Ako vybrať lezecké lano

Redakcia Sportisimo

1.5.2022 • 11 min čítania

Lano patrí k základnej výbave každého lezca. Netreba pripomínať, že výber nesprávneho lana vám môže pri lezení spôsobiť poriadne problémy. Viete, na aké parametre sa zamerať pri výbere lezeckého lana?

V prvom rade je dôležité zdôrazniť, že v tomto článku sa zameriame výlučne na dynamické laná určené na lezenie. Ide o pružné laná, ktoré vďaka svojim vlastnostiam dokážu tlmiť pády z výšky. Statické laná sa používajú pri práci alebo ťahaní nákladu. Pri nich sa dôraz kladie na maximálnu silu.

Skôr ako začnete skúmať ponuku lán, odpovedzte si na nasledujúce otázky.

  • Na akú horolezeckú disciplínu si vyberáte lano?
  • Aký druh istiaceho zariadenia používate?
  • Koľko by toho malo lano vydržať?
  • Ako veľmi je pre vás dôležitá hmotnosť lana?
  • Koľko ste ochotní zaplatiť za lano?

Ukázať lezecké laná

Ak hľadáte aj novú lezeckú obuv alebo sedák, ktorý by ste mohli pridať do svojej lezeckej výbavy, pomôžeme vám vybrať tie správne v samostatných článkoch.

Zhrnutie

  • Typ – Jednoduché laná sa používajú v jednom prameni a sú určené najmä na športové lezenie. Ich priemer sa pohybuje od 8,5 do 11 mm. Dvojité laná sa spoliehajú na dva pramene, ktoré sa v istení zacvaknú. Dvojité laná by sa mali používať najmä pri lezení v horách. Polovičné laná tiež používajú dva pramene, ale do istenia sa pripínajú samostatne. Tento typ je vhodný napríklad na alpské skalné lezenie.
  • Dĺžka lana – Pre umelú stenu postačujú kratšie laná s dĺžkou 30 až 50 metrov. Na niektorých miestach sú potrebné dlhšie laná, minimálnu dĺžku nájdete v prevádzkovom poriadku lezeckej oblasti. V horách alebo na skalách sa vám budú hodiť laná dlhé 50 až 60 metrov. Dlhšie kusy možno použiť napríklad na pieskovcové veže.
  • Priemer lana – Hrubšie laná sú odolnejšie, vydržia dlhšie a vydržia väčší počet normovaných pádov. Sú však aj ťažšie a ťažšie sa s nimi manipuluje. Tenšie laná by mali používať skúsení lezci. Sú vhodné najmä na rýchle alebo náročné prelezy. Silnejšie lano oceníte ako začiatočník alebo v miestach, kde hrozí riziko dlhých pádov alebo oderu lana. Priemer lana musí zodpovedať aj typu istiaceho zariadenia.
  • Počet pádov – Čím viac pádov lano vydrží, tým lepšie. Laná sa testujú pri normovaných pádoch so záťažou. Podľa platnej normy musí jednoduché lano vydržať aspoň 5 pádov s 80 kg závažím, dvojité lano 12 pádov tiež s 80 kg závažím a polovičné lano aspoň 5 pádov s 55 kg závažím.
  • Nárazová sila – Vyjadruje mieru, do akej dokáže lano tlmiť pád. Vyjadruje sa v kilonewtonoch (kN). Čím menšia hodnota, tým lepšie (tým viac lano tlmí pád). Menšia sila potom pôsobí na karabíny, postupové istenie a istiace body.
  • Hmotnosť – Hmotnosť lán sa uvádza v gramoch na meter (g/m). Ľahšie lano znamená ľahšie prenášanie a predovšetkým ľahšiu manipuláciu. Najťažšie sú jednoduché laná s hmotnosťou od 52 do 80 g/m. Ostatné dva typy majú zvyčajne hmotnosť 45 až 50 g/m.

Typ

Lezecké laná sa delia do niekoľkých skupín. Výber konkrétneho typu závisí od lezeckej disciplíny. Bohužiaľ, neexistuje univerzálne lano, ktoré by bolo vhodné pre všetky typy lezenia.

Jednoduché laná

Určené na športové lezenie. Používajú sa v jednom prameni – sú dimenzované tak, aby aj jeden prameň zachytil váš pád s dostatočnou rezervou. Vhodné na miesta, kde nehrozí riziko porezania lana o ostré hrany alebo padajúce kamene.

Jednotlivé laná sa najčastejšie vyrábajú v priemeroch 8,5 až 11 mm. V závislosti od priemeru sa niekedy vyskytuje ďalšie delenie na slabé, univerzálne a silné jednoduché laná. S priemerom rastie pevnosť, počet zachytiteľných pádov, ale aj hmotnosť.

Ide o najpoužívanejší typ. Okrem umelých stien sa laná dajú použiť aj na športové cesty, lezenie štýlom top rope (s horným istením) alebo na ľahké ľadovcové túry. Laná sú označené jednotkou v krúžku. Tento symbol nájdete na konci lana.

Dvojité laná

Ako už názov napovedá, tieto laná sa používajú vždy v dvoch prameňoch. Oba pramene sú v postupovom istení zacvaknuté spoločne. Dvojité lano je dôležité najmä z hľadiska bezpečnosti – tento systém je odolnejší napríklad voči padajúcim kameňom.

Dvojité laná sú určené predovšetkým na lezenie v horách. Používajú sa na športových viacdĺžkových cestách, na ľade, pri skalnom lezení alebo drytoolingu (skalné lezenie s pomocou cepínov a mačiek).

Priemer „dvojčiat“ sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 7 do 8,5 mm. Laná sú označené symbolom dvoch spojených kružníc.

Polovičné laná

Špecifický druh lán. Podobne ako dvojité laná sa používajú v dvoch prameňoch, ale do postupového istenia sú pripnuté samostatne – každý prameň má vlastné istiace body. Tým sa znižuje zaťaženie a trenie lana pri kľukatej ceste. V porovnaní s jednoduchými lanami umožňujú „polky“ zlaňovanie po celej dĺžke lana, čo výrazne urýchľuje zostupy.

Uvedené vlastnosti predurčujú polovičné laná na použitie v horskom a skalnom lezení alebo na ľade. „Polky“ sú tiež jasnou voľbou pri lezení viacdĺžkových ciest v trojici – prvolezec je istený oboma lanami a druholezci postupujú na jednom prameni. Polovičné laná majú zvyčajne priemer medzi 8 – 9 mm. Označuje sa symbolom ½ v krúžku.

Dĺžka lana

Vhodná dĺžka lana závisí od lezeckej disciplíny. Na spúšťanie alebo zlaňovanie budete potrebovať lano dvakrát dlhšie ako je dĺžka cesty. Na umelú stenu môžete zvyčajne použiť kratšie laná s dĺžkou 30 až 50 metrov. Radšej si vopred zistite, ako stena vyzerá, na niektorých miestach budete potrebovať dlhšie laná. Minimálna požadovaná dĺžka lana by mala byť uvedená v prevádzkovom poriadku lezeckej oblasti. Krátke laná sú vhodné aj na ľadovcové túry.

Chystáte sa na skaly? Najlepším riešením sú zvyčajne laná v dĺžke 50 až 60 metrov. Predtým si však preštudujte dĺžky ciest v horolezeckom sprievodcovi danej oblasti. Pri zlaňovaní nezabudnite uviazať uzly na oboch koncoch lana. Na pieskovcových vežiach zvážte ešte dlhšie laná, približne 70 až 80 m. Na hory sa zvyčajne lezie s lanom dlhým 50 alebo 60 metrov.

Priemer lana

Priemeru lana sme sa už dotkli pri opise jednotlivých typov. Uviedli sme pomerne široké rozpätie, v ktorom sa laná vyrábajú. Vo všeobecnosti platí, že hrubšie lano:

  • má dlhšiu životnosť,
  • je odolnejšie,
  • vydrží vyšší počet normovaných pádov,
  • zabezpečuje lepšie trenie v istiacom zariadení pri istení výrazne ťažšej osoby.

Zároveň však musíte počítať s vyššou hmotnosťou a horšou manipuláciou. Pri istení berte do úvahy, že tenšie lano bude v istení rýchlejšie preklzovať.

Tenšie laná sú vhodné pre skúsenejších lezcov. Sú vhodnejšie na rýchle prelezy na veľkých stenách alebo prelezy ťažších trás. Vyberajte si ich na miestach, kde sa neočakávajú pády, a v situáciách, kde je pre vás dôležitá hmotnosť lana. Hrubšie lano by si mal pribaliť začiatočník alebo lezec, ktorý sa chystá do oblastí, kde hrozí rýchle odretie lana alebo dlhé pády.

Aký druh istiaceho zariadenia používate?

Táto otázka súvisí s priemerom lana oveľa viac, ako si začiatočník môže uvedomiť. Niektoré istiace zariadenia sú kompatibilné len s určitými priemermi lán. Ak si vyberiete laná mimo špecifikovaného spektra, istiace zariadenie nemusí fungovať správne.

Istiace zariadenia založené na princípe karabíny sa môžu štandardne používať s lanami s priemerom 7,5 až 10,5 mm. Hoci sú karabíny pomerne univerzálnym riešením, majte na pamäti, že pri hrubých lanách môžu trochu „sekať“ a podávanie lana nebude veľmi pohodlné. V prípade tenkých lán môže byť zlaňovanie príliš rýchle. Stretnete sa aj so špeciálnymi karabínami určenými do hôr, ktoré sú prispôsobené pre menšie priemery dvojitých a polovičných lán.

Spoliehate sa na poloautomatické istiace zariadenia? V tomto prípade je priemer lana mimoriadne dôležitý, aby blokovacia funkcia fungovala tak, ako má. V praxi to zvyčajne znamená jednoduché lano s priemerom 8,5 až 11 mm. Na zlaňovacie osmičky si vyberte laná s hrubším priemerom. Tento spôsob istenia si však vyžaduje veľa skúseností.

Počet pádov

Parameter, ktorý informuje o odolnosti lana. Horolezecké laná podliehajú prísnym normám. Na určenie ich odolnosti definovala Medzinárodná horolezecká federácia (UIAA) tzv. normovaný pád. Ide o simulovaný pád so závažím. To sa nachádza 4,8 metra nad istením. Voľný koniec lana je dlhý 2,8 metra a pád prebieha „natvrdo“. Postup sa opakuje, kým sa lano úplne nezničí.

Podľa normy ČSN EN 892 musí jedno lano vydržať minimálne 5 normovaných pádov s 80 kg závažím. V prípade dvojitých lán je to minimálne 12 pádov. Polovičné laná sa testujú so záťažou 55 kg a musia absolvovať aspoň 5 pádov.

K pádom podobným tým normovaným dochádza v skutočnosti pomerne zriedkavo. Preto sa nemusíte hneď obávať, ak si do lana „odskočíte“. Inak, samozrejme, platí, že čím viac pádov lano vydrží, tým lepšie.

Pomer opletu lana

O odolnosti lana vypovedá aj pomer opletu. Tento údaj uvádzajú len niektorí výrobcovia. Parameter v percentách vyjadruje pomer opletu lana k jadru. Čím vyšší je podiel opletu, tým je lano odolnejšie. Vítanou vychytávkou sa v posledných rokoch stali technológie spájajúce jadro s opletom. Podobné systémy zvyšujú odolnosť lana a predlžujú jeho životnosť.

V popise sa môžete stretnúť aj s posuvom opletu lana. Ide o údaj, ktorý hodnotí, ako veľmi sa oplet posúva pri zaťažení v porovnaní s jadrom. Aj posunutie opletu lana sa udáva v percentách. Čím nižšia je táto hodnota, tým dlhšia je životnosť lana. Podľa normy ČSN EN 892 nesmie posunutie opletu presiahnuť 2 %.

Nárazová sila

Neprávom trochu prehliadaný parameter. Ľudia sa často zameriavajú len na počet štandardizovaných pádov – tento aspekt je ľahšie pochopiteľný. Nárazová sila však veľa vypovedá o kvalite lana a napríklad pri horských lanách je jedným z najdôležitejších parametrov, najmä v súvislosti so zaťažením istiaceho reťazca.

Nárazová sila je energia, ktorá pôsobí na telo lezca v momente zachytenia pádu a následne sa prenáša cez lano na karabíny, postupové istenie a istiace body. Keďže laná sú dynamické, môžu absorbovať určitú energiu, a tým znížiť silu nárazu. Laná s nižšou nárazovou silou sú pružnejšie a lepšie tlmia pád.

Na vyjadrenie hodnoty nárazovej sily sa používajú kilonewtony (kN). Nárazová sila nesmie prekročiť 12 kN pre jednoduché a dvojité laná a 8 kN pre polovičné laná. V praxi sila nárazu do určitej miery „súperí“ s počtom pádov – zjednodušene povedané, čím lepšie lano tlmí pád, tým menej pádov celkovo vydrží.

Predĺženie lana

S nárazovou silou priamo súvisí aj predĺženie lana. V popisoch produktov sa zobrazia dve rôzne údaje.

  • Statické predĺženie lana – Vyjadruje percento, o ktoré sa lano predĺži pri štandardnom zaťažení.
  • Dynamické predĺženie lana – Udáva, o koľko sa lano predĺži po prvom štandardnom páde.

Hmotnosť

Ľahšie lano sa ľahšie prenáša, čo oceníte na dlhších túrach. Nižšia hmotnosť lana znamená aj jednoduchšiu manipuláciu. Hmotnosť lán sa uvádza v gramoch na meter (g/m). Pri jednoduchých lanách je to najčastejšie 52 až 80 g/m. Ostatné typy lán zvyčajne vážia menej – polovičné laná približne 47 až 50 g/m, dvojité laná približne 45 g/m.

Impregnácia: Áno alebo nie?

Dynamické lano nasiaknuté vodou výrazne naberie na hmotnosti. Zhoršia sa aj manipulačné vlastnosti a najmä odolnosť proti pádu. Preto sa výrobcovia často uchyľujú k impregnácii lana. Vodoodpudivá úprava sa môže aplikovať na oplet aj jadro alebo len na oplet. Za prvú možnosť si priplatíte, ale z dlhodobého hľadiska má lepšie vlastnosti.

Ak sa chystáte do hôr, lano by malo mať aspoň základnú vodoodpudivú úpravu. Avšak aj na skalách je impregnácia určite vítaná. Na druhej strane, pri lezení na umelej stene nie je potrebná žiadna impregnácia.

Starostlivosť o lano

Primeraná údržba podporí životnosť a správnu funkčnosť lana. Pozor už pri rozbaľovaní lana. Ak ste si nekúpili lano zabalené spôsobom, ktorý umožňuje použitie priamo po rozbalení, je potrebné ho rozbaliť proti smeru balenia zväzku (slučky). V opačnom prípade sa zauzlí a skrúti.

Preprava

Vak na lano určite pomôže pri údržbe. Slúži na jednoduchú prepravu, ale aj ako ochrana pred znečistením. Aj pri lezení je lano rozložené na obale, čím je izolované od nečistôt zo zeme.

Pranie

Ak sa lano zašpiní, perte ho iba ručne vo vlažnej vode s teplotou do 30 °C. Používajte na to špeciálne pracie prostriedky. Lano sušte voľne pri izbovej teplote, mimo dosahu slnečného svetla a priamych zdrojov tepla. Počítajte s tým, že lano môže schnúť dlhšie.

Skladovanie

Lano skladujte na suchom a tmavom mieste. Ak ho zavesíte, tak nie za jeden prameň panenky – vždy za slučku alebo špeciálny popruh. Na skladovanie vyberte miesto, kde chemické výpary, napríklad z autobatérií, farieb a iných chemikálií, nepôsobia na lano. Preto garáž zvyčajne nie je najlepšou voľbou.

Kontrola

Lezecké lano je najdôležitejším článkom celého istiaceho systému. Musí byť vo výbornom stave, nie je tu priestor na kompromisy. Časom lano stráca svoje dynamické vlastnosti, a tým aj schopnosť bezpečne zachytiť váš pád. Príležitostným víkendovým lezcom vydrží lano maximálne päť rokov, pravidelní používatelia ho zvyčajne musia zlikvidovať počas prvého roka.

Pravidelne kontrolujte stav lana a prestaňte ho používať, ak:

  • je oplet značne opotrebovaný, roztrhaný, viditeľne posunutý alebo inak poškodený,
  • došlo k silnej deformácii lana (stenčenie/zhrubnutie, vrúbky, stuhnutie atď.),
  • lano bolo vystavené extrémnemu zaťaženiu (veľké pády),
  • lano prišlo do kontaktu s chemikáliami,
  • lano je veľmi špinavé a špina sa nedá umyť,
  • lano vykazuje akékoľvek iné známky poškodenia,
  • z akéhokoľvek dôvodu ste stratili dôveru v lano,
  • bola prekročená odporúčaná životnosť (aj v prípade úplne nepoužívaných lán).

Ukázať lezecké laná

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov