Cvičenie je liek a príval endorfínov, hovorí psychologička

Kamila Ryšánková

24.4.2024 • 4 min čítania

Tlak na výkon, zhon, vzrastajúce množstvo stresových faktorov a hľadanie efektívnych stratégií na zvládanie všetkého, čo sa v rýchlej dobe deje za účelom toho, aby sme si dokázali udržať duševnú pohodu. Jednoduchým pomocníkom môže byť cvičenie.

Možno ste sa teraz otriasli len zo samotnej myšlienky, pretože cvičení nie je nič pro vás. Bavíme sa o pohybe, ktorý vám robí radosť. Okrem fyzických prínosov má cvičenie pozitívne účinky na našu myseľ.

Vybaviť sa na fitness a posilňovanie

Endorfíny a neurotransmitery = pozitívna chémia

Čo robí cvičenie prospešným? Rozprúdi celú kaskádu dobrých chemikálií v našom tele. Tými sú takzvané neurotransmitery, ktoré sprostredkúvajú komunikáciu medzi mozgovými bunkami. Predstavte si dopamín, ktorý je pri športe veľmi skloňovaný. Motivuje nás k výkonu a hrá kľúčovú úlohu v systéme odmeny. Je to presné ten neurotransmiter, ktorý nás poháňa k dosahovaniu športových cieľov, zlepšovaniu sa a udržaniu zdravého životného štýlu.

Ďalšiu užitočnú molekulu predstavuje sérotonín, ktorý je úzko spojený s kognitívnymi funkciami ako je pamäť, učenie a rozhodovanie sa. Tieto funkcie sa behom cvičenia zlepšujú a zvyšuje sa aj schopnosť koncentrácie. Sérotonín tiež pomáha regulácii chuti k jedlu a hladu. Noradrenalín zase podporuje bdelosť, čo môže pomôcť k lepšiemu výkonu a sústredeniu. Tiež nám prináša nával energie a vytrvalosti.

Okrem neurotransmiterov sa pri cvičení uvoľňujú aj endorfíny. Tie pomáhajú uľaviť od bolesti, zmierniť nepohodlie a prinášajú pocit blaženosti, alebo nebo eufórie.

Budujeme odolnosť

Všetky vyššie uvedené látky pôsobia ako prirodzené stabilizátory nálady a zvyšujú pocit šťastia. Navodzujú okrem iného pocit pokoja, uvoľnenia, relaxácie a znižujú úzkosť. Súvisia tiež s reguláciou stresovej reakcie v tele a vďaka tomu pomáhajú znižovať hladiny stresových hormónov, ako je napríklad kortizol, a sú užitočné pri zvládaní stresu. Výskumy ukazujú, že pohyb trikrát až štyrikrát týždne približne na pol hodiny znižuje napätie a uľavuje od psychických ťažkostí.

Nezabudnite si dať v začiatkoch menšie ciele a oceniť sa. Nejde o kvantitu, ale kvalitu a benefity, ktoré nám pohyb prináša.

Cvičenie tiež podporuje neuroplastickosť, čo je schopnosť mozgu sa vyvíjať, a tým vedie k nárastu nových neurónov a posilnenie spojov medzi. Stávame sa tak viac pohotoví v našich reakciách a lepšie sa adaptujeme na náročné situácie.

Pohyb má ešte jeden ďalší aspekt a tým sú sociálne vzťahy, ktoré sú pre náš život nenahraditeľné a podporujú duševné zdravie. Nejde len o skupinové cvičebné lekcie, alebo kolektívne športy, ale stačia aj náhodné stretnutia sa s ostatnými pri turistike, alebo spoločný záujem v danej činnosti s ďalším človekom. Vďaka tomu môže pomôcť vytvoriť podpornú sieť, ktorá je účinná oproti pocitom izolácie a samoty.

Pohyb ako liek

Pravidelné cvičenie vedie k zlepšeniu kvality spánku a regulácii spánkových cyklov, nielen keď cvičíme vonku a vystavujeme sa slnečnému svetlu. Sérotonín a endorfíny napomáhajú regulácii spánku a bdenia a prispievajú k lepšiemu odpočinku po náročnej aktivite.

Výskumy ukazujú, že pohyb trikrát až štyrikrát týždne približne na pol hodiny znižuje napätie a uľavuje od psychických ťažkostí

Cvičenie je dobrým pomocníkom aj pri liečbe úzkostí a depresií, ale tiež im pomáha predchádzať. Pohyb sa dá spojiť aj so všímavosťou k svojmu telu. Ako to funguje?

Môžeme začať len vedomou chôdzou, keď svoju myseľ a pozornosť sústredíme na chôdzu. Pre začiatok si vyberieme bezpečný priestor, kde sa najlepšie sústredíme na svoje telo. U vedomej chôdze si všímajme to, ako stojíme chodidlami na zemi, či niekde v tele cítime ťah, aký máme postoj tela, aký je náš dych. Snažíme sa teda maximálne sústrediť na seba a svoje telo teraz a tu bez úniku k rušivým myšlienkam.

Pohyb tak akurát a s radosťou

Nič sa nemá preháňať a zároveň nie je dobré zanevrieť na cvičenie kvôli predchádzajúcej špatné skúsenosti. Niekedy pomôže hľadať si k pohybu cestu postupne a bez tlaku okolia. Väčšina z nás časom dokáže nájsť pohyb, ktorý je nám potešením a nemusíme sa k nemu nútiť. Nezabudnite si dať v začiatkoch menšie ciele a oceniť sa. Nejde o kvantitu, ale kvalitu a benefity, ktoré nám pohyb prináša.

Vybaviť sa na fitness a posilňovanie

Páčil sa článok?

Kamila Ryšánková

Detská psychologička, mama dvoch detí, milovník zdravého životného štýlu