10 tipov, ako prežiť stanovanie, keď ste skôr mestské dievča

Lucie Tichá

18.8.2023 • 3 min čítania

Ak ste typ, ktorý ani na dovolenke v prírode nepoľaví zo svojich štandardov a vždy si vyberá hotel s voňavou bielizňou, je to síce paradox, ale máte pravdu. Prejdime si spolu päť tipov na pokojnejší spánok, ako aj päť vychytávok, ktoré vám spríjemnia rána.

Možno si hovoríte, že stanovanie sa vás netýka, a možno je to pravda, ale takisto môžu rôzne okolnosti narušiť vašu komfortnú zónu a vy sa ocitnete v stane skôr, ako stihnete povedať „diskomfort“. Koniec koncov, to sa stalo aj mne – dievčaťu z mesta, ktoré stretlo „zálesáka“.

„Je romantické prebúdzať sa v stane,“ hovorili. Skoro by som na to skočila, ale aby sa človek mohol zobudiť, tak musí najprv zaspať, čo môže byť často naozaj ťažká výzva, najmä v plných kempoch pri počúvaní vokálneho chrápania

5 tipov na lepší spánok v stane

  • Zátky do uší
  • Maska na oči
  • Nafukovací matrac
  • Dostatočne teplý spací vak
  • Vankúš

Kvalitné zátky do uší zaručene vyriešia problém s hlučnými susedmi alebo rannými vtáčatami. Ak medzi nich nepatríte, určite to oceníte. To isté platí aj pre masku na oči, vďaka ktorej nebudete musieť vstávať s východom slnka. 

Z mojich nie príliš bohatých skúseností so stanovaním viem, že stan môžete postaviť na rôznych povrchoch. Ak sa však nechcete ráno zobudiť ako princezná na hrášku, nafukovací matrac vám príde vhod. Dôležité je, aby bol ľahký pre prípad, že je súčasťou vášho výletu aj backpackovanie, a „postel“ si ponesiete na chrbte. To isté platí aj pre vankúš – skladnosť na prvom mieste.

Ak vás nehreje mladosť (alebo vás ani nikdy nehriala ako mňa), možno vám nebude stačiť taký spacák, ktorý presne zodpovedá vonkajšej teplote počas vášho stanovania. Ja osobne sa nemôžem nabažiť svojho trojsezónneho spacáka. Existujú aj také, ktoré sa dajú spojiť so spacákom vášho partnera, možno vám bude o niečo teplejšie, ale má to aj iné nevýhody… 

5 tipov pre príjemnejšie ráno po stanovaní

  • Vlhčené utierky
  • Vreckové zrkadlo
  • Výberová káva na cesty
  • Plecháčik
  • Výhľady

Pre tých, ktorí si spájajú ranný pocit komfortu s pocitom čistoty a sviežosti, chápem vaše obavy zo stanovania a som v tom s vami zajedno. Dajú sa však nájsť aj také riešenia, vďaka ktorým možno nebudete „ako nová“, ale aspoň dosiahnete uspokojivých 80 %. Vašimi najlepšími priateľmi budú vlhčené obrúsky rôznych druhov – kozmetické, hygienické, intímne. Vezmite všetky, ktoré stretnete, nič nepokazíte. Pribaľte si aj vreckové zrkadielko, čo je rada, ktorú možno nechať bez komentára.

Zvyšných 20 % vám vynahradí výhľad na krásnu prírodu, a ak ani to nepomôže, postará sa o to výberová káva na cesty podávaná v peknom plecháčiku alebo termohrnčeku

Nerada by som vám na záver sľubovala, že vďaka týmto 10 veľmi užitočným tipom si stanovanie zamilujete. Ale aspoň sa dožijete rána v stane o niečo pohodlnejšie. A nakoniec, ako hovorí môj priateľ, zážitok nemusí byť vždy dobrý, stačí, keď je intenzívny. 

Ukázať vybavenie na kempovanie

Páčil sa článok?

Lucie Tichá

Manažérka sociálnych sietí Sportisima, milovníčka jogy a outdooračka