Ako vybrať bežecke palice

Redakcia Sportisimo

26.10.2022 • 6 min čítania

Hlavne sa poriadne odpichnúť, to je dôležité. Môžete si zaobstarať tie najlepšie bežky, ale ak nebudete venovať pozornosť svojim paličkám, môže sa stať, že sa pri jazde poriadne potrápite.

Rovnako ako bežky, aj palice majú niekoľko dôležitých parametrov, ktoré závisia najmä od techniky behu – takže medzi klasickými a korčuliarskymi palicami bude výrazný rozdiel

Mali by ste sledovať ich dĺžku, materiál a jeho parametre. Pútka, rukoväti a hroty s plastovými tanierikmi tiež zohrávajú svoju úlohu. 

Ukázať palice na bežky

Zhrnutie

  • Dĺžka – pri výbere dĺžky bežeckych palíc je najdôležitejšie, pre akú techniku ich kupujete. Napríklad palice na korčuľovanie sú dlhšie ako na klasiku.
  • Materiál – na trhu nájdete palice vyrobené z hliníka a karbónu (alebo zo sklenených vlákien s prímesou karbónu). Hliník je lepší pre začiatočníkov, je lacnejší a odolnejší, zatiaľ čo karbón je tuhší a ľahší, ale aj drahší a náchylnejší na poškodenie, napríklad pri páde.
  • Slučka a rukoväť – je dobré hľadať trojbodovú verziu, ktorá v porovnaní s klasickou slučkou poskytuje dobrú stabilitu pri odvíjaní. Uistite sa, že rukoväť je vyrobená z tepelného izolantu (napr. korku), nech vám dobre sadne do ruky. 
  • Hroty a tanieriky – všetko je o detailoch. Priemer tanierika možno meniť podľa snehu. Väčší tanierik je vhodný na čerstvý prašný sneh, aby sa palica nedostala príliš hlboko, a menší tanierik je vhodný na zľadovatený sneh. Hroty si môžete vybrať podľa odolnosti a kvality materiálu.

Dĺžka palíc

Vhodná dĺžka palíc závisí najmä od techniky, ktorou budete behať. Na klasiku stačia kratšie palice, korčuľovanie si vyžaduje dlhšie. 

Výber dĺžky palíc na bežky je čiastočne aj záležitosťou individuálnych preferencií. Ak vám vyhovuje určitá dĺžka palíc a tabuľky hovoria, že by ste mali mať inú dĺžku, nie je to zlé. Všeobecne platí, že rýchli výkonní lyžiari používajú dlhšie palice na jazdu v rovinatom teréne. Ak je terén kopcovitý, je, samozrejme, jednoduchšie a efektívnejšie použiť kratšie palice. 

Palice na klasiku

Pre klasický štýl odporúčame dĺžku palice približne 81 až 84 % z vašej telesnej výšky. Niekedy sa uvádza aj zjednodušený výpočet dĺžky, a to tak, že od výšky postavy sa odpočíta 30 cm.

To znamená, že palice pre klasiku by mali optimálne končiť na úrovni ramien. Dlhšie palice je lepšie zvoliť pre tých, ktorí behajú skôr súpažou, a kratšie palice pre tých, ktorí uprednostňujú striedavý beh. Výška športovca sa meria v obuvi. Výška palice sa meria od bodca po najvyšší bod vyústenia remienka pútka.

Palice na korčuľovanie

Na korčuľovanie (skate) odporúčame dĺžku palíc 88 až 90 % z vašej telesnej výšky, prípadne si môžeme pomôcť odpočítaním 20 cm od výšky bežkára.

Keď bežec stojí v obuvi a zapichne paličky pred seba, koniec by mal byť medzi bradou a hornou perou. Pri správnej technike korčuľovania (ohnutý členok atď.) by ste nemali mať pocit, že musíte ruky dvíhať príliš vysoko, a mali by ste zapichovať palice na správne miesto. Je to do veľkej miery pocitová záležitosť. 

Turistická jazda

Na turistické účely odporúčame dĺžku palice približne 80 až 82 % z vašej telesnej výšky.

Na turistiku si vyberte palice, ktoré sú o niečo kratšie – ľahšie sa používajú. Nemusíte dvíhať ruky tak vysoko.

Materiál

Pri výbere materiálu palíc ste v podstate postavení pred dilemu, aké parametre uprednostníte. Ide o nájdenie ideálnej rovnováhy medzi hmotnosťou, tvrdosťou a odolnosťou palíc. Dá sa povedať, že mimoriadne odolná a zároveň ľahká a tvrdá palica je nedosiahnuteľný ideál, musíte zvoliť kompromis.

Na trhu sú dva základné typy bežeckych palíc, ktoré sa, samozrejme, môžu mierne líšiť podľa výrobcov. Vo všeobecnosti však ide o hliníkové a karbónové palice.

 Materiál Výhody Nevýhody
Hliník

+ odolnejší

+ lacnejší

- vyššia hmotnosť

- menšia tuhosť

Karbón

+ tuhší materiál

+ nižšia hmotnosť

- krehkosť

- vyššia cena

Hliníkové palice sú lepšie pre začiatočníkov, pretože nie sú také náchylné na poškodenie, napríklad sa pri páde len ohnú, čo sa dá rýchlo napraviť. Sú vhodné aj pre náročných lyžiarov, kde by karbónové palice nemuseli vydržať intenzívnejšie zaťaženie. Hliníkové palice sú často výrazne lacnejšie. Nevýhodou je niekedy ich vyššia hmotnosť, hoci lepšie modely sa vyrovnajú karbónovým, a tiež skutočnosť, že sa pri švihu ohýbajú a stráca sa energia. 

Karbónové palice si kupujú skôr skúsenejší bežkári, ktorí ovládajú techniku, menej padajú a je menšia pravdepodobnosť, že palicu zlomia. Karbón je krehký a môže sa ľahko poškodiť, ale karbónové palice sú ľahšie a tuhšie, čo podporuje správny švih, všetka energia sa prenáša do pohybu vpred, pretože palica sa taj veľmi neohýba. Očakávajte však vyššiu cenu.

Mnohokrát sa stretnete s kombináciou uhlíka a sklolaminátu. Potom je otázkou, aký je pomer týchto dvoch materiálov pri danej palici. Sklolaminát môže poskytnúť väčšiu odolnosť, palica je pružnejšia a menej sa láme, ale je ťažšia. Pružnosť ide opäť ruka v ruke so stratou energie pri odpichu, takže tieto palice nie sú vhodné napríklad pre ťažších bežkárov, ktorým by prekážal tzv. efekt luku. 

Pútka a rukoväti

V prípade pútok a rukovätí nejde často o záležitosti, ktoré by bežci na lyžiach zvažovali pri výbere palice, ale určite sa oplatí na ne pozrieť. Správny výber vám môže poskytnúť naozaj pohodlnú jazdu bez otlakov na podobne.

V prípade palíc sa oplatí poobzerať sa po trojbodovom variante, ktorý poskytuje veľmi slušnú stabilitu palice v ruke, čo umožňuje športovcovi pustiť palicu počas jazdy a nezvierať rukoväť kŕčovito počas celej jazdy. V porovnaní s klasickým pútkom, s ktorým sa už na bežkárskych tratiach nestretnete často, je tu totiž pásik aj medzi ukazovákom a palcom. 

Vďaka trojbodovému variantu je navyše odpich oveľa efektívnejší, pretože pásik je napnutý presne na dlaň ruky, ktorá sa oň môže oprieť. Kvalitné spracovanie poskytuje pohodlie aj vďaka výstelke, navyše pásik sa dá od niektorých palíc odpojiť, takže bežec nemusí celý popruh sťahovať z ruky pri každom občerstvení, fúkaní nosa atď.

V prípade rukovätí sa možno zaoberať ergonómiou, t. j. či tvar pohodlne padne do ruky, a tiež materiálom. Ideálne je použiť tepelný izolátor, ktorý je užitočný pri nižších teplotách, aby nám ruky rýchlo nepremrzli. Často ide o korkové alebo iné špeciálne materiály, ktoré sú protišmykové. Nevýhodou korku je napríklad kratšia životnosť. 

Hroty a tanieriky

Tanieriky a hroty sú naozaj detaily, ale sú v nich aj rozdiely. Ak je sneh pevný, zľadovatený alebo jazdíte na dobre upravenej trati, stačí tanierik s menším priemerom, pretože sa nepreborí. V čerstvo napadnutom prašnom a hlbokom snehu však bude určite užitočný disk s väčším priemerom na dosiahnutie lepšieho švihu. Ako ďalší detail možno riešiť aj hmotnosť tanierika, aby sme mali správne vyvážené palice. 

Drahšie a kvalitnejšie palice majú tvrdšie hroty, takže sa príliš neotupia napríklad ani pri pichnutí do kameňa. Menej kvalitný hrot sa rýchlejšie otupí, ale na jazdu to nemá výrazný vplyv. Môže sa mierne zhoršiť odpich na zľadovatenom snehu.

Ukázať palice na bežky

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov