Ako vybrať zimné nohavice

Redakcia Sportisimo

21.11.2023 • 9 min čítania

Zatiaľ čo hornú časť oblečenia môžete podľa potreby vrstviť alebo vyzliekať, nohavice budete mať zvyčajne len jedny. V zime vás tento kus oblečenia musí udržiavať v suchu, teple a v ideálnom prípade vás aj chrániť pred vetrom. Okrem toho vás nesmú obmedzovať pri športových aktivitách. Viete, na aké parametre sa zamerať pri výbere zimných nohavíc?

Skôr ako si vyberiete zimné nohavice, odpovedzte si na niekoľko základných otázok.

  • V akých podmienkach budete nohavice používať?
  • Aké aktivity a činnosti v nich plánujete vykonávať?
  • Koľko ste ochotní zaplatiť za zimné nohavice?

Najmä prvé dve otázky sú absolútne kľúčové. Bohužiaľ, neexistujú žiadne univerzálne zimné nohavice, s ktorými by ste zvládli prechádzky po meste, lyžovanie, bežkovanie a horskú turistiku. V prvom rade si teda musíte ujasniť, na čo sa majú zimné nohavice používať.

Ukázať zimné nohavice

Potrebujete sa na zimu vybaviť kompletne vrátane bundy? Žiadny problém, máme pre vás aj článok Ako si vybrať zimnú bundu.

Zhrnutie

  • Typ – Nohavice na voľný čas spájajú funkčnosť a módny vzhľad. Hodia sa na prechádzky v parku a ľahšie výlety. Na náročnejšie outdoorové aktivity si vyberte zimné outdoorové nohavice. Lyžiarske, snowboardové a bežkárske nohavice zodpovedajú potrebám jednotlivých športov.
  • Zateplenie – V zimných nohaviciach dominujú syntetické materiály, ktoré dobre udržujú teplo, odolávajú vlhkosti a ľahko sa udržiavajú. Perie používané najmä v expedičných nohaviciach je tiež výborným izolantom. Ako alternatíva k zimným modelom sa ponúka použitie nezateplených nohavíc a termobielizne. Toto riešenie má väčší zmysel pre voľný čas a ľahšie outdoorové aktivity.
  • Vodotesnosť – V menej náročných podmienkach stačí vodný stĺpec 5 000 mm. Pri silnom daždi oceníte minimálne dvojnásobnú hodnotu. Aj začínajúci snowboardisti a lyžiari by mali hľadať vodný stĺpec okolo 10 000 mm. Všímajte si aj kvalitu spracovania švov a vreciek. K zatečeniu vody dochádza zvyčajne na týchto miestach.
  • Priedušnosť – Materiál nohavíc musí „dýchať“ a odvádzať telesnú vlhkosť. Na prechádzky a ľahké športy postačia zimné nohavice s priedušnosťou okolo 10 000 g/m2/24 hod. Svižnejšie lyžovanie alebo bežecké lyžovanie si vyžaduje ešte väčšiu priedušnosť.
  • Veľkosť – Vyskúšajte si zimné nohavice osobne. Najlepšie v kombinácii s obuvou, ktorú k nim budete nosiť. Nohavice vám musia sedieť veľkosťou a strihom. Materiál by vám mal umožniť voľnosť pohybu potrebnú pre danú činnosť. Nepodceňujte možnosť úpravy veľkosti pása.

Typ

Kategória zimných nohavíc zahŕňa rôzne modely, z ktorých niektoré majú minimum spoločných vlastností. Prvým krokom je preto výber vhodného typu nohavíc. Závisí to najmä od využitia.

Nohavice na voľný čas

Zimné nohavice vhodné na prechádzku v parku, ľahší výlet do prírody alebo pohyb po meste. Najčastejšie sa označujú ako voľnočasové nohavice alebo fashion nohavice. Modely sú navrhnuté s dôrazom na štýlový vzhľad a pohodlné každodenné nosenie v chladnom počasí. Vyznačujú sa rôznorodosťou strihov, farieb a vzorov.

Hlavná výhoda fashion nohavíc spočíva v kombinácii funkčnosti a módneho vzhľadu. Nohavice vás udržia v teple v bežných zimných podmienkach. Nie sú vhodné do extrémnych teplôt alebo na náročnejšie športové aktivity.

Zimné outdoorové nohavice

Nohavice určené na zimnú a horskú turistiku, horolezectvo alebo dlhšie prechádzky v zamrznutej prírode. Poskytnú vám odolnosť proti vetru, vode a dobrú priedušnosť. Typické príslušenstvo outdoorových nohavíc zahŕňa vystuženie vybraných častí (zadok, kolená, členky atď.). Vystuženie zvýši odolnosť týchto miest a prinesie ich spevnenie. Oceníte ho napríklad na ferratách alebo v skalnatom teréne.

Výber outdoorových nohavíc je predmetom samostatného článku. Zimné modely sa od tých klasických líšia najmä výrazným zateplením.

Lyžiarske nohavice

Nohavice prispôsobené potrebám lyžiarov. Medzi ich kľúčové vlastnosti patrí nepremokavosť a vetruvzdornosť. Zároveň musí byť zabezpečená vynikajúca priedušnosť, aby ste sa pri pohybe na svahu neprehrievali. Aké sú ďalšie obvyklé prvky lyžiarskych nohavíc?

  • Vysoký pás – Zabraňuje ľahkému prenikaniu snehu za oblečenie a zvyšuje tepelný komfort v oblasti chrbta.
  • Manžety – plnia podobnú úlohu ako vysoký pás, len v dolnej časti nôh. Nasadíte si ich na lyžiarsku obuv. Manžety na týchto miestach zabraňujú prenikaniu snehu a chladu.
  • Zipsy na konci nohavíc – Uľahčujú obúvanie a vyzúvanie lyžiarskej obuvi a umožňujú ľahko upraviť dĺžku nohavíc podľa vašich potrieb.
  • Vetracie zipsy – Pomáhajú regulovať teplotu. Zvyčajne sa umiestňujú na vonkajšiu stranu stehien.
  • Traky – Vďaka trakom nohavice lepšie držia na svojom mieste. Traky by mali byť ideálne odnímateľné.
  • Výrazné farby – Rovnako ako lyžiarske bundy, aj nohavice sa vyrábajú vo výrazných farbách, aby ste boli na svahu lepšie viditeľní. Medzi obľúbené farby patria žltá, zelená alebo ružová.

Pri výbere lyžiarskych nohavíc zohľadnite svoj lyžiarsky štýl a režim. Lyžujete za každého počasia? Potom rozhodne nepodceňujte vodotesnosť. Úroveň zateplenia ovplyvňujú aj vaše návyky. Ak jazdíte pomalšie a často zastavujete, aby ste si oddýchli, oceníte teplejšie nohavice ako lyžiar, ktorý sa celý deň pohybuje vo vysokom tempe.

Snowboardové nohavice

Kľúčové vlastnosti sú rovnaké ako pri lyžiarskych nohaviciach. Mnohí výrobcovia preto prichádzajú s univerzálnymi modelmi vhodnými na oba zimné športy. Tieto dva typy sa však môžu v niektorých detailoch líšiť.

Lyžiarske nohavice viac obopínajú telo a zvyčajne majú užší strih. Na druhej strane snowboardové nohavice bývajú voľnejšie a objemnejšie. Vyznačujú sa tiež väčším počtom vreciek – snowboardisti na svahu alebo v parku častejšie vykonávajú rôzne triky, ktoré si vyžadujú ďalšie príslušenstvo alebo náradie.

Nohavice na bežecké lyžovanie

V porovnaní s lyžiarskymi a snowboardovými modelmi sú nohavice na bežky oveľa ľahšie, tenšie a pružnejšie. Voľnosť pohybu je podporená anatomickým strihom a výrobou z viacerých kusov látky. Ochranu proti vetru zvyčajne zabezpečuje membrána, ako napríklad windstopper. Je to vrstva na prednej strane nohavíc, ktorú neprefúkne a ktorá neumožňuje vetru ochladzovať telo. Vzhľadom na vysokú intenzitu pohybu sa kladie dôraz na priedušnosť. Na tej sa viac podieľa zadná strana nohavíc.

Zateplenie sa v jednotlivých modeloch výrazne líši. Športové a pretekárske nohavice sú zateplené len minimálne. Cieľom je znížiť odpor vzduchu. Okrem toho počítajú s vysokým tempom bežca. Pri rekreačných nohaviciach sa na zabezpečenie tepelného komfortu používa hrubší materiál alebo podšívka.

Niekoľko detailov vám môže spríjemniť používateľský zážitok.

  • Pružný pás s gumou – Uľahčuje voľný pohyb, ohýbanie a tiež zabraňuje skĺznutiu nohavíc.
  • Zipsy na spodnej časti nohavíc – Uľahčujú obliekanie a preťahovanie nohavíc cez obuv na bežecké lyžovanie.
  • Elastické lemy nohavíc – Zabraňujú vyhrňovaniu nohavíc a vnikaniu snehu do nohavíc alebo obuvi. Podobnú funkciu má aj silikónový pásik na vnútornej strane lemu.
  • Reflexné prvky – Zlepšujú vašu viditeľnosť za súmraku alebo snehovej búrky.
  • Vrecká na zips – Na bezpečné uloženie osobných vecí.

Zateplenie

O zateplenie sa môžu postarať rôzne materiály. V prípade nohavíc je to najmä syntetika. Dobre odoláva vlhkosti, ľahko sa udržiava a poteší svojou cenovou dostupnosťou. V praxi sú to zvyčajne polyesterové alebo polyamidové vlákna alebo špeciálne zmesi (napr. Primaloft). Obľubu si získali aj softshellové nohavice, ktoré vás ochránia pred vetrom a ľahkým dažďom. Softshellová bunda je však vhodnejšia na jar a na jeseň kvôli nižšej izolácii.

Pri expedičných nohaviciach narazíte aj na perie. Modely s perím majú vynikajúce izolačné vlastnosti a udržia vás v teple aj pri extrémne nízkych teplotách. Nohavice zateplené kačacím alebo husacím perím sú však drahšie. Hodia sa predovšetkým do suchých mrazov – perie je po namočení ťažké a dlho schne.

Používali by ste zimné nohavice len príležitostne? Potom si možno vystačíte s kombináciou nezateplených nohavíc a termobielizne. Takéto riešenie má väčší zmysel pri voľnočasových a ľahších outdoorových aktivitách. Na svahu alebo v lyžiarskej stope radšej uprednostnite špecializované nohavice na dané športy.

Tepelná odolnosť

O izolačných schopnostiach materiálu vám čo-to povie tepelná odolnosť (Rct) udávaná v K*m2/W. Jednoducho povedané, ide o teplotný rozdiel medzi vnútorným a vonkajším povrchom materiálu. Čím nižšia je hodnota Rct, tým lepšie materiál izoluje (teplo generované telom prúdi von menej). Bohužiaľ, výrobcovia ju často neuvádzajú.

Vodotesnosť

Prídu nohavice do kontaktu s dažďom alebo snehom? Potom by vás mal zaujímať stupeň vodotesnosti. Tento parameter je dôležitý najmä pre lyžiarske, bežecké a outdoorové nohavice. Vodotesnosť sa udáva v milimetroch vodného stĺpca. Údaj vyjadruje, ako vysoký vodný stĺpec zvládol materiál počas testovania bez vniknutia vody.

Čím vyšší vodný stĺpec, tým lepšie? Táto proporcionalita platí len do určitej miery. Nepremokavosť je čiastočne získaná na úkor priedušnosti. V menej náročných podmienkach postačuje vodný stĺpec 5 000 mm. Pri silnom alebo vytrvalom daždi hľadajte aspoň dvojnásobné hodnoty.

Pri športových nohaviciach záleží aj na vašich schopnostiach a návykoch. Začínajúci snowboardista, ktorý často padá, potrebuje vodný stĺpec aspoň 10 000 mm. Skúsení lyžiari, ktorí lyžujú výlučne na svahoch a v dobrých podmienkach, si vystačia aj s polovičnou vodotesnosťou. Vyššiu úroveň nepremokavosti zabezpečuje membrána. Je umiestnená na vnútornej strane materiálu a je oveľa účinnejšia ako vrchná vrstva.

Pozor na švy a zipsy

Pri posudzovaní vodotesnosti sa zamerajte nielen na vodný stĺpec, ale aj na spracovanie švov, vreciek a vetracích otvorov. Na týchto miestach zvyčajne zateká voda. Švy vodotesných nohavíc by mali byť úplne zalepené.

Priedušnosť

Aby ste sa v nohaviciach nezaparili, musí materiál „dýchať“ – t. j. musí dobre odvádzať telesnú vlhkosť. Priedušnosť je kľúčová, najmä pri náročnejších športových aktivitách, pri ktorých sa veľa potíte. Na meranie priedušnosti sa používajú dve základné metódy.

  • MVTR – v g/m2/24 hodín udáva, koľko vody prepustí meter štvorcový tkaniny za jeden deň. Čím vyššia je táto hodnota, tým je materiál priedušnejší.
  • RET – V Pa/W udáva odpor látky voči prieniku vodnej pary. V tomto prípade, naopak, nájdete priedušné nohavice medzi najnižšími hodnotami.

Metóda MVTR môže vniesť do merania viac skreslenia v dôsledku nekonzistentných podmienok. Napriek tomu sa s ním budete stretávať častejšie. Na bežnú chôdzu a športovanie v pomalšom tempe postačuje priedušnosť okolo 10 000 g/m2/24 h. Pre RET by to bola približne kategória 6 – 13. Tí, ktorí majú radi rýchle tempo, by mali siahnuť po ešte priedušnejších nohaviciach.

Veľkosť

V prvej fáze výberu veľkosti sa, samozrejme, riaďte svojou konfekčnou veľkosťou. Osobné vyskúšanie je však veľmi dôležité, najmä pri športových modeloch. Strih a celkové spracovanie nohavíc vám musí sedieť.

Pri skúšaní sa uistite, že vám materiál umožňuje dostatočnú voľnosť pohybu. Skúste napodobniť plánované aktivity – nehanbite sa urobiť drep alebo niekoľko rýchlejších krokov. Pri lyžiarskych a bežkárskych nohaviciach venujte osobitnú pozornosť oblasti kolien, kde je potrebný široký rozsah pohybu. Ak je to možné, vyskúšajte si nohavice s obuvou, ktorú si k nim obujete.

Nezabudnite na možnosť nastavenia veľkosti v páse. Obvod nohavíc by ste mali mať možnosť upraviť. Výrobcovia ponúkajú niekoľko riešení od gumy v páse, remienka až po sťahovanie pomocou suchého zipsu.

Údržba zimných nohavíc

Správna údržba zimných nohavíc predĺži ich funkčnosť a životnosť. Neexistujú žiadne všeobecne platné pravidlá – každý materiál si vyžaduje inú starostlivosť. Preto vždy dodržiavajte pokyny výrobcu uvedené na pracom štítku. Mnoho užitočných informácií nájdete aj v našom článku Ako sa starať o materiály.

Funkčným vrstvám spravidla neprospievajú klasické pracie prášky a aviváže. Vhodnejšie sú špecializované produkty prispôsobené na mieru konkrétnym materiálom. Po vypraní obnovte nepremokavú vrstvu impregnáciou.

Ukázať zimné nohavice

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov