Ako vybrať masážny valec

Redakcia Sportisimo

2.2.2022 • 4 min čítania ▸ 3 min videa

Chcete pred alebo po tréningu pridať aj masáž svalov masážnym valcom? Alebo jednoducho potrebujete z času na čas uľaviť svojim svalom sami v pohodlí domova? Pred tým, ako si ho zaobstaráte, si spolu s nami prečítajte niekoľko bodov, ktoré vám pomôžu vybrať ten správny.

Každému z nás vyhovuje iný typ valca a sme aj inak citliví na tlak, ktorý spôsobuje. Preto je dôležité zvážiť kúpu valca tak, aby vám slúžil podľa vašich predstáv.

Pre lepšiu predstavu sme pre vás pripravili aj jednoduché video, kde sa môžete inšpirovať k regenerácii pomocou masážneho valca.

Zhrnutie

  • Štruktúra masážne valce so štruktúrou dokážu intenzívne masírovať svaly a ísť do hĺbky. Hladký masážny valec má regeneračný účinok a pomáha rozprúdiť krv a lymfu. Nemôžete sa rozhodnúť, ktorý z nich je lepší? Potom vyskúšajte valce 2 v 1.
  • Veľkosť Veľkosť masážneho valca si vyberte podľa oblastí, ktoré ním budete masírovať. Na malé svaly stačí krátky valec, na väčšie plochy oceníte dlhý valec.
  • Tvrdosť tvrdé valce zaručujú intenzívnu masáž, ale pre niektorých môže byť až bolestivá. Potom sú tu stredne tvrdé alebo mäkké valce. Sú vhodné aj na cvičenie jogy a pilates.
  • Materiál valce z fúkanej peny patria medzi lacnejšie a ich výhodou je nízka hmotnosť. Absorbujú však pot, čo znižuje ich životnosť. Odolné valce sú vyrobené z plastu EVA. Sú tiež ľahké, mäkké a pružné.

Ukázať masážne valce

Štruktúra valca

Masážne valce môžu mať hladký alebo štruktúrovaný povrch. Aby ste si boli istí, že vám bude dobre slúžiť, musíte si uvedomiť, na čo ho budete primárne používať.

Masážny valec so štruktúrou

Štruktúrovaný masážny valec si vďaka svojmu povrchu dokáže poradiť s bolestivými miestami a uvoľniť svalstvo aj do hĺbky. Intenzívne si s ním svaly premasírujete, aby mohlo lepšie dôjsť k ich uvoľneniu.

Hladký masážny valec

Niektorým ľuďom nemusí štruktúrovaný valec vyhovovať kvôli bolesti. Potom je ideálny hladký valec, s ktorým je masáž menej bolestivá. Hladký masážny valec sa používa predovšetkým na rozprúdenie lymfy a krvi. Pomáha rýchlejšie regenerovať namáhané svaly.

Valec 2 v 1

Chceli by ste skombinovať výhody oboch typov valcov a nechcete doma skladovať dva? Potom sa pozrite na masážne valce 2 v 1. Hornú štruktúrovanú časť môžete ľahko odstrániť a využiť hladký valec.

Veľkosť valca

Vybrať si môžete z valcov s dĺžkou od 15 do 90 cm. Vhodná dĺžka závisí od toho, aké oblasti budete valcom masírovať.

  • Ak ho chcete používať napríklad len na nohy a ruky, postačí vám kratší valec, s ktorým sa ľahko manipuluje a ktorý si môžete vziať so sebou na cesty.
  • Na masáž chrbta budete, naopak, potrebovať dlhý valec, v závislosti od šírky vášho trupu, ktorý sa horšie skladuje a manipuluje s ním.

Tvrdosť valca

Tvrdosť valca ovplyvňuje účinnosť masáže. Vo všeobecnosti platí, že čím je valec tvrdší, tým je masáž účinnejšia. Nikdy by ste však počas nej nemali pociťovať bolesť. Ak ste citlivejší na bolesť, vyberte si mäkké valce.

Tvrdé valce

Tvrdý masážny valec si poradí aj s mnohými stuhnutými miestami a dostane sa s ním aj hlbšie do svalov. Nie je však vhodný na použitie počas cvičenia a pri zvýšenej citlivosti môže byť masáž s ním nepríjemne bolestivá.

Stredne tvrdé valce

Ak si nie ste istí, či vydržíte intenzitu tvrdého valca, vyberte si stredne tvrdý masážny valec. Môže sa dostať aj do svalových vlákien, ale stále s určitým stupňom citlivosti.

Mäkké valce

Mäkký masážny valec je skvelý na cvičenie jogy a pilates. Odporúča sa aj pre začiatočníkov, ktorí chcú začať skúšať masážne valce postupne.

Materiál valca

Použitý materiál ovplyvňuje odolnosť, hygienu a celkovú životnosť valca.

Najbežnejšie penové valce, ktoré uvidíte, sú vyrobené z fúkanej peny. Sú ľahké a ich cena je jedna z najnižších. Nasiaknu však potom, takže nie sú príliš hygienické a majú krátku životnosť.

Drahšie valce sú vyrobené z etylénvinylacetátového plastu a nájdete ich pod skratkou EVA. Tento plast je zároveň ľahký, odolný a pružný. Ľahko sa umýva, takže bude dlho ako nový.

Ukázať masážne valce

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov