Ako vybrať zimnú bundu

Redakcia Sportisimo

7.11.2023 • 10 min čítania

Zimná bunda vás musí zahriať a ochrániť pred vetrom a vlhkosťou. Mala by byť pohodlná a v ideálnom prípade by mala ešte aj dobre vyzerať. To je už slušný zoznam požiadaviek. S našimi tipmi však určite nájdete svoj vysnívaný model. Pozrite sa, ako vybrať zimnú bundu.

Blíži sa zima a outdoorové aktivity začína komplikovať tradičné chladné počasie. Ani teploty okolo nuly vás však nemusia odradiť od pobytu vonku. Ako hovorí staré porekadlo –⁠ neexistuje zlé počasie, iba zlé oblečenie.

Bunda je v zime absolútne nevyhnutná. Potrebujete ju pri prechádzkach po meste, na výlete do prírody alebo pri lyžovaní. A tu nastáva prvý problém. Jedna bunda nestačí na všetky aktivity. Preto si najprv ujasnite, v akých podmienkach budete bundu používať.

Ukázať zimné bundy

Potrebujete si vybrať nové zimné nohavice k bunde? Tým sme sa venovali v samostatnom článku, prečítajte si ho.

Zhrnutie

  • Typ – Pohodlné mestské bundy sú vhodné na každodenné nosenie. Zimné outdoorové bundy oceníte na horských túrach a iných výletoch do prírody. Lyžiarske, snowboardové a bežecké modely sú prispôsobené špecifickým potrebám príslušných športov.
  • Zateplenie – Izolačná vrstva je vyrobená z peria alebo syntetických materiálov. Perie je vynikajúce pre svoje izolačné vlastnosti, ľahkosť a skladovateľnosť. Najlepšie sa hodí do suchých mrazov, pretože horšie reaguje na vlhkosť. Syntetické materiály sa z hľadiska izolácie nevyrovnajú periu, ale sú lacnejšie, menej náročné na údržbu a lepšie zvládajú vlhké prostredie.
  • Vodotesnosť – Vodný stĺpec 5 000 mm je dostatočný na bežné nosenie. Ak má bunda odolať silnému alebo vytrvalému dažďu, hľadajte hodnoty od 10 000 mm vyššie. Okrem vodného stĺpca zohráva dôležitú úlohu aj úprava švov a zipsov – k úniku vody dochádza najčastejšie v miestach spojov.
  • Priedušnosť – Priedušnosť udáva, ako dobre bunda odvádza telesnú vlhkosť. Pri bežnom používaní je optimálna priedušnosť približne 10 000 g/m2/24 hodín. Zimná športová bunda, v ktorej sa potíte, by mala „dýchať“ ešte viac. Menej náročné činnosti sa dajú zvládnuť aj s nižšími hodnotami, ale za hranicu nosnosti považujte 4 000 g/m2/24 hodín.
  • Viac špecifikácií a podrobností – Váhate medzi porovnateľnými modelmi? Zamerajte sa na hmotnosť bundy, umiestnenie a počet vreciek alebo otvorov. Vyskúšajte si základné pohyby v bunde, strih vás nesmie nikde obmedzovať.

Typ

Za názvom zimná bunda sa skrýva mnoho rôznych produktov. Od módnych kabátov do mesta až po špeciálne zimné bundy pre lyžiarov alebo horolezcov. Prvým krokom v procese výberu by preto mal byť výber vhodného typu bundy. Ako vyzerajú tie najbežnejšie?

Mestské bundy

Označujú sa aj ako voľnočasové bundy alebo fashion bundy. Patria sem aj obľúbené kabáty a parky. Ide o bundy, ktoré sú primárne určené na jednoduché všestranné použitie – každodenný pohyb po meste, prechádzky v parku alebo ľahšie výlety do prírody.

Bundy majú často voľnejší strih. Veľký dôraz sa kladie na pohodlie a praktickosť. V bundách nájdete väčší počet vreciek (zvyčajne vonkajších a vnútorných), do ktorých si môžete uložiť svoje osobné veci. Bočné vrecká majú zvyčajne takú veľkosť a sú umiestnené tak, aby ste si v nich chceli zohriať ruky. Mestské bundy majú zvyčajne moderný a štýlový dizajn. Môžete si vybrať z mnohých farieb a strihov.

Materiál umožňuje rôzne aktivity a spôsoby pohybu. Nie je však určený do extrémnych podmienok. Bundy nie sú vhodné do teplôt hlboko pod bodom mrazu, do príliš vlhkého prostredia alebo na aktivity, pri ktorých sa veľmi potíte.

Zimné outdoorové bundy

Bundy určené na náročnejší pobyt v prírode. Poskytujú vysokú odolnosť proti vetru a vode. Zároveň sú schopné odvádzať pot od tela.

Zimné outdoorové bundy sú vhodné napríklad na horské túry alebo dlhšie zimné prechádzky. V ideálnom prípade by mali byť skladné a ľahké, aby ste ich mohli nosiť v batohu. Do kategórie outdoorových búnd patria aj špeciálne lezecké bundy, ktoré poskytujú tepelný komfort pri extrémne nízkych teplotách.

Ako vybrať outdoorovú bundu? Najdôležitejším parametrom sa venujeme v samostatnom článku na blogu. Zimné modely sa vyznačujú hrubšou vrstvou izolácie ako ostatné.

Lyžiarske bundy

Bundy prispôsobené potrebám lyžiarov. Medzi kľúčové aspekty patria nepremokavosť, priedušnosť a odvetrávanie. Materiál vás musí udržať v suchu a teple aj po kontakte so snehom, ktorému sa na svahu nevyhnete. V porovnaní s inými typmi majú lyžiarske bundy vyššiu mechanickú odolnosť. Sú preto pripravené na pády a možné kolízie s ostrými hranami.

V záujme bezpečnosti sa lyžiarske bundy často vyrábajú vo výrazných farbách. Jazdec je na svahu oveľa lepšie viditeľný. Vítaným doplnkom je snehový pás, ktorý zabráni vniknutiu snehu pod bundu a zvýši tepelný komfort. Podobnú úlohu zohrávajú aj manžety (konce rukávov), často s pútkami na palec. Potešia vás aj drobné prvky, ako je vrecko na skipas alebo zväčšená kapucňa s dostatočným priestorom na lyžiarsku prilbu.

Alternatívou sú lyžiarske kombinézy a zimné súpravy. Obzvlášť obľúbené sú najmä u detí. Zakrývajú celé telo, takže sa nemusíte báť, že sa bunda vášho dieťaťa vyhrnie a odhalí jeho chrbát. Navyše si zjednodušíte problematické nakupovanie s deťmi, pretože si stačí vyskúšať len jeden kus oblečenia.

Snowboardové bundy

Reagujú na rovnaké požiadavky ako lyžiarske bundy. Niektoré značky vyrábajú univerzálne modely pre oba športy. Prípadné rozdiely spočívajú predovšetkým v strihu.

Lyžiarske bundy zohľadňujú polohu pri zjazde. Viac obopínajú vašu postavu a siahajú zhruba po boky. Snowboardové bundy bývajú širšie, voľnejšie a dlhšie. Menej obmedzujú pohyb a umožňujú lepšie udržiavať rovnováhu na snowboarde. Z hľadiska technických parametrov sa tieto dva typy v zásade nelíšia.

Bundy na bežecké lyžovanie

Špeciálne bundy určené na bežecké lyžovanie. V porovnaní s lyžiarskymi a snowboardovými bundami sú tenšie a ľahšie. V praxi to, samozrejme, znamená menej zateplenia. Pri behu na lyžiach sa veľa potíte, bundy na bežecké lyžovanie musia byť preto veľmi priedušné. Poskytujú tiež vynikajúcu ochranu pred vetrom.

Strih búnd na bežecké lyžovanie je prispôsobený voľnému pohybu nôh a rúk. Medzi typické doplnky patria napríklad reflexné prvky alebo predĺžená zadná časť s predĺženým vreckom na vosky alebo telefón.

Zateplenie

O váš tepelný komfort sa postará izolačná vrstva bundy. Na jej výrobu sa používajú dva základné typy materiálov.

Perie

Väčšinou kačacie alebo husacie perie. V oboch prípadoch ide o vynikajúci izolant, ktorý poteší svojimi tepelnými vlastnosťami. Napriek tomu sú páperové bundy veľmi ľahké a spratné. Musíte počítať s vyššou cenou.

Medzi hlavné nevýhody patrí náročnejšia údržba a strata izolačných vlastností pri navlhnutí. Perie ľahko absorbuje vlhkosť. Keď sa vlákna namočia, stuhnú a majú tendenciu sa zlepiť.

Na objavenie lepšieho izolačného materiálu sa stále márne čaká. V pomere k hmotnosti je hrejivosť peria bezkonkurenčná. Okrem toho je dobre stlačiteľné. Ak teda hľadáte bundu, ktorá je teplá a zároveň spratná do batohu, perie je stále najlepšou voľbou – najmä do suchých mrazov.

Syntetické materiály

Syntetické materiály nedosahujú kvalitu peria, pokiaľ ide o tepelné vlastnosti a dĺžku životnosti, ale sú podstatne lacnejšie. Lepšie odolávajú vlhkosti a rýchlejšie schnú, keď sú mokré. Výhodou je aj jednoduchšia údržba, bundy so syntetickou vatou možno často prať v práčke. Vždy si to však skontrolujte na štítku na oblečení.

Najčastejšie používanými materiálmi sú polyesterové vlákna alebo špeciálne zmesi, ako napríklad Primaloft alebo Merinoloft. Flauš vás tiež udrží v teple. Neposkytuje však ochranu proti vetru a vode, preto sa používa skôr pre strednú zatepľovaciu vrstvu. Softshell je obľúbený najmä pri outdoorových bundách. Dokáže si poradiť s vetrom a do značnej miery aj s vlhkosťou. Vzhľadom na horšie izolačné vlastnosti je však vhodný len do miernejších podmienok.

Bundy kombinujúce oba typy materiálov nie sú výnimkou. V komorách, kde dochádza k najväčšiemu kontaktu s vlhkosťou, možno perie nahradiť syntetikou. Stretnete sa aj s úpravami, ktoré kombinujú perie a syntetiku v jednej komore bundy.

Vodotesnosť

Nepremokavosť bundy sa udáva pomocou takzvaného vodného stĺpca. Tento údaj udáva, koľko vody materiál zvládne. Napríklad vodný stĺpec 5 000 mm znamená, že materiál vydržal vodný stĺpec 5 000 mm v laboratórnych podmienkach. Pri vyšších hodnotách už voda začala pretekať. Čím vyšší je vodný stĺpec, tým lepšiu ochranu pred vodou bunda poskytuje.

Výber vhodného vodného stĺpca závisí od použitia bundy. V bežných situáciách si vystačíte s 5 000 mm. Ak chcete byť chránení aj pred silným alebo vytrvalým dažďom, hľadajte modely od 10 000 mm vyššie. V prípade expedičných búnd dosahuje vodný stĺpec približne 20 000 mm. Pri športových aktivitách na svahu zohľadnite svoje schopnosti. Skúsený lyžiar, ktorý prakticky nepadá, nepotrebuje taký vysoký vodný stĺpec ako začínajúci snowboardista.

Nepremokavosť sa najčastejšie zabezpečuje záterom alebo membránou. Záter sa nanáša na vrchnú vrstvu materiálu. Poskytuje nižšiu úroveň nepremokavosti a ľahšie sa opotrebúva. Na druhej strane, do ceny zimnej bundy sa to až tak nepremietne. Membrána je umiestnená na vnútornej strane materiálu. Je drahšia, ale oveľa účinnejšia v ochrane proti vode. Na čo ďalšie si dať pozor, keď ide o vodotesnosť?

  • Nepremokavosť vs. priedušnosť – Súčasné materiály nedokážu zabezpečiť vysokú nepremokavosť pri zachovaní vysokej priedušnosti. Vodotesnosť je čiastočne vykúpená tým, že bunda príliš „nedýcha“. Musíte si ujasniť, ktorý parameter je pre vás dôležitejší.
  • Zipsy a švy – Samotný vodný stĺpec vás nezachráni. Dôležité sú aj švy, zipsy a odvetrávanie. Práve v miestach spojov dochádza najčastejšie k zatečeniu vody. Nezabudnite skontrolovať spracovanie týchto miest. Samozrejmosťou pri nepremokavej bunde by mali byť zalepené švy.
  • Tlak na materiál – Deklarovaná vodotesnosť môže znížiť tlak, ktorý na materiál pôsobí, napríklad od ramenných popruhov batohu.

Priedušnosť

Priedušnosť alebo paropriepustnosť určuje, ako dobre materiál odvádza telesnú vlhkosť – ako dobre „dýcha“. Priedušnosť je nevyhnutná pri športových aktivitách, pri ktorých sa potíte. V opačnom prípade sa budete zaparovať ako v pršiplášti. Stretnete sa s dvoma rôznymi údajmi.

  • MVTR meria, koľko vody prepustí meter štvorcový látky za jeden deň. Jednotkou je g/m2/24 hodín. Čím vyššia je táto hodnota, tým je materiál priedušnejší.
  • RET v jednotke Pa/W udáva odpor látky voči prestupu vodnej pary. Na druhej strane tu sú nižšie hodnoty priedušnejšie.

Častejšie sa stretnete s údajom MVTR, hoci je náchylnejší na skreslenie v dôsledku nekonzistentných podmienok merania. Absolútne minimum na hranici únosnosti je priedušnosť 4 000 g/m2/24 hodín. (cca RET 20). Lepšiu priedušnosť nájdete v modeloch s obsahom 6 000 – 15 000 g/m2/24 hod. (RET 6 – 13). Pri bežnom používaní si vystačíte s hodnotami v strede tohto rozsahu. Pri náročnejších športoch hľadajte ešte priedušnejšie bundy.

Ďalšie parametre a podrobnosti

Je nepravdepodobné, že by tieto parametre boli rozhodujúce pre výber. Môžu vám však pomôcť, ak váhate medzi porovnateľnými modelmi.

  • Hmotnosť – Plánujete nosiť zimnú bundu v batohu? Potom skontrolujte jej hmotnosť. Odráža použité materiály, technológie, ale aj počet vreciek.
  • Vrecká – Ujasnite si, koľko vreciek potrebujete a kde by mali byť ideálne umiestnené. Na jednej strane je viac vreciek lákavých, ale zároveň zvyšujú počet zipsov a švov na bunde. Ak nie sú dokonale spracované, dávate vode viac možností zatiecť. Dve vonkajšie vrecká a jedno vnútorné vrecko zvyčajne stačia.
  • Kapucňa – Je kapucňa odnímateľná? Zmestíte sa do nej s čiapkou alebo prilbou?

  • Vetracie otvory – Pomáhajú pri priedušnosti bundy. Zvyčajne sa nachádzajú v podpazuší a iných problematických oblastiach.
  • Manžety – Konce rukávov, ktoré lepšie priliehajú k zápästiu. Manžety sú často vybavené otvorom na palec.
  • Strih – Najmä pri skúšaní športových búnd urobte niekoľko pohybov, aby ste napodobnili danú činnosť. Bunda nesmie nijako obmedzovať váš pohyb.
  • Reflexné prvky – Pre lepšiu viditeľnosť v horších svetelných podmienkach.

Ako sa starať o zimnú bundu

Prať či neprať? Na hamletovskú dilemu prenesenú do sveta zimných búnd existuje jednoduchá odpoveď – vždy sa riaďte pokynmi uvedenými na štítku na odeve. Len tak si môžete byť istí, že praním nič nepokazíte. Pri výrobe búnd sa používa mnoho rôznych materiálov. Prístup k údržbe preto musí byť individuálny.

Bežné pracie prostriedky a zmäkčovadlá zvyčajne nie sú vhodné, pretože môžu poškodiť funkčné vrstvy. Na pranie sa spravidla odporúčajú špecializované produkty určené pre konkrétne materiály. S praním zimnej bundy to nepreháňajte, aby ste zbytočne neskrátili jej životnosť – pranie 2- až 3-krát ročne by malo stačiť. Po vypraní nezabudnite obnoviť nepremokavú vrstvu impregnáciou.

Ukázať zimné bundy

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov