Ako vybrať outdoorové nohavice

Redakcia Sportisimo

30.7.2023 • 9 min čítania

Dlhé outdoorové nohavice patria k základnej výbave každého turistu. Môžete ich používať v podstate po celý rok a pri správnom výbere vám poskytnú dostatok funkčnosti a pohodlia. Nájdete v širokej ponuke nohavíc model, ktorý spĺňa vaše požiadavky?

Na začiatku výberu outdoorových nohavíc si položte niekoľko otázok.

  • Kde a v akých podmienkach sa budete v nohaviciach pohybovať?
  • Je pre vás dôležitejšia nepremokavosť alebo priedušnosť?
  • Koľko ste ochotní zaplatiť za nohavice?

Ukázať outdoorové nohavice

Zhrnutie

  • Typ – Nohavice na ľahkú turistiku od jari do jesene. V chladnejších dňoch ich môžete doplniť termobielizňou, v daždi si cez ne môžete natiahnuť prevlekové nohavice. Ak často chodíte von v horších podmienkach, zvážte softshellové modely alebo nepremokavé nohavice s membránou. V chladnom počasí oceníte zimné nohavice so zateplením. Najmä ženy si obľúbili outdoorové legíny.
  • Nepremokavosť – Vodotesná úprava zabezpečí základnú nepremokavosť. Vyššiu mieru ochrany pred dažďom poskytne záter a najmä membrána. Nepremokavosť nohavíc sa vyjadruje v milimetroch vodného stĺpca. Na bežnú turistiku stačí 5 000 mm vodného stĺpca, ale v náročnejších podmienkach hľadajte aspoň dvojnásobok.
  • Priedušnosť – Udáva, ako dobre materiál „dýcha“, t. j. ako dobre dokáže odvádzať vlhkosť od tela. Číselne sa vyjadruje v g/m2/24 hod. (metóda MVTR) alebo v Pa/W (metóda RET). Pri MVTR sú priedušnejšie najvyššie hodnoty, pri RET, naopak, tie najnižšie. Priedušnosť približne 10 000 g/m2/24 hod je dostatočná na bežné používanie. (kategórie RET 6 až 13).
  • Hmotnosť – Nohavice môžu vážiť menej ako sto gramov a viac ako jeden kilogram. Množstvo izolácie, použitých materiálov alebo počet vreciek sa odráža v hmotnosti. Dávajte pozor na hmotnosť a rozmery v zloženom stave, najmä pri nohaviciach, ktoré plánujete nosiť v batohu.
  • Veľkosť – Pri skúšaní nohavíc napodobňujte plánovanú športovú aktivitu. Urobte niekoľko rýchlejších krokov alebo drepov. Nohavice nesmú nijako obmedzovať váš pohyb. Pozrite sa tiež na možnosť nastavenia veľkosti v páse.
  • Drobné detaily a vychytávky – Ochrana proti vetru alebo vetracie otvory podporujú tepelný komfort. Odnímateľné nohavice sú obľúbeným doplnkom. Vystuženie exponovaných miest zabezpečí väčšiu odolnosť.

Typ

Výrobcovia nohavíc dnes bežne pracujú s modernými materiálmi a technológiami. Nohavice, ktoré by vám poskytli dokonalý výkon v akýchkoľvek podmienkach, zatiaľ neexistujú. Preto si najprv musíte ujasniť, aký typ nohavíc hľadáte.

Nohavice na ľahkú turistiku

Najvšestrannejšia možnosť, ktorú možno používať od jari do jesene. Vo všeobecnosti ide o ľahšie nohavice s dobrou priedušnosťou. Materiály by mali byť v ideálnom prípade rýchloschnúce. UV ochrana je vítaným doplnkom. Nohavice na ľahkú turistiku vás však neochránia pred premoknutím.

Vrchné nohavice

Ľahké nepremokavé nohavice určené do dažďa. Keď začne pršať, jednoducho si ich natiahnete na nohavice, ktoré máte na sebe. Na nohaviciach často nájdete zipsy, vďaka ktorým sú nohavice širšie – nohavice si potom môžete bez problémov obliecť cez trekingovú obuv (vyhnete sa ich vyzúvaniu v daždi). Hlavný dôraz sa kladie na nízku hmotnosť a skladovanie, pretože nohavice budú väčšinu času pripravené len v batohu.

Nepremokavé nohavice

Nohavice s membránou alebo s povrchovou úpravou, ktorá vás ochráni pred silným dažďom. Ich nevýhodou je nižšia priedušnosť. Preto si rekreační športovci často vystačia s modelmi na ľahkú turistiku a vrchnými nohavicami, ktoré slúžia ako „pršiplášť“. Nepremokavé nohavice s membránou majú zmysel pri pravidelnom pohybe v nepriaznivom počasí.

Softshellové nohavice

Obľúbený softshell chráni pred vetrom a poskytuje dobrú priedušnosť a tepelný komfort. Poradí si aj s ľahkým dažďom. Softshellové nohavice však nie sú veľmi vhodné do silného lejaku. Sú najužitočnejšie v premenlivých podmienkach, napríklad na jar a na jeseň.

Zimné nohavice

Čas zimných nohavíc prichádza pri nižších teplotách. Modely sú navrhnuté tak, aby zvládli kontakt so snehom. V porovnaní s tradičnými turistickými nohavicami majú výrazné zateplenie, pri ktorom sa používa vata, perie alebo syntetické materiály. Alternatívou zimných nohavíc je kombinácia tenších nezateplených nohavíc a termobielizne.

Legíny

Obľúbená voľba najmä medzi ženami, ale nájdete tu aj modely pre mužov. Outdoorové legíny potešia hlavne svojou nízkou hmotnosťou a pohodlím. Dokonale sa prispôsobia vášmu telu a nikde vás netlačia. Drahšie legíny sa nestratia ani v horších podmienkach – vodotesná povrchová úprava nie je výnimkou.

Nepremokavosť

Ak viete, že sa v daždi budete pohybovať pravidelne, už si s vrchnými nohavicami nevystačíte. V takýchto situáciách má zmysel zaobstarať si nepremokavé nohavice. Miera nepremokavosti sa zvyčajne vyjadruje v milimetroch vodného stĺpca. Čím vyšší je vodný stĺpec, tým lepšiu ochranu proti vode vám nohavice poskytnú. Hodnota 5 000 mm znamená, že nohavice počas testovania vydržali zaťaženie vodným stĺpcom 5 000 mm.

Súčasné materiály vám, bohužiaľ, nedokážu poskytnúť vysokú nepremokavosť a zároveň vynikajúcu priedušnosť. Ochrana proti vode sa tak vo veľkej miere získava na úkor priedušnosti. Preto si treking na slnku v nepremokavých nohaviciach neužijete, pretože vám bude rýchlo horúco.

Nepremokavosť zvyčajne zabezpečuje záter alebo membrána.

  • Záter – Lacnejší variant. Prináša nižšiu úroveň odolnosti proti vode a rýchlejšie sa opotrebováva.
  • Membrána – Na rozdiel od záteru sa dáva na spodnú vrstvu povrchového materiálu. Zaručí lepšiu nepremokavosť, ale viac sa to prejaví na cene nohavíc.
  • Vodotesná chemická úprava – Menej účinná alternatíva, ktorú možno porovnať s dlhodobou impregnáciou. Je to základná forma úpravy.

Solídnu úroveň nepremokavosti zabezpečujú outdoorové nohavice s vodným stĺpcom približne 5 000 mm. V náročnejších podmienkach oceníte aj dvojnásobné hodnoty.

Priedušnosť

Už sme niekoľkokrát spomínali pojem priedušnosť, jednoducho schopnosť materiálu „dýchať“. Priedušné nohavice dokážu odvádzať vlhkosť od tela, čo je dôležité pri športových aktivitách. Ale ako sme už spomenuli, čiastočne sa musíte rozhodnúť, či dáte prednosť priedušnosti, alebo nepremokavosti.

Priedušnosť (označovaná aj ako paropriepustnosť) sa meria dvoma oficiálnymi metódami.

  • MVTR – Jednotkou MVTR je g/m2/24 hod. Merania určujú, koľko vody prepustí meter štvorcový tkaniny za 24 hodín. S hodnotou MVTR sa zvyšuje priedušnosť.
  • RET – O niečo presnejšia metóda meria odpor, ktorý látka kladie pri prechode vodnej pary. Ak teda hľadáte priedušnejší materiál, hľadajte radšej najnižšie možné čísla. Jednotkou je Pa/W.

Pri bežnej chôdzi si vystačíte s priedušnosťou približne 10 000 g/m2/24 h. V prípade RET by to znamenalo dobrú priedušnosť v kategórii RET 6 až 13. Pri rýchlej chôdzi do kopca alebo behu bude potrebná ešte väčšia priedušnosť.

Hmotnosť

Hmotnosť outdoorových nohavíc sa zvyčajne pohybuje v stovkách gramov. Nie je prekvapujúce, že najľahšie bývajú legíny, ktoré často vážia do 200 g. Na druhej strane najťažšie sú zateplené zimné nohavice. Ich hmotnosť môže presiahnuť 1 kg. Okrem izolácie a použitých materiálov má na konečnú hmotnosť významný vplyv aj množstvo vreciek alebo zosilnenie exponovaných miest (typicky kolená, zadok).

Sledujte údaj o hmotnosti, najmä v prípade vrchných nohavíc a ďalších modelov, ktoré plánujete nosiť v batohu. Okrem hmotnosti by ste sa mali zamerať aj na úložnú kapacitu. V zloženom stave by nohavice mali zaberať v batohu čo najmenej miesta.

Veľkosť

Pri výbere outdoorových nohavíc sa nezaobídete bez osobného vyskúšania. Nejde len o výber správnej veľkosti – musíte sa uistiť, že vám sedí strih a celkový dizajn nohavíc. Ak sa necítite pohodlne už v predajni, v teréne to bude ešte horšie pri náročnejšom pohybe. Najlepšie je vyskúšať si nohavice spolu s turistickou obuvou, aby ste si mohli lepšie vybrať primeranú dĺžku.

Počas skúšania sa snažte napodobniť bežnú športovú činnosť. Nehanbite sa urobiť niekoľko rýchlejších pohybov alebo drepov. Na chvíľu si aj sadnite. Nohavice vás nesmú nikde sťahovať ani obmedzovať v pohybe. Materiál by mal byť príjemný na dotyk. Na skúšanie si vyhraďte dostatok času a počítajte s tým, že celý proces bude trvať niekoľko desiatok minút.

Ďalej vyhľadajte možnosť na úpravu veľkosti v páse. V ideálnom prípade by ste mali mať možnosť nastaviť obvod pása. Riešením je guma, opasok (často integrovaný do nohavíc) alebo suchý zips. O poznanie menej vám pomôžu sťahovacie pútka.

Drobnosti a vychytávky

Venujte pozornosť aj malým detailom. Niektoré funkcie môžu výrazne zlepšiť pohodlie a praktickosť nohavíc. Čo zákazníci zvyčajne oceňujú?

  • Vetruodolnosť – Najmä pri horskej turistike alebo pri pohybe vysokou rýchlosťou by ste mali zvážiť ochranu proti vetru. Zabezpečujú to vybrané materiály (napr. softshell) alebo špeciálne membrány (Wind Block, Wind Stop atď.).
  • Odnímateľné nohavice – Pomocou zipsu môžete zvyčajne odopnúť časť nohavíc na kolenách. Dlhé outdoorové nohavice môžete rýchlo premeniť na šortky. Odnímateľné nohavice sú užitočné najmä v obdobiach, keď sa teplota ráno a popoludní výrazne mení. Zips je zvyčajne zakrytý nenápadným lemom, takže sa nemusíte obávať ani estetickej stránky.

  • Prispôsobenie podľa pohlavia – Unisex nohavice môžu nosiť muži aj ženy, ale lepšie prispôsobenie anatómii tela ponúkajú čisto pánske a dámske modely. Okrem pohodlia podporia aj celkovú funkčnosť nohavíc.
  • Vetracie otvory – Príslušenstvo na zabezpečenie lepšej priedušnosti. Zvyčajne ide o otvory na zips pokryté paropriepustnou sieťovinou. Vetracie otvory v nohaviciach sú umiestnené napríklad na vonkajšej alebo vnútornej strane stehien.
  • Vystuženie – Prinesie spevnenie a zvýšenú odolnosť vybraných častí. Výstuž nájdete napríklad v oblasti kolien, zadku alebo členkov. Je vhodná na ferraty alebo pri pohybe v skalnatom teréne. Ale zosilnenie materiálu na kolenách je tiež príjemné, ak musíte často kľačať kvôli deťom.

  • Zipsy na konci nohavíc – Niektoré modely majú zipsy na konci nohavíc, ktoré nohavice podľa potreby rozširujú alebo zužujú. To uľahčuje obliekanie nohavíc alebo ich preťahovanie cez obuv.

  • Háčik – Spodná časť nohavíc môže byť doplnená malým háčikom. Ten zachytíte za šnúrku a nohavice tým lepšie zafixujete. Vďaka tomu sa vám do obuvi nedostanú kamene, blato a prach. Zároveň sa vyhnete vyhrňovaniu nohavíc. Ak však plánujete nosiť nohavice v kombinácii so sandálmi alebo inou otvorenou obuvou, háčik môže tlačiť na priehlavok.
  • Počet vreciek – Vrecká nájdete takmer na všetkých outdoorových nohaviciach. Ich počet a umiestnenie je skôr vecou osobných preferencií. Vrecká na zips poskytujú bezpečnejšie riešenie.

Údržba outdoorových nohavíc

Kľúčom k správnej údržbe je dodržiavanie pokynov výrobcu. Pokyny na pranie nájdete na štítku nohavíc. Pri ich nedodržaní hrozí nezvratné poškodenie materiálu. Postup sa líši od modelu k modelu. Vo všeobecnosti sa pri praní nohavíc vyhýbajte zmäkčovačom a avivážam. Funkčné materiály a membrány si vo všeobecnosti vyžadujú špeciálne čistiace prostriedky.

Odnímateľné nohavice vždy perte kompletné – vyhnete sa tak nerovnomernému opotrebovaniu farieb. Drobné nečistoty možno odstrániť navlhčenou špongiou alebo mäkkou kefkou. Outdoorové nohavice nesušte na slnku alebo na priamom zdroji tepla.

Ukázať outdoorové nohavice

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov