosť o svoje lyže zveríte profesionálnemu servisu. Na začiatku lyžiarskej sezóny idú tieto zariadenia zvyčajne na plné obrátky a nie je ľahké nájsť voľný termín. Takto budú vaše lyže rovno pripravené.

Postup pre bežecké lyže alebo snowboardy je v podstate rovnaký. Servis po sezóne bude stále zahŕňať najmä čistenie, sušenie a voskovanie skĺznice a hrán. Samozrejme, pri bežkách počítajte s tým, že ich čistenie bude trvať o niečo dlhšie, pretože sa na nich hromadí stúpací vosk.

A čo viazanie? Skôr uvoľniť

Po vyčistení môžete viazanie zjazdových lyží ošetriť špeciálnym konzervačným sprejom. Názory servisných technikov na ďalší postup sa líšia. Pred uskladnením sa spravidla odporúča viazanie uvoľniť – pružina potom nie je zbytočne napnutá a predĺžite jej životnosť. Ak chcete viazanie uvoľniť, jednoducho otočte skrutku na oboch častiach viazania pomocou plochého skrutkovača.

Niektorí však toto povolenie neodporúčajú z bezpečnostných dôvodov. V praxi hrozí, že do ďalšej zimy zabudnete, čo ste s viazaním urobili. Lyže potom jednoducho zoberiete a vyrazíte na zjazdovku. Táto situácia sa s uvoľneným viazaním nemusí skončiť dobre. Na začiatku novej sezóny by ste však mali svoje viazanie prispôsobiť aktuálnym parametrom. Ak tak robíte bežne, v prípade povolenia nebude žiadny problém.

Pozor na vlhké prostredie

Po ošetrení zimnej výbavy zostáva už len nájsť vhodné miesto na jej uskladnenie. Ideálne je suché a tmavé miesto so stálou teplotou. Nevhodné sú najmä vlhké priestory a miesta s priamym slnečným žiarením.

Lyže k sebe nepripínajte, nechajte ich voľne vedľa seba v ochrannom vaku. Potom ich uložte do vzpriamenej polohy, pokojne ich postavte na pätky a oprite o stenu. Horizontálna poloha by mohla viesť k nežiaducemu vychýleniu lyží v dôsledku hmotnosti viazania.

So športovou obuvou budete mať oveľa menej práce. Obuv hlavne vyčistite, vysušte a uložte do vaku. Pri lyžiarskej obuvi nezabudnite zapnúť pracky – len zľahka na prvý zub, viac ich nedoťahujte. Ide len o to, aby si kostra zachovala svoj tvar. Teraz máte všetko pripravené. Ostatné ročné obdobia si môžete pokojne užívať s vedomím, že v zime bude vaše vybavenie v dobrej kondícii.

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov