Beh bez bolesti: Kedy nebehať (a radšej ísť k fyzioterapeutovi)

Eva Latislavova

22.3.2024 • 3 min čítania

Vedieť, kedy nebehať (a prečo) je minimálne rovnako dôležité ako vedieť, kedy behať. Ušetríte tým mnoho zbytočných zdravotných problémov a skrátime aj dobu, kým sa vaše telo opäť dá do kopy a môžete opäť trénovať.

Zdravím vás, tu Eva. Dnešné téma je trochu zložitejšie, dovoľte mi teda hneď na začiatku malú odbočku. Vo svojej fyzioterapeutickej praxi si zakladám na tom, že dávam ľuďom nádej. Tiež mám v logu dovetok „Vraciam radosť do života“. Verím, že takmer so všetkým sa dá niečo robiť. Len je potrebné prísť na to, čo je zle, určiť správnu diagnózu. Keď ju máte, „oprava“ samotná už nebýva taká ťažká.

Bolavé telo? Nezabúdajte na fyzioterapeuta

Moji klienti majú najväčší problém s tým, že nevedia, kam so svojou bolesťou ísť. Predstavte si, že máte sami nejaký bolestivý problém. Napríklad, že vás bolí v tŕni pri chôdzi. Idete k všeobecnému lekárovi a ten vám predpíše lieky proti bolesti, prípadne vám dá injekciu a určite odporúči kľud.

Nič proti tomu. Ale vás to bolí stále rovnako. Vydáte sa teda k ortopédovi, pretože ten je expertom na pohybový aparát. Ortopéd vás pošle na rontgen bedrobých kĺbov, ktorý zaručene odhalí artrózu aspoň 1. stupňa. Odporúčanie ortopéda – znova kľud (a poistiť to barlami). Bolavému tŕňu určite uľahčíte, ale kvôli barlám preťažíte celý vrch tela. Barle samy o sebe nič nevyriešia.

A pritom by stačila jedna-dve návštevy u fyzioterapeuta, ktorý vie, kam siahnuť a ako začať rozplietať klubko konkrétneho zdravotného problému zo správneho konca.

Nehroťte beh cez bolesť a stres

Ale späť k téme: kedy teda nebehať? Určite sa nikdy nesnažte rozbiehať bolesť. Na chvíľu možno zmizne, ale problém len presuniete do inej časti tela a často ho prehĺbite. Keď vás niečo bolí, je lepšie sa poriadne pretiahnuť, bolestivé miesto prehmatávať alebo navštíviť fyzioterapeuta.

Jasnou stopkou je pri behu samozrejme horúčka alebo iný zápal v tele, napríklad aj zápal v zube. Nedoporučujem behať ani s brušnými problémami akéhokoľvek druhu.

Osobne nedoporučujem beh ľuďom, ktorí majú veľmi stuhnuté a všetkými smermi nepružné telo. Zdravý beh by mal byť pružný. V tuhom tele na seba budú tkanivá narážať. Chodidlá, kolená, bedrá, kríž – nič dobre neodpruží krok a vás bude všetko bolieť. Preto venujte čas preťahovaniu a starostlivosti o telo ešte predtým, než vybehnete.

Z môjho pohľadu je pri behu nežiadúci aj veľký stres. Malý stres a starosti sa dajú vybehať, ostatne presne preto začalo aj veľa ľudí behať. Ale veľký stres spôsobuje v tele veľké napätie. Alternatíva? Radšej si choďte na prechádzku alebo si napustite vaňu. Bežeckú obuv si obujte, až trochu „vypustíte paru“.

A keď nemáte čas, využite jednoduchú prvú pomoc, ktorú odporúčam využiť v akomkoľvek ťažšom momente: hlboký nádych a výdych – a pohár vody.

Funguje to. Skúste to a uvidíte sami.

Vybaviť sa na behanieBlog Beh bez bolesti - ďalšie články

Páčil sa článok?

Eva Latislavova

Fyzioterapeutka kombinujúca rôzne prístupy v celostnej terapii, bežkyňa