Otváracie hodiny: V stredu 8. 5. sú naše predajne zatvorené. E-shop funguje bez prestávky :)

Ako zabehnúť svetový rekord?

Je to v hlave. A v nohách. Presne v tomto poradí.

Šport je o neustálom posúvaní limitov a neskrotnej túžbe po zlepšení. Sme preto nadšení z toho, že práve  na SPORTSIMO 1/2Maratóne Praha 2017 došlo ku štvornásobnému prekonaniu svetového rekordu v rámci polmaratónu. A že sme spolu s Vami mohli byť u toho.

4násobná svetová rekordmanka Joyciline Jepkosgei

Joyciline Jepkosgei doslova preletela Prahou vo fantastickom čase 1:04:52. Posunula tak svetový rekord o 14 sekúnd a zároveň sa ako prvá žena histórie dostala pod hranicu 65 minút. Svetovými rekordmi boli naviac aj jej medzičasy na 10, 15 a 20 km.


Joyciline v cieli pôsobila, že to, čo v pražských uliciach predviedla, sa stalo iba tak mimochodom. Až do cieľovej rovinky naviac vôbec nevedela, na aký čas beží.


Jej slova sú dôkazom, že psychická pohoda a vnútorný zámer sú pri športe tým najdôležitějším: „Bežala som si svoj vlastný závod a nechala som sa riadiť vlastným telom. Ešte teraz si nie som istá, či som svetový rekord naozaj zabehla. Na štarte som jednoducho chcela bežať na sto percent a nechať na trati všetko pre svoj tím RunCzech Racing,“ smiala sa šťastná Keňanka.


V Evrópe pritom behá len necelý rok. Jej prvý medzinárodný (a rovno víťazný) závod bol Mattoni 1/2Maratón Karlove Vary pred rokom v máji.


Tamirat Tola, víťaz pretekov mužov

Aj v závode mužov v Prahe došlo k prekonaniu magickej hranice 60 minút. Etiópsky reprezentant z olympiády v Riu Tamirat TOLA si časom 59:37 zabehol svoj osobný rekord a súčasne sa do atletických tabuliek zapísal 4. najrýchlejšie ubehnutým 1/2maratónom tohto roka.

 

Zabehol som si osobný rekord, takže som samozrejme šťastný. Som veľmi spokojný s tým, čo som v Prahe ukázal. Možno by to (…) šlo ešte rýchlejšie, ale teraz si užívam svoj dnešný výsledok,“ povedal v cieli Tamirat Tola.

Jiří Homoláč, najrýchlejší český polmaratónec

Parádny výkon predviedol aj držiteľ českého rekordu v polmaratóne Jiří Homoláč, ktorý dobehol v čase 1:03:23 a svoj osobný rekord vylepšil o 27 sekúnd. Jiří na výsledku poctivo makal a ako sa hovorí, „nepodcenil prípravu“ – cez zimu totiž za podpory spoločnosti SPORTISIMO poctivo trénoval v keňskom Itenu s najlepšími bežcami planéty.


Som veľmi rád, že mám český rekord, to je jasné. Preteky sa od začiatku pre mňa vyvíjali dobre, až niekam do pätnásteho kilometra sa mi darilo držať naplánované tempo na čas pod 63 minút. Ak som trochu spomalil, ale za osobný rekord zlepšený skoro o pol minúty sa nemôžem hnevať,“ zhodnotil svoj výkon Jiří Homoláč.


Eva Vrabcová: nezlomné odhodlanie víťaziť

Česká jednotka medzi ženami a očakávaná favoritka Eva Vrabcová nemala svoj hviezdny deň, keď polmaratón zabehla v čase 1:11:45. To síce nestačilo na stupne víťazov, ale Eva ako športovkyňa telom aj dušou zbrane rozhodne neskladá, naopak! Už teraz sa teší, až sa pokúsi zlomiť svetový rekord v septembrovom polmaratónu v Ústí nad Labem

Ďalšie zaujímavosti pretekov

  • Štartovalo cca 11 500 účastníkov, preteky dokončilo 9 084 pretekárov, z toho 6 191 mužov a 2 893 žien.
    Cestou sa „postrácalo“ teda takmer 2 500 ľudí. Kde asi skončili?:)
  • Najťažším bežcom bol Petr Vlach z tímu SPORTISIMO Hviezdy, svojich 147 kg do cieľa dopravil v solídnom čase 2:41.
    tlieskame! A hovoríme si: koľko kilogramov asi behom pretekov zhodil? 
  • Premiéru si na tejto trati odbil bývalý svetový rekordman v desaťboji Roman Šebrle (dnes moderátor TV Prima), ktorý zabehol krásny čas 1:34. 
  • Najrýchlejším zamestnancom partnera závodu, ktorým sme my, spoločnosť SPORTISIMO, bol náš rychlonožka Ondřej Chour s výborným časom 1:12. Ondrejovi, gratulujeme – si proste borec! 
  • Pre bežcov bolo na trati pripravených 60 000 hubičiek na osvieženie.
    Kde všade sa s nimi dnes umýva riad, nie je známe.

Pozrite sa na 1/2Maratón v jednej minute


Inšpirovali sme Vás?

Ak potrebujete nakúpiť novú bežeckú výbavu od známych značiek za príjemne nízke ceny, kliknite na tlačidlo – a zbytok je len na Vás.