Turistika s malými deťmi: Praktické vychytávky na rodinné výlety

Petr Pohůdka

22.6.2023 • 4 min čítania

Kedysi ste chodili von každú voľnú chvíľu, ale teraz máte doma malé deti? Na ďalšie dobrodružstvá v prírode nemusíte čakať, kým vaše deti trochu podrastú. So správnym vybavením sa môžete vydať na výlet aj s najmenšími deťmi. Aké vychytávky vám spríjemnia rodinnú turistiku?

Potulky prírodou s malými deťmi majú inú dynamiku. Aj keď sa budete pohybovať v ľahšom teréne a na kratších trasách, výlety do prírody môžu byť náročnejšie ako predtým. Rozhodne majú tendenciu byť menej spontánne a vyžadujú si viac plánovania. Ak sa vám však podarí všetko zvládnuť, bude to pekne strávený rodinný čas, na ktorý budete raz s radosťou spomínať.

Najväčší nepriatelia rodinnej turistiky? Nuda, nepohodlie a hlad

Deti sa rýchlo začnú nudiť. S dojčatami príliš starostí mať nebudete a pravdepodobne prespia veľkú časť cesty, ale najmä väčšie batoľatá potrebujú niečo, čo udrží ich pozornosť. Môže to byť zaujímavý cieľ, neobvyklé detské ihrisko alebo bludisko. Obľúbenú hračku alebo plyšové zvieratko by ste rozhodne nemali nechávať doma.

Okrem nudy môže rodinný výlet veľmi znepríjemniť aj nepohodlie. Preto nepodceňujte výber športového oblečenia a najmä kvalitnej turistickej obuvi. Častým nepriateľom dobrej nálady je obyčajný hlad. Môžete pribaliť klasické detské jedlá aj športovú výživu. Predtým si však overte (zvyčajne v informáciách na obale), či je výrobok vhodný pre deti – niektoré výživové doplnky by malé deti vôbec nemali konzumovať.

S dobrým nosidlom zvládnete aj dlhšie trasy

Samozrejme, malé deti sa nemôžu vyrovnať dospelým, pokiaľ ide o rýchlosť alebo vytrvalosť. To však neznamená, že sa musíte vzdať dlhších a náročnejších trás. So správnym vybavením môžete svoje deti pohodlne nosiť. Na výber je niekoľko rôznych pomôcok.

Väčšina rodičov sa rozhoduje medzi šatkou na nosenie a ergonomickým nosičom. Šatky sa odporúčajú najmä pre novorodencov a dojčatá. Lepšie sa prispôsobujú dieťaťu a lepšie kopírujú tvar malých chrbtov.

Pre batoľatá oceníte skôr nosič. V porovnaní so šatkou nie je potrebné zdĺhavé viazanie. Pri turistike, kde sa častejšie strieda nosenie a chôdza s dieťaťom, je to zvyčajne pohodlnejšia možnosť. Nosič tiež uľahčuje striedanie v nosení s partnerom. Dnes vám nosidlá môžu poskytnúť aj variabilitu a viacero možností nosenia, ktoré hľadáte. Podľa potreby si môžete vybrať pozíciu na chrbte, na bruchu alebo dokonca na boku.

Väčšie deti môžu sedieť v špeciálnych krosnách.

Šatky na nosenie detí aj nosiče majú svojich vášnivých zástancov aj odporcov. Z hľadiska objektívnych argumentov zostáva súboj medzi týmito nástrojmi pomerne nerozhodný – oba typy vybavenia majú svoje výhody aj nevýhody. Preto si jednoducho vyberte možnosť, ktorá vám a vášmu dieťaťu najviac vyhovuje.

Pre väčšie batoľatá dávajú zmysel krosná na nosenie. V praxi ide o veľký batoh s vymedzeným priestorom na usadenie dieťaťa. V porovnaní so šatkou a nosičom ponúkajú krosná dostatok úložného priestoru. Vďaka tomu si môžete ľahšie zbaliť ďalšie zásoby a vybavenie, čo oceníte najmä na dlhších cestách. Ďalšou výhodou je vysoká nosnosť, ktorá štandardne umožňuje prepravu približne 20-kilogramového pasažiera.

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek možnosť, nezabudnite svoje dieťa vhodne obliecť. Na rozdiel od vás sa nehýbe ani nezahrieva – preto bude potrebovať teplejšie oblečenie.

Ukázať batohy a nosidlá

Rodinné cyklovýlety sa dajú zvládnuť s vozíkom alebo sedačkou

Chceli by ste ísť radšej na cyklotúru ako na trek? Ani tu sa s malými deťmi nemusíte obmedzovať. Stačí použiť detskú cyklosedačku alebo vozík za bicykel. Sedačky sú osvedčenou klasikou, zatiaľ čo vozíky za bicykel si získali popularitu najmä v posledných rokoch. Vďaka špeciálnym vajíčkam môžete do vozíka umiestniť aj najmenšie dojčatá. Pri sedačkách musíte počkať, kým dieťa dokáže samostatne sedieť a držať hlavu.

Vozíky sa môžu používať aj pri behu alebo jazde na inline korčuliach. Vďaka rúrkovej konštrukcii vozíka je dieťa v prípade nárazu chránené. Ochranu pred slnkom, prachom a dotieravým hmyzom zabezpečujú integrované clony. Mali by ste vziať do úvahy, že pri jazde na bicykli nemáte s dieťaťom vo vozíku ideálny kontakt, ako je to napríklad v prípade predných cyklosedačiek. Malý jazdec sa však vo vozíku ľahšie zabaví sám.

Bez ohľadu na typ pomôcky na bicykli by ste mali s dieťaťom „na palube“ prispôsobiť rýchlosť a štýl jazdy. Cyklosedačka trochu zmení vaše ťažisko, s vozíkom môžete mať problémy kvôli väčšej šírke a prekonávaniu obrubníkov alebo iných prekážok. Jazdite preto pomaly a bezpečne. V prvom rade ide o to, aby sa všetci vrátili domov v bezpečí a zdraví, aby ste mohli čoskoro absolvovať ďalšiu jazdu.

Ukázať cyklovozíkyUkázať cyklosedačky

Páčil sa článok?

Petr Pohůdka

Športový nadšenec, milovník cestovania a fotografovania